Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup
Vadstena 2019 (foto: Zvone Podvinski)
Vadstena 2019

Binkoštno romanje v Vadsteno

18.06.2019, 10:46 Matjaž Merljak

250 Slovencev z različnih koncev Švedske, pa tudi iz Slovenije in Švice je v soboto pred binkoštnim praznikom 46. prišlo k zavetnici Evrope, sveti Brigiti Švedski. Prvič je državo Slovenijo na romanju ob jezeru Vättern zastopal veleposlanik iz Kopenhagna Edvin Skrt. Letos so obeležili 20-letnico slovenske lipe.

Romanje se je začelo s sveto mašo. Somaševanje je vodil duhovni pomočnik v župniji Ljubljana - Polje Jožef Drolc, ki je bil pred leti duhovnik med Slovenci na Švedskem. Somaševali so še mag. David Taljat iz Švice, ki je s sabo pripeljal osem romarjev, prelat Andrej Svete, župnik iz župnije Ljubljana-Polje Janez Bernot s 50-imi romarji, župnik iz Semiča Luka Zidanšek, župnik župnije Velenje-Sv. Martin Janko Rezar, župnik župnije Velenje-Bl. A. M. Slomšek Matej Dečman in rektor Slovenske katoliške misije na Švedskem Zvonko Podvinski (prisluhnite pogovoru z njim).

Zbor iz Velenja
Zbor iz Velenja © Zvone Podvinski

Pel je mešani pevski zbor župnije sv. Martin v Velenju pod vodstvom Vanje Govek, (vseh romarjev iz Velenja je bilo 47), organist je bil Peter Rozman, vezno besedilo Milene Kumar je na koncertu bral Marko Govek.

Pri litanijah v cerkvi
Pri litanijah v cerkvi © Zvone Podvinski

Veleposlanik je v svojem nagovoru zbranim voščil za bližnji dan državnosti ter verujočim za cerkveni praznik. Srečanje v Vadsteni je označil za tisti redni letni dogodek, ki Slovence na Švedskem najbolj povezuje, še posebej tiste, ki so se tja preselili konec 60-ih in 70-ih let prejšnjega stoletja. Posebej se jim je zahvalil za vzdrževanje slovenskega jezika in ohranjanje slovenskih tradicij in običajev. Za skrb za povezovanje Slovencev na Švedskem se je posebej zahvalil slovenski zvezi, njenemu predsedniku Alojzu Macuhu in vodstvom slovenskih društev. »Lipa je mogočno drevo, ki lahko učaka stoletja. Naj bo to tudi navdih za povezanost Slovencev na Švedskem, v slovenskem jeziku, še na mnoga leta« je svoj nagovor zaključil veleposlanik. Slovence na Švedskem je k temu, naj prenesejo slovensko kulturo in znanje slovenskega jezika na naslednike, pozval tudi na prireditvi, s katero se je ob slovenski glasbi (za dobro voljo je igral ansambel Livada z Borovnice pri Ljubljani) zaključilo letošnje srečanje v Vadsteni.

Nagovor veleposlanika
Nagovor veleposlanika © Zvone Podvinski

Glavni organizator romanj je narodni dušni pastir z Misijski pastoralnim svetom iz Göteborga, ki s pomočniki (Katarina Zupančič, Marija Perovič, Sigrid Lomšek in Silva Litrop z družinami) pripravi vse za prijetno počutje pri sestrah in potem v dvorani. Glavni sponzor je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Delno sofinancira to srečanje tudi Slovenska zveza na Švedskem, ki poleg tega tudi vabi rojake, da se z avtobusi, kolikor je mogoče udeležijo tega romanja in srečanja. Na romanju je bil tudi Alojz Macuh, predsednik Slovenske zveze na Švedskem in predsednik SKD Simon Gregorčič iz Köpinga, ki vodi tudi tombolo v dvorani.

Vse tri skupine romarjev so letos nadaljevale pot v Göteborg in so na binkošti vsaka zase imele sv. mašo v tem mestu na zahodni obali. Zbor iz Velenja je pel pri hrvaški sv. maši v cerkvi Kristusa Kralja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...