Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Srebrna diagonala, Radio Ognjišče (foto: Rok Mihevc)
Srebrna diagonala, Radio Ognjišče

25 let: Naj naša prizadevanja obrodijo bogate sadove naroda in Cerkve

| 06.06.2019, 11:23 Rok Mihevc

Na Markovcu nad Koprom smo Srebrno kolesarsko diagonalo sklenili z zahvalno sveto mašo v tamkajšnji župnijski cerkvi sv. Marka, kjer se je v koprskem studiu pred 25 leti začel naš program. Somaševanje je vodil škof Jurij Bizjak, uvodoma je zbrane v cerkvi in preko valov Radia Ognjišče nagovoril glavni urednik Franci Trstenjak.

Naš glavni urednik msgr. Franci Trstenjak je na začetku takole nagovoril vse zbrane:

Na dan, ko Radio Ognjišče slavi srebrni jubilej začetka oddajanja lokalnega programa iz koprskega studia, so zelo primerne in spodbudne Psalmistove besede: Kaj naj vrnem GOSPODU za vse njegove dobrote nad mano? Čašo odrešenja bom vzdignil in klical bom ime GOSPODOVO. (Ps 116,12-13)

Zato se želimo s to sveto evharistijo zahvaliti Gospodu za vse njegove blagoslove in darove, ki jih je podelil Radiu Ognjišču od ideje do uresničitve ter vseh petindvajset let, smemo reči, uspešnega delovanja. Gospodu se želimo nocoj zahvaliti za navdih, ki ga je dal mons. Boletu, da je prepoznal znamenje časa in z njim potrebo po radijskem mediju v naši domovini. Kakor je bil oče Franc vizionar katoliškega revijalnega tiska in knjig v našem prostoru, tako je s pogumom in optimizmom začrtal pot radiu, ki prinaša v domove, na javna mesta in avtomobile evangeljsko besedo in krščanske vrednote slovenskega naroda.

Franci Trstenjak
Franci Trstenjak © Rok Mihevc
Gospodu se nocoj zahvalimo, da ni ostalo le pri ideji o katoliškem radiu, ampak se je ideja uresničila s konkretno obliko in podobo, zaradi česar pa lahko obhajamo srebrni jubilej. In zato se moramo Gospodu zahvaliti tudi za vse sodelavke in sodelavce, ki so z navdušenjem ter z vero in upanjem uresničevali začrtano pot Radia Ognjišče. Čašo odrešenja bomo nocoj dvignili tudi za vse dobrotnike, ki ste in še vedno s svojimi darovi omogočate, da radio stoji in obstoji.

Zahvalimo se tudi za vse današnje kolesarske junake - radijce Blaža Lesnika, Andreja Novljana in Andreja Jermana ter poslušalca duhovnika Bernarda Rožmana in njegovega očeta Janeza, ki so v počastitev srebrnega jubileja prekolesarili Slovenijo od vzhoda do zahoda in spodbujali k dejanju dobrega dela, v trdnem prepričanju, da dobro delo dobro dene. Zbrana sredstva za Saša in njegovo družino jasno govore.

Pred 25.-timi leti je na začetku Radia Ognjišče klical Božji blagoslov škof Metod Pirih. Danes bo našo skupno zahvalo dvigal Vsemogočnemu škof Jurij Bizjak in zahvali dodal prošnjo, naj Božja dobrotljiva roka še naprej ostane nad radiem in vsemi sodelavci, da bodo vsa prizadevanja obrodila bogate sadove v korist naroda in Cerkve.

© Rok Mihevc

Pridigo škofa Jurija Bizjaka objavljamo v celoti

Lep pozdrav vsem zbranim tu v cerkvi Svetega Marka v Kopru in lep pozdrav tudi vsem, ki nas po valovih Radia Ognjišče spremljate po vsej naši cerkveni pokrajini in po vsem širnem svetu. Proslavljamo 25-letnico delovanja Radia Ognjišče in se Gospodu zahvaljujemo za obilne milosti in blagoslove, ki jih na našo deželo kličejo vsi voditelji in ustvarjalci ter izvajalci sporedov Radia Ognjišče.

Iskrene čestitke najprej ustanovitelju in direktorju msgr. Francu Boletu, ki bo poleti slavil svoj častitljivi 87 rojstni dan, nato pa iskrene čestitke tudi glavnemu uredniku g. Franciju Trstenjaku in odgovornemu uredniku g. Tadeju Sadarju, vsem novinarjem in poročevalcem, vsem bralcem in povezovalcem v studijih, vsem sodelavcem in prijateljem Radia Ognjišče. Milost vam in blagoslov, trajna blaginja in stanoviten mir!

Častitljivo obletnico proslavljamo sredi sedmega in zadnjega velikonočnega tedna, v tednu pred Binkoštmi, v radostnem pričakovanju prihoda Svetega Duha Tolažnika, zagovornika in odvetnika, ob pomoči katerega nam v naših preizkušnjah nikoli ni treba skrbeti, kaj in kako bi govorili, ker nam on sam vsako uro sproti daje, kaj je treba govoriti (Mt 10,19). Tudi oba odlomka današnje srede dajeta lep navdih vsem ustvarjalcem in poslušalcem Radia Ognjišče.

Škof Jurij Bizjak
Škof Jurij Bizjak © Rok Mihevc

V evangeliju smo slišali o boju, ki ga Gospodovi učenci bijejo s svetom okrog sebe: 'Če so mene preganjali, bodo preganjali tudi vas, če so mojo besedo izpolnjevali, bodo izpolnjevali tudi vašo!' Če to velja za vsakega učenca, koliko bolj velja to za vsakega radijca, ki je bolj kot vsi drugi stalno navzoč na govorniškem odru sodobne družbe, na ambonu cerkvenega mikrofona, na glasnem in pogosto divje vpijočem dvorišču poganov. Še kako tudi njemu prav pride iskrena prošnja apostola Pavla: 'Zraven pa ob vsakem času v duhu molite z vsakršno molitvijo in prošnjo za vse svete; tudi zame, da bi mi bila dana beseda, kadar odprem svoja usta, da bi z odkritostjo oznanil skrivnost evangelija!' (Ef 6,18-19).

V berilu smo slišali navodilo, ki ga je apostol Pavel v Miletu dal cerkvenim starešinam iz Efeza: 'Pazite nase in na vso čredo, v kateri vas je Sveti Duh postavil za predstojnike ... Vem, da bodo po mojem odhodu prišli k vam grabežljivi volkovi, ki ne bodo prizanašali čredi ... Bodite torej čuječi! – Sodobna sredstva obveščanja so še kako pomnožila število roparskih volkov, ki ne prizanašajo čredi: Sploh ni pomembno, kaj je resnično, kaj pravično, kaj sveto, pomembno je, da je razburljivo in pretresljivo, da bo čim hitreje razgrabljeno in razprodano ... Toliko Cankarjeve 'tuje učenosti' kakor jo je dandanes, gotovo še nikoli v zgodovini ni bilo v ozračju družbe in sveta, v kulturi, v politiki, v gospodarstvu ...

Tudi za vas, dragi radijci, velja Gospodovo naročilo: 'Glejte, pošiljam vas kakor jagnjeta med volkove. Bodite torej previdni kakor kače in preprosti kot golobje!' (Mt 10,16). Preprosti kot golobje pismonoše, ki nad vsakega krščenca prinašajo veselo sporočilo: 'Ta je moj ljubljeni sin, nad katerim imam veselje!' (Mt 3,17). In previdni kakor kače, o kateri je Mojzes zapisal: 'Kača pa je bila bolj prekanjena kot vse živali polja, ki jih je Gospod Bog naredil' (1 Mz 3,1). Naj bo, dragi radijci, tudi vaš jeziček kakor je kačji jeziček, s katerim kača okuša in preizkuša vse okrog sebe – kakor Duh Božje Modrosti, ki 'nadzoruje in prešinja vse duhove: razumne in čiste in najtanjše' (Mdr 7,23). Nadangel Gabriel, vaš zavetnik, ki stoji pred Bogom, naj še naprej govori z vami in vam prinaša Gospodove blagovesti. Amen.

Somaševanje duhovnikov pri maši v cerkvi sv. Marka
Somaševanje duhovnikov pri maši v cerkvi sv. Marka © Rok Mihevc

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...