Maja Morela
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Arezzo - katedrala (foto: Administrator)
Arezzo - katedrala

Prva razglednica: Postanek v toskanskem Arezzu

15.06.2019, 07:10 Rok Mihevc

V jubilejnem letu so se radijske počitnice začele že sredi noči. Na pot proti italijanski Kalabriji so krenili štirje avtobusi iz Maribora, Novega mesta, Kranja in Ljubljane; vmesnih postankov je bilo še dvakrat toliko.

Najprej nekaj dodatnega spanja, potem uvodni CD, kjer so počitnikarji izvedeli, kaj jih čaka in že je mimo Padska nižina in del Apeninov. Sredi dopoldneva je bilo že jasno, kdo vse je na avtobusu; nekaj novincev sicer pa stari znanci. Nikakor ne bo dolgčas!

Po enajsti uri postanek v toskanskem mestu Arezzo, ko števec na avtobusu kaže že krepko čez 500 km. Sledi sveta maša v katedrali svetega Donata z mislijo na Marijino svetišče na Brezjah, kjer imajo leto srečanje bolniki in invalidi. Po maši ogled starega mestnega jedra. V tem mestu je živel menih in glasbenik Guido Areški, začetnik sodobne glasbene notacije. V njegov spomin v tem mestu prirejajo prestižna mednarodna zborovska tekmovanja, na kateri so se že večkrat izkazali zbori iz Slovenije.

Tu je bil rojen italijanski renesančni pesnik Francesco Petrarca. Za filmske sladokusce lahko dodamo, da so v tem mestu snemali film Življenje je lepo. Po ogledu mesta in prostem času počitnikarji nadaljujejo vožnjo do prenočišča prvega dne. To jih čaka v Fiuggi, približno 80 km jugovzhodno od Rima.Na poti do tja jih spremlja razgibana pokrajina. Na desni se vzpenjajo hribih nad Viterbom, kjer je zadnjega januarja 2004 na poti v skavtski tabor umrl p Ivan Žužek, priznan skavtski voditelj in strokovnjak za pravo vzhodnih Cerkva, brat p. Miha Žužka . Pred prihodom na cilj lahko v daljavi opazujejo mesto Rim z nepogrešljivo kupolo bazilike sv. Petra.

Mesto Arezzo
Mesto Arezzo © Wikipedia

Z nami na poti je tudi Vzajemna zdravstvena zavarovalnica!

Vzajemna
Vzajemna © ARO

Dr. Ivan Štuhec (photo: STA) Dr. Ivan Štuhec (photo: STA)

Štuhec pred referendumsko nedeljo

Danes je še zadnji dan referendumske kampanje, ko je mogoče volivce nagovarjati, kako naj glasujejo. Najbolj intenzivna je bila kampanja o noveli zakona o RTVS, v kateri se je v veliki meri ...

Adventni venec (photo: Rok Mihevc) Adventni venec (photo: Rok Mihevc)

Adventne spodbude: Imaš 10 minut časa za Boga?

Te je tudi letos prihod adventa presenetil? Sredi napetega supervolilnega novembrskega dogajanja, je naenkrat potiho potrkala na vrata 1. adventna nedelja. Le še nekaj ur in stopili bomo v ta čas ...