Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Sveta maša za domovino pri Maria Einsiedel (foto: Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu)
Sveta maša za domovino pri Maria Einsiedel

Frankfurtski rojaki molili za domovino

25.06.2019, 12:39 Matjaž Merljak

Na nedeljo Svete Trojice smo imeli rojaki letošnje kresovanje, mašo za domovino in prireditev ob slovenskem državnem prazniku. To je bilo že 26-ič. Gostje so bili frančiškan p. Milan Kadunc iz Slovenije ter pevski zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.

Kar nekaj omembe vrednega dogajanja je bilo zlasti v maju in v prvi polovici junija.

Tudi letos smo v nedeljo 19. maja poromali v gozdno cerkev v Maria Sternbach, kjer smo imeli nedeljsko mašo in šmarnično pobožnost z evharističnim blagoslovom. Kakor že vrsto leto smo tudi tokrat nedeljo zaključili z malico v Ilbenstadtu v hiši sv. Gotfrieda oziroma v prostorih krajevne župnije. Res nas ni bilo posebno veliko, komaj osemnajst, pa tudi nekoliko dežja je bilo ravno proti koncu maše.

V Maria Sternbachu nas je po koncu maše pozdravljal dež
V Maria Sternbachu nas je po koncu maše pozdravljal dež © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Binkoštna sobota v Frankfurtu je že tudi več kot dve desetletji namenjena maši narodov in jezikov. Pripravijo jo različne narodne in jezikovne župnije in skupnosti iz Frankfurta s pesmijo, glasbo in plesom ter besedili v svojem jeziku. Tudi darovanje skuša biti v duhu značilnosti teh skupin. Vedno pa zaključimo to mašno slavje z lurško pesmijo v različnih jezikih, ki jo poje vsa cerkev. Nekaj malega je bilo slišati tudi v slovenskem jeziku, tako stavek iz drugega berila, ki ga je prebral Aljaž, prošnjo za vse potrebe je prebrala njegova mama Nina, drugo kitico lurške pesmi pa je zapel župnik Martin. Pri darovanju pa sta v procesiji prinesla nekaj darov Zala in Aljaž. Seveda pa sledi tej maši vedno tudi preprosta pogostitev.

Zala in Aljaž ter gospa Nina pri binkošti maši
Zala in Aljaž ter gospa Nina pri binkošti maši © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Teden dni kasneje 16. junija na nedeljo Svete Trojice smo imeli v Maria Einssiedel letošnje kresovanje, mašo za domovino in prireditev ob slovenskem državnem prazniku. Že šestindvajsetič smo poromali v južni del naše župnije, tudi z nekaj verniki in njihovim župnikom iz Mannheima Janezom Modicem. Med nas so prišli frančiškan p. Milan Kadunc iz Mošenj ter pevski zbor Slovenski cvet iz Vestfalije. Vseh skupaj se nas je zbralo skoraj sto.

Maša za domovino frankfurtskih rojakov
Maša za domovino frankfurtskih rojakov © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Učiteljica Natalija iz Frankfurta je s skupino otrok evropske šole pripravila lepe recitacije, ki so bile vgrajene v pevski nastop Slovenskega cveta. Petje zbora pri maši, prireditvi in potem pri malici je navdušil prav gotovo vse. Tudi nemški cerkovnik mi je takoj po maši izrazil navdušenje nad kvaliteto zbora. Da, vsak teden imajo pevske vaje in tudi do 80 km daleč se nanje vozijo. In tudi k nam so se pripeljali in ta dan prevozili tja okrog 700 km, mnogim med nami pa je že nekaj kilometrov predaleč za slovensko mašo ali kakšno domačo slovensko prireditev. Pater Milan pa je bil več kot 30 let misijonar v Afriki in srednji Ameriki, zadnjih nekaj let pa župnik župnije Mošnje.

Zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.jpg
Zbor Slovenski cvet iz Vestfalije.jpg © Arhiv slovenske župnije v Frankfurtu

Če nam dopoldne nebo z vremenom ni kazalo najbolje, pa so bile popoldanske ure take kot je treba. Mnogi so imeli delo in skrb za ta dan, zlasti skupina iz Wiesbadna in okolice ter Silva in Ante iz Darmstadta. Slednji že dolga leta peče za nas dobrote na žaru. Mnogi od prisotnih pa so seveda prispevali solate in razne sladkosti. Denarno pomoč za naše kresovanje pa smo dobili tudi od Urada za Slovence po svetu pri Vladi republike Slovenije. Vsem skupaj in vsakemu posebej hvala in Bog povrni. Seveda še kako pa hvala Bogu, pevskemu zboru in patru Milanu, da smo imeli tako bogat in lep dan.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...