Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Arezzo - katedrala (foto: Administrator)
Arezzo - katedrala

Prva razglednica: Postanek v toskanskem Arezzu

15.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

V jubilejnem letu so se radijske počitnice začele že sredi noči. Na pot proti italijanski Kalabriji so krenili štirje avtobusi iz Maribora, Novega mesta, Kranja in Ljubljane; vmesnih postankov je bilo še dvakrat toliko.

Najprej nekaj dodatnega spanja, potem uvodni CD, kjer so počitnikarji izvedeli, kaj jih čaka in že je mimo Padska nižina in del Apeninov. Sredi dopoldneva je bilo že jasno, kdo vse je na avtobusu; nekaj novincev sicer pa stari znanci. Nikakor ne bo dolgčas!

Po enajsti uri postanek v toskanskem mestu Arezzo, ko števec na avtobusu kaže že krepko čez 500 km. Sledi sveta maša v katedrali svetega Donata z mislijo na Marijino svetišče na Brezjah, kjer imajo leto srečanje bolniki in invalidi. Po maši ogled starega mestnega jedra. V tem mestu je živel menih in glasbenik Guido Areški, začetnik sodobne glasbene notacije. V njegov spomin v tem mestu prirejajo prestižna mednarodna zborovska tekmovanja, na kateri so se že večkrat izkazali zbori iz Slovenije.

Tu je bil rojen italijanski renesančni pesnik Francesco Petrarca. Za filmske sladokusce lahko dodamo, da so v tem mestu snemali film Življenje je lepo. Po ogledu mesta in prostem času počitnikarji nadaljujejo vožnjo do prenočišča prvega dne. To jih čaka v Fiuggi, približno 80 km jugovzhodno od Rima.Na poti do tja jih spremlja razgibana pokrajina. Na desni se vzpenjajo hribih nad Viterbom, kjer je zadnjega januarja 2004 na poti v skavtski tabor umrl p Ivan Žužek, priznan skavtski voditelj in strokovnjak za pravo vzhodnih Cerkva, brat p. Miha Žužka . Pred prihodom na cilj lahko v daljavi opazujejo mesto Rim z nepogrešljivo kupolo bazilike sv. Petra.

Mesto Arezzo
Mesto Arezzo © Wikipedia

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...