Marjan Bunič
Marko Zupan
Alen Salihović

Kulturni teden 2019

24.06.2019, 08:57 Matjaž Merljak

V Velikovcu ob reki Dravi na avstrijskem Koroškem bo od danes do 30. junija potekal letošnji kulturni teden, ki ga prireja Biro za slovensko narodno skupnost pri koroški deželni vladi skupaj z osrednjima kulturnima organizacijama KKZ in SPZ ter z lokalnimi soprireditelji – Mestno občino Velikovec in Prosvetnim društvom Lipa.

Deželni glavar Peter Kaiser je v napovedi tedna zaželel, naj prireditve krepijo dialog med nemško in slovensko govorečim prebivalstvom, teden pa naj bo izraz medsebojne povezanosti in spoštovanja ter naj spodbuja prijateljsko druženje. Podčrtal je pomen sodelovanja s krajevnimi kulturnimi društvi, občinami, šolami in cerkvenimi ustanovami. Župan Valentin Blaschitz je zapisal, da umetnost in kultura dajeta Velikovcu sodobnost in odprtost ter ga usmerjata v prihodnost. Ta privlačni in raznoliki niz prireditev je velika obogatitev in naj spodbuja k temu, da se ljudje ozrejo širše okoli sebe in rušijo meje in pregrade. Naša številna društva ne oblikujejo le kulturnega življenja, temveč opravljajo odlično delo in so lahko ponosna na svojo ponudbo na športnem, političnem, socialnem in kulturnem področju. Tudi župan želi, naj Kulturni teden prispeva tudi h krepitvi sožitja nemško in slovensko govorečega prebivalstva in k preseganju obstoječih predsodkov.

Kulturni teden se bo začel danes ob 19.30 s koncertom. Nastopili bodo: Vokalna skupina Lipa, Otroška in mladinska skupina Lipov cvet, Mladinski zbor »ICS Zmaj«, Okrajni mladinski zbor Velikovec, Slovenska glasbena šola dežele Koroške, Mešani zbor in Godba mesta Velikovec. Poleg župana in deželnega glavarja bosta zbrane pozdravila predsednik PD Lipa Martin Kuchling in mag. Zalka Kuchling s Krščanske kulturne zveze.

V torek, 25. junija 2019, ob 19h bo v Galeriji Magnet odprtje razstave mag. Karla Vouka in literarni večer: bereta mag. dr. Felix Kucher in Martin Kuchling. Ta dan bo potekala tudi delavnica »Zbiranje ledinskih in hišnih imen«.

V sredo, 26. junija 2019, ob pa bo 14. uri v Centru za starejše občane Velikovec prireditev »Jezik in staranje: pogovor, petje, pripovedovanje«. Moderator: mag. Jokej Logar, glasbeni spored: Dekleta Smrtnik.

V četrtek, 27. junija 2019, ob 19.30 bo v Kulturni dvorani PD Lipa predavanje in predstavitev rezultatov delavnice »Ledinska in hišna imena kot kulturna dediščina neke regije«.

V petek, 28. junija 2019, ob od 20. uri koncert skupina Bališ, dan kasneje se bo ob 10. uri pri župnijski cerkvi v Šentrupertu začel kulturnozgodovinski pohod po Velikovcu.

V nedeljo, 30. junija 2019, ob 10. uri bo v župnijski cerkvi v Velikovcu dvojezično ekumensko bogoslužje ter orgelski koncert Veronike Kraner.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...