Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović

P. Darko srebrnomašnik

11.06.2019, 18:14 Matjaž Merljak

Frančiškanski pater Darko Žnidaršič, voditelj slovenskega misijona v Sydneyju, je 2. junija 2019 praznoval srebrno mašo. Skupnost ga je bogato nagradila z veliko udeležbo pri slavnostni maši. Slavnostni govornik je bil Alfred Brežnik.

Slovesne maše se je s soprogo udeležil tudi Veleposlanik RS Jurij Rifelj s soprogo, častni konzul Antony Tomažin s soprogo, vice častni konzul Mark Stariha s soprogo in še ostali častni gostje iz slovenske skupnosti.

Celoten program je pripravila in vodila Olga Lah.

Pri sveti maši so sprejeli tudi novega mašnega pomočnika Jožeta Marinča. V katedrali sv. Patricka v Parramatti ga je v to službo postavil škof msgr. Vincent Long van Nguyen.

Pater Darko in Jože Marinč
Pater Darko in Jože Marinč © Stičišče avstralskih Slovencev

Alfred Brežnik je dejal: Spoštovani in dragi p. Darko, pred 25-imi leti so vas v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani ob Vaši posvetitvi v duhovnika tamkajšnji verniki pozdravili s Pozdravljen, novomašnik! Danes, 25 let pozneje, vam pa mi, Vaši zvesti in hvaležni farani v 16.000 kilometrov oddaljeni slovenski cerkvi sv. Rafaela v Merrylandsu v Avstraliji kličemo: Pozdravljen, srebrnomašnik! Iskrene čestitke in obilo božjega blagoslova ob tem pomembnem jubileju za vas osebno kakor tudi za naše občestvo tukaj pri sv. Rafaelu, pa tudi za celotno Cerkev!

Danes, dragi pater, je tudi naš praznik, to je praznik nas vseh – veseli in srečni smo, in Bogu neskončno hvaležni, da lahko skupaj z Vami praznujemo ta veliki BOŽJI DAR!

Pater Darko , se je rodil 23. septembra 1967 v Kranju; osnovno šolo je obiskoval v Tržiču, kjer je tudi ministriral v tamkajšnji župniji. Že zgodaj se je zanimal za duhovniški poklic, še posebej mu je bil všeč frančiškanski red. Po končani osnovni šoli je kot gojenec Serafinskega kolegija obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Kamniku. Zanimiva izbira – ali je že takrat vedel, da bo tudi to znanje potreboval pozneje, kot župnik v Sloveniji in seveda kot vodja misijona sv. Rafaela v Avstraliji. Po odsluženju enoletnega vojaškega roka v Požarevcu v Srbiji je vstopil k frančiškanom, se vpisal na teološko fakulteto v Ljubljani in 1993 diplomiral. 29. junija 1994 je bil posvečen v duhovnika, kot že prej rečeno, v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Svojo novo mašo pa je pater daroval v Tržiču.

Kot kaplan je pater služboval najprej tri leta pri sv.Lenartu v Novem mestu in pa štiri leta na Brezjah. Med tem je tudi obiskal izseljence v Ameriki pa tudi pri nas v Avstraliji je bil leta 2000. To je prav gotovo bil pomemben obisk za njegovo poznejšo odločitev. Božja milost, pregovarjanje naših patrov in sam Bog ve kaj še je vplivalo, da se je pater Darko odločil in prišel k nam v Avstralijo leta 2005.

Govor je imel Alfred Brežnik
Govor je imel Alfred Brežnik © Stičišče avstralskih Slovencev

Biti duhovnik – to je božje poslanstvo: “daruje daritve in posvečuje Božje ljudstvo”. Naši duhovniki, v Avstraliji kot drugod po svetu med izseljenci, pa imajo poleg tega poslanstva še vse kaj več. Skrbijo za svoje občestvo na vseh področjih: so poleg pastoralnega dela še vodje in skrbniki misijona – cerkve in s tem vsega posestva, kakor tudi satelitskih slovenskih središč - v našem primeru: Wollongong, Newcastle , Canberre in drugod. Pomagati rojakom s privatnimi in osebnimi težavami, obiskovati bolnike, skrbeti za družabne in kulturne potrebe občestva in še bi lahko našteval. Sam Bog ve, če je vse to pričakoval, ko se je odločil, da pride doli k nam ‘down-under’, kot pravijo. Za vse to in še več skrbi naš pater. Veliko izkušen pri vsem tem delu je prejel v vseh letih skupnega dela s patrom Valerijanom, ki mu je bil dober učitelj. Je pa pater Darko vse to upošteval in svojemu učitelju pokazal hvaležnost ter ga globoko spoštoval in zanj skrbel, ko je on to najbolj potreboval . Je pač ’Frančiškan’ v pravem pomenu besede.

Zato dragi rojaki, farani sv. Rafaela, tudi mi pokažimo našemu današnjemu jubilantu hvaležnost in spoštovanje za vse njegovo delo in skrb za nas zadnjih 14 let bivanja med nami. Obljubimo mu, da mu bomo pomagali in vselej stali ob strani. Zato, dragi pater Darko, en veliki hvala Vam za vse kar ste in kar boste še z “besedo in zgledom naredili pri gradnji te hiše - te naše Božje Cerkve”. Bog daj zdravja in dobrega počutja med nami še mnogo, mnogo let!

Ob srebrni maši p. Darka
Ob srebrni maši p. Darka © Stičišče avstralskih Slovencev

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...