Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Sveta maša za domovino pri Maria Einsiedel (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Sveta maša za domovino pri Maria Einsiedel

Frankfurtski rojaki molili za domovino

25.06.2019, 12:39 Matjaž Merljak

Na nedeljo Svete Trojice smo imeli rojaki letošnje kresovanje, mašo za domovino in prireditev ob slovenskem državnem prazniku. To je bilo že 26-ič. Gostje so bili frančiškan p. Milan Kadunc iz Slovenije ter pevski zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.

Kar nekaj omembe vrednega dogajanja je bilo zlasti v maju in v prvi polovici junija.

Tudi letos smo v nedeljo 19. maja poromali v gozdno cerkev v Maria Sternbach, kjer smo imeli nedeljsko mašo in šmarnično pobožnost z evharističnim blagoslovom. Kakor že vrsto leto smo tudi tokrat nedeljo zaključili z malico v Ilbenstadtu v hiši sv. Gotfrieda oziroma v prostorih krajevne župnije. Res nas ni bilo posebno veliko, komaj osemnajst, pa tudi nekoliko dežja je bilo ravno proti koncu maše.

V Maria Sternbachu nas je po koncu maše pozdravljal dež
V Maria Sternbachu nas je po koncu maše pozdravljal dež © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Binkoštna sobota v Frankfurtu je že tudi več kot dve desetletji namenjena maši narodov in jezikov. Pripravijo jo različne narodne in jezikovne župnije in skupnosti iz Frankfurta s pesmijo, glasbo in plesom ter besedili v svojem jeziku. Tudi darovanje skuša biti v duhu značilnosti teh skupin. Vedno pa zaključimo to mašno slavje z lurško pesmijo v različnih jezikih, ki jo poje vsa cerkev. Nekaj malega je bilo slišati tudi v slovenskem jeziku, tako stavek iz drugega berila, ki ga je prebral Aljaž, prošnjo za vse potrebe je prebrala njegova mama Nina, drugo kitico lurške pesmi pa je zapel župnik Martin. Pri darovanju pa sta v procesiji prinesla nekaj darov Zala in Aljaž. Seveda pa sledi tej maši vedno tudi preprosta pogostitev.

Zala in Aljaž ter gospa Nina pri binkošti maši
Zala in Aljaž ter gospa Nina pri binkošti maši © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Teden dni kasneje 16. junija na nedeljo Svete Trojice smo imeli v Maria Einssiedel letošnje kresovanje, mašo za domovino in prireditev ob slovenskem državnem prazniku. Že šestindvajsetič smo poromali v južni del naše župnije, tudi z nekaj verniki in njihovim župnikom iz Mannheima Janezom Modicem. Med nas so prišli frančiškan p. Milan Kadunc iz Mošenj ter pevski zbor Slovenski cvet iz Vestfalije. Vseh skupaj se nas je zbralo skoraj sto.

Maša za domovino frankfurtskih rojakov
Maša za domovino frankfurtskih rojakov © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Učiteljica Natalija iz Frankfurta je s skupino otrok evropske šole pripravila lepe recitacije, ki so bile vgrajene v pevski nastop Slovenskega cveta. Petje zbora pri maši, prireditvi in potem pri malici je navdušil prav gotovo vse. Tudi nemški cerkovnik mi je takoj po maši izrazil navdušenje nad kvaliteto zbora. Da, vsak teden imajo pevske vaje in tudi do 80 km daleč se nanje vozijo. In tudi k nam so se pripeljali in ta dan prevozili tja okrog 700 km, mnogim med nami pa je že nekaj kilometrov predaleč za slovensko mašo ali kakšno domačo slovensko prireditev. Pater Milan pa je bil več kot 30 let misijonar v Afriki in srednji Ameriki, zadnjih nekaj let pa župnik župnije Mošnje.

Zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.jpg
Zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.jpg © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Če nam dopoldne nebo z vremenom ni kazalo najbolje, pa so bile popoldanske ure take kot je treba. Mnogi so imeli delo in skrb za ta dan, zlasti skupina iz Wiesbadna in okolice ter Silva in Ante iz Darmstadta. Slednji že dolga leta peče za nas dobrote na žaru. Mnogi od prisotnih pa so seveda prispevali solate in razne sladkosti. Denarno pomoč za naše kresovanje pa smo dobili tudi od Urada za Slovence po svetu pri Vladi republike Slovenije. Vsem skupaj in vsakemu posebej hvala in Bog povrni. Seveda še kako pa hvala Bogu, pevskemu zboru in patru Milanu, da smo imeli tako bogat in lep dan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Alenka Puhar (photo: STA) Alenka Puhar (photo: STA)

Poklon Francu Jezi

Tale maj je kot naročen za komentarje, ki stojijo na križišču aktualnega in zgodovinskega. Vse mogoče se mi utrinja, ampak zmagal je Franc Jeza. Za tem nenavadnim imenom – krstno je najbolj ...