Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Kosmiči za zajtrk? To je lahko nevarna past.

14.06.2019, 11:23 Nataša Ličen

Inštitut za nutricionistiko je v ugledni znanstveni reviji Nutrients objavil rezultate nove raziskave, v kateri so raziskovali, kako zdrava so v resnici predpakirana živila, ki se ponujajo predvsem otrokom.

Nezdravo prehranjevanje je še vedno eden izmed večjih problemov, ki močno vpliva na zdravje prebivalstva. Še posebej ranljiva in izpostavljena populacijska skupina so otroci, saj je dokazano, da prehrana v otroštvu zaznamuje tudi prehranske navade v odrasli dobi.

V Svetovalnici je več o tem povedala Živa Lavriša, univ. dipl. inž. živ. Tehnologije: »Namen raziskave je bil ugotoviti kakšna je sestava živil, kjer se na embalažah pojavljajo otrokom privlačni elementi, pravljični junaki, žive barve in podobno. Ugotovili smo žal, da je kar 93 odstotkov živil s temi elementi takšnih z manj ugodno hranilno sestavo.« 

Živila imajo pogosto izrazito manj ugodno hranilno vrednost, veliko sladkorja, tudi soli in nezdravih nasičenih maščob, ki škodujejo ne samo otrokom, tudi odraslim. Takšna živila ne sodijo v vsakodnevno, redno prehrano.

Slaba prehrana v otroštvu zaznamuje vse življenje

»Pregledali smo živila iz vseh skupin. Največ omenjenih elementov na embalažah smo našli pri žitih za zajtrk, sledile so sladkarije in na tretjem mestu sladoledi

Preverite hranilno vrednost izdelka, ki ga kupite
Preverite hranilno vrednost izdelka, ki ga kupite © DobertekSlovenija

Že v otroštvu se izoblikujejo ne le močne preference do okusov, temveč tudi do blagovnih znamk. Prav otroci so pogosto tarča zelo dovršenih marketinških pristopov pri oglaševanju in predstavljanju živil, vendar zaradi njihove omejene sposobnosti za ustrezno razumevanje oglasa lahko prihaja do tveganja, da so otroci spodbujeni k uživanju živil z manj ugodno hranilno sestavo.

»Starši se pozanimajmo o prehranski vrednosti pred nakupom živila. Pogosto smo zaradi privlačne embalaže in oglaševanj zavedeni.« Da bi ugotovili, kakšna je prehranska kakovost živil z otrokom privlačno embalažo, so v sklopu državnega raziskovalnega projekta »Sladkor v prehrani«, ki ga financirata Ministrstvo za zdravje in Javna agencija za raziskovalno dejavnost, na Inštitutu za nutricionistiko pregledali preko 10. 000 prehranskih izdelkov iz slovenskega tržišča.

»V raziskavi smo našli posamezne primere, ko so se otrokom privlačni grafični elementi nahajali tudi na živilih z ugodno hranilno sestavo, kar kaže na to, da so tudi na tem področju možne dobre prakse.« Prav k temu strmijo na Inštitutu. Glede na rezultate raziskave ugotavljajo, da je na tem področju še precej prostora za izboljšave.

V splošnem pa je stanje na tem področju problematično, zato je nujno spodbujanje živilske industrije h krepitvi spreminjanja sestave živil in izboljševanje hranilne sestave, ne zavajajočemu označevanju in oglaševanju, na drugi strani pa je pomembno tudi osveščanje potrošnikov.

Pri izbiri živil je pomembno preveriti seznam sestavin ter hranilno sestavo, še posebej vsebnost sladkorjev, soli in nasičenih maščob.

Debelost in prekomerna telesna masa tako v svetu kot v Sloveniji predstavljata velik javno-zdravstveni problem. Dokazano je, da so prekomerno težki otroci tudi v odrasli dobi bolj nagnjeni k debelosti, s tem pa tudi k razvoju različnih kroničnih nenalezljivih bolezni, ki so med najpogostejšimi vzroki smrti v sodobnem svetu.

»Študije so pokazale, da želje otrok pogosto vplivajo tudi na nakupne odločitve staršev, torej proizvajalci s tovrstnim izpostavljanjem določenih izdelkov ciljajo tudi na to, da jih bodo odrasli raje kupili za svoje otroke. Različne raziskave so namreč potrdile, da so otroci bolj naklonjeni prehranskim izdelkom z njim privlačnejšo embalažo, saj so mnenja, da so tovrstni izdelki okusnejši in bolj zabavni od ostalih.«

V pomoč je lahko tudi letos predstavljena brezplačna mobilna aplikacija VešKajJeš, ki uporabnikom v treh korakih, v barvah semaforja, predstavi prehranski profil izbranega živila. Aplikacijo so razvili Inštitut za nutricionistiko, Institut »Jožef Stefan« in Zveza potrošnikov Slovenije kot del aktivnosti nacionalnega programa »Dober tek Slovenija«, v sofinanciranju Ministrstva za zdravje. Že v prvih dveh mesecih delovanja pa jo je na telefon naložilo preko 40.000 uporabnikov.

Lahko si naložite aplikacijo
Lahko si naložite aplikacijo © DobertekSlovenija

Vas zanima več:

Povezava do podrobnih rezultatov raziskave:

https://www.mdpi.com/2072-6643/11/5/1128

Dodatne informacije o projektu:

- Sladkor v prehrani: razpoložljivost v živilih, prehranski vnosi in vplivi na zdravje: https://www.nutris.org/projekti/sladkor-v-prehrani-razpolozljivost-v-zivilih-prehranski-vnosi-in-vplivi-na-zdravje

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Oddaje , Hrana in okolje , Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...