Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

Gregor Renčelj:«Sem s krajev, kjer rastejo »rožce««

06.06.2019, 18:00 Nataša Ličen

Podjetnik, ki je svojo priložnost pred desetletjem prepoznal v zeliščarstvu. Ni šlo zlahka, najprej je moral za svojo idejo navdušiti še svoje domače, saj so imeli doma že vpeljano družinsko podjetje. Vendar drugačne vsebine.

Gregor je verjel v svojo vizijo, kupil tisoč sadik sivke, jih posadil v domačo kraško zemljo in tako se je njegova zgodba začela. Korak po koraku, preudarno in po svojih zmožnostih je gradil podjetje. Danes je prepoznavno po kakovostni naravni kozmetiki.

KozmETIKA

»Naša pot je takšna, da poskušamo v kozmetiko vnesti čim več lokalnih sestavin in čim manj ali nič eksotičnih tujih izvlečkov. Tudi pri destilaciji skoraj ničesar ne zavržemo. Ko posadimo rastlinico, med njeno rastjo in vse do končnega proizvoda, bedimo nad kakovostjo, imamo lastni nadzor. Hočemo biti na varni strani. Delamo ročno, brez kemikalij, gnojenja, ročno delo je najboljše sredstvo, pri 60.000 rastlinah, si lahko predstavljate, kako zahtevno in količinsko veliko delo je to.«

Ne trte, sivko bom sadil!

»Že prej smo imeli doma družinsko podjetje, toda nisem želel iti po isti poti, iskal sem nekaj svojega. Želel sem združiti ljubezen do narave, do Krasa, ljubezen do podjetništva in tudi do družinskega priimka, ki je star kraški priimek. Sprejel sem odločitev, sadil bom sivko. Oče se sprva ni strinjal: »Zakaj sivko? V vasi se ti bodo smejali«. Sivka takrat še ni bila tako poznana in uveljavljena, kot je danes. Toda, ideja mi ni dala miru in sem vztrajal.«

Sivko na poljih Renčelj obirajo ročno
Sivko na poljih Renčelj obirajo ročno © Osebni arhiv

V zgodbo, v katero verjameš, moraš dati sebe

»Najpomembneje je, da starši damo svojim otrokom vrednote, ki jih bodo vodile do konca. Vsaka generacija ima svoja prepričanja. V podjetništvu so vedno vzponi in padci, treba je samo vztrajati. Moja pot na začetku ni bila jasna, sproti se je razvijala, bili so tudi dnevi, ko sem jokal

Sivka, dišavnica, polna eteričnih olj blagodejnih za dobro počutje
Sivka, dišavnica, polna eteričnih olj blagodejnih za dobro počutje © Nataša Ličen

Tvegal sem, in vložil vse, kar sem imel

»Delal sem tako, da je šlo čim več v razvoj in so se sredstva vračala nazaj v podjetje. Tudi kreditom sem se izogibal, marsikdo mi je rekel, brez tega ne moreš. »Lahko«, sem odgovarjal, »toda bolj počasi.« Podjetje je močna šola, podjetnik se skozi svoje delo veliko nauči o odnosih z ljudmi, o sebi in postaja lahko, seveda če mu je dobro sobivanje vrednota, vse boljša oseba, pravi še Gregor Renčelj.  

Naj vam prišepnemo, konec junija bodo nasadi sivke na Krasu, tudi pri Renčljevih, v najlepšem, polnem  razcvetu. Veseli bodo vašega obiska.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Kmetijstvo , Oddaje , Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.