Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec

Peta razglednica: V objemu Jonskega in Tirenskega morja

| 19.06.2019, 07:50 Rok Mihevc

Dnevi na radijskih počitnicah so pestri, a hkrati dopuščajo, da vsak najde čas tudi zase, za prijatelje, za sklepanje novih poznanstev, za morje, počitek, branje, sprehode … Seveda si vsak želi odkriti kaj novega, spoznavati nove pokrajine.

Pri tem lahko pomaga tudi počitniški časopis, ki vsak dan prinaša kaj novega. V njem najdemo tudi kratko predstavitev Kalabrije, ki je morda za slabo četrtino manjša kot Slovenija. Med drugim lahko preberemo: Na prstni konici italijanskega škornja leži ta slikovita pokrajina z bogato starogrško in bizantinsko preteklostjo, ki jo ’objemata’ Tirensko in Jonsko morje z majhnimi, s skoraj zasanjanimi zalivi, nenavadnimi skalnimi formacijami in neokrnjeno naravo. Jonsko obalo zaradi obilnega spomladanskega cvetenja imenujejo tudi jasminova obala, medtem ko se Tirenska zaradi svojega prelepega barvnega odseva ob sončnem zahodu imenuje tudi ’vijoličasta obala’.

Kalabrija velja za nebrušen diamant, ki očara z gostoljubjem, lepoto, kulinariko in tradicijo. Je dežela, ki seže v srce in vsak obiskovalec hitro ugotovi, da je življenje na tem koščku nebes preprosto lepo! Po tistih nekaj sto kilometrih, ki so jih počitnikarji doslej prevozili po tej deželi, bi temu lahko pritrdili. Velik del je sicer hribovit, kjer pa so domačini lahko zasadili oljke, trto, nasade agrumov od limon, pomaranč in mandarin do raznih vrst eksotičnega sadja, polja raznovrstne zelenjave, daje zemlja bogate pridelke. Dežela, ki živi predvsem od turizma, zna vse to ponuditi obiskovalcem. In del tega so že okusili. Večer pa tokrat prinaša ples in zabavo.

Jutranja telovadba in obisk zahodne obale Kalabrije

Ob jutranjem zvonjenju, ki ga žal nismo slišali, smo se zbrali pred recepcijo in po navodilih Urše začeli razgibavati najprej vrat, pa glavo, roke, noge in se pozibavati v taktih glasbe. Pomaknili smo se do bazenov in tam nadaljevali s telovadbo. Zadnja postaja na obali je bila najbolj osvežujoča, saj te pogled na jutranje morje, katerega valovi se lahkotno razlivajo na obalo, povsem razbremeni vsakdanjih skrbi. Čaka nas obilen zajtrk in zatem sveta maša. Gospod Drago je v pridigi opozoril na zgled svetega Jožefa. Njegovo oblanje in gladenje lesa nas uči vztrajnosti pri oblikovanju našega življenja po evangeliju, je povedala počitnikarka Mira.

Topel dan, ki se je nakazoval že zjutraj, so nekateri obogatili z obiskom strme obale nad Tirenskim morjem. Pot jih je vodila nad tisoč metrov visoko od koder se razteza pogled na čudovito zahodno obalo Kalabrije. Ko smo tisti, ki smo ostali doma, občudovali fotografije gorskih predelov, poraščenih z gozdovi in utrinke iz dveh starodavnih mest Pizzo in Tropea, ki sta zrasli visoko nad morjem, ti je skoraj žal, da nisi bil zraven. A tudi 'doma' se nismo dolgočasili.

Sestavi del počitnic je izziv dneva, za katerega zvemo ob koncu maše pri oznanilih. Prvi dan smo namesto običajnega pozdrava vsakemu, ki smo ga srečali, rekli: O kako dobro izgledate danes. Imeli smo še drug izziv, odklepanje in zaklepanje vrat naših sob, saj to vsaj na začetku ni šlo povsem gladko. Drugi izziv je bilo sporočilo, ki naj bi ga poslali po telefonu nekomu in ga s tem razveselili. Tukaj so bili starejši hvaležni za pomoč mlajših in bolj veščih mobilnega telefona. Na avtobusih smo dobili pločevinko 'špricarja' z Radgonskih goric, izziv tretjega dneva pa je bil, da ga popijemo v družbi dveh treh ali več počitnikarjev, seveda ohlajenega. Mladoletni so bili za ta izziv prikrajšani, a niso ostali žejni.

Večer je prinesel novo nadaljevanje radijske telenovele Najina srebrna obala in nov zaplet, ki ga bo razkril naslednji nastop naših priljubljenih igralcev na odru amfiteatra.

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.