Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Kalabrija (foto: Jure Sešek)
Kalabrija

Osma razglednica: Rossano, srednjeveška prestolnica Kalabrije

| 22.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

Turistično naselje Futura Club Itaca je postalo domače vsem počitnikarjem, a žal se bo treba posloviti. Na enem koncu dvorana, kjer se zbirajo pri maši, na drugem restavracija in nedaleč stran amfiteater, kjer se odvijajo večerni dogodki.

Naselje obdajajo nasadi ter vrsta zaselkov in vasi. Prvo večje mesto Rossano je oddaljeno dobrih deset kilometrov. Na poti na izlete so se počitnikarji nekajkrat peljali mimo, zato še nekaj besed o njem. Mesto je sestavljeno iz starega dela, ki stoji na vzpetini nad ravninskim delom in novimi naselji ob glavni cesti, ki vodi skozenj. Rossano je že od nekdaj samostojna škofija. V srednjem veku je bila to prestolnica bizantinske Kalabrije. Eden od zavetnikov mesta je Nil Rossanski. V škofijskem muzeju hranijo Rossanski kodeks – evangelistarij iz 5. oziroma 6. stoletja, ki je prišel z Bližnjega Vzhoda, verjetno iz Antiohije. Kodeks, ki ima 188 listov, vsebuje Matejev in Markov evangelij ter pismo Evzebija iz Cezareje.

Besedilo v grščini je napisano z zlato in srebrno pisavo, kodeks pa ima tudi petnajst miniatur, ki prikazujejo dogodke iz Jezusovega življenja. V Rossano ga je prinesel menih, ki se je pred Arabci zatekel v ta kraj. Mesto vredno ogleda, čeprav zanj ni bilo posebej načrtovanega časa. Zato so si ga nekateri ogledali kar sami. Morda jih še kdaj pot zanese v te kraje in takrat bo čas tudi za to. Nocoj je na vrsti večer, ki ga pripravljajo gostitelji, vse pa čaka tudi pakiranje.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...