Jože Bartolj
Marko Zupan
Meta Potočnik

P. Darko srebrnomašnik

11.06.2019, 18:14 Matjaž Merljak

Frančiškanski pater Darko Žnidaršič, voditelj slovenskega misijona v Sydneyju, je 2. junija 2019 praznoval srebrno mašo. Skupnost ga je bogato nagradila z veliko udeležbo pri slavnostni maši. Slavnostni govornik je bil Alfred Brežnik.

Slovesne maše se je s soprogo udeležil tudi Veleposlanik RS Jurij Rifelj s soprogo, častni konzul Antony Tomažin s soprogo, vice častni konzul Mark Stariha s soprogo in še ostali častni gostje iz slovenske skupnosti.

Celoten program je pripravila in vodila Olga Lah.

Pri sveti maši so sprejeli tudi novega mašnega pomočnika Jožeta Marinča. V katedrali sv. Patricka v Parramatti ga je v to službo postavil škof msgr. Vincent Long van Nguyen.

Pater Darko in Jože Marinč
Pater Darko in Jože Marinč © Stičišče avstralskih Slovencev

Alfred Brežnik je dejal: Spoštovani in dragi p. Darko, pred 25-imi leti so vas v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani ob Vaši posvetitvi v duhovnika tamkajšnji verniki pozdravili s Pozdravljen, novomašnik! Danes, 25 let pozneje, vam pa mi, Vaši zvesti in hvaležni farani v 16.000 kilometrov oddaljeni slovenski cerkvi sv. Rafaela v Merrylandsu v Avstraliji kličemo: Pozdravljen, srebrnomašnik! Iskrene čestitke in obilo božjega blagoslova ob tem pomembnem jubileju za vas osebno kakor tudi za naše občestvo tukaj pri sv. Rafaelu, pa tudi za celotno Cerkev!

Danes, dragi pater, je tudi naš praznik, to je praznik nas vseh – veseli in srečni smo, in Bogu neskončno hvaležni, da lahko skupaj z Vami praznujemo ta veliki BOŽJI DAR!

Pater Darko , se je rodil 23. septembra 1967 v Kranju; osnovno šolo je obiskoval v Tržiču, kjer je tudi ministriral v tamkajšnji župniji. Že zgodaj se je zanimal za duhovniški poklic, še posebej mu je bil všeč frančiškanski red. Po končani osnovni šoli je kot gojenec Serafinskega kolegija obiskoval srednjo ekonomsko šolo v Kamniku. Zanimiva izbira – ali je že takrat vedel, da bo tudi to znanje potreboval pozneje, kot župnik v Sloveniji in seveda kot vodja misijona sv. Rafaela v Avstraliji. Po odsluženju enoletnega vojaškega roka v Požarevcu v Srbiji je vstopil k frančiškanom, se vpisal na teološko fakulteto v Ljubljani in 1993 diplomiral. 29. junija 1994 je bil posvečen v duhovnika, kot že prej rečeno, v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani. Svojo novo mašo pa je pater daroval v Tržiču.

Kot kaplan je pater služboval najprej tri leta pri sv.Lenartu v Novem mestu in pa štiri leta na Brezjah. Med tem je tudi obiskal izseljence v Ameriki pa tudi pri nas v Avstraliji je bil leta 2000. To je prav gotovo bil pomemben obisk za njegovo poznejšo odločitev. Božja milost, pregovarjanje naših patrov in sam Bog ve kaj še je vplivalo, da se je pater Darko odločil in prišel k nam v Avstralijo leta 2005.

Govor je imel Alfred Brežnik
Govor je imel Alfred Brežnik © Stičišče avstralskih Slovencev

Biti duhovnik – to je božje poslanstvo: “daruje daritve in posvečuje Božje ljudstvo”. Naši duhovniki, v Avstraliji kot drugod po svetu med izseljenci, pa imajo poleg tega poslanstva še vse kaj več. Skrbijo za svoje občestvo na vseh področjih: so poleg pastoralnega dela še vodje in skrbniki misijona – cerkve in s tem vsega posestva, kakor tudi satelitskih slovenskih središč - v našem primeru: Wollongong, Newcastle , Canberre in drugod. Pomagati rojakom s privatnimi in osebnimi težavami, obiskovati bolnike, skrbeti za družabne in kulturne potrebe občestva in še bi lahko našteval. Sam Bog ve, če je vse to pričakoval, ko se je odločil, da pride doli k nam ‘down-under’, kot pravijo. Za vse to in še več skrbi naš pater. Veliko izkušen pri vsem tem delu je prejel v vseh letih skupnega dela s patrom Valerijanom, ki mu je bil dober učitelj. Je pa pater Darko vse to upošteval in svojemu učitelju pokazal hvaležnost ter ga globoko spoštoval in zanj skrbel, ko je on to najbolj potreboval . Je pač ’Frančiškan’ v pravem pomenu besede.

Zato dragi rojaki, farani sv. Rafaela, tudi mi pokažimo našemu današnjemu jubilantu hvaležnost in spoštovanje za vse njegovo delo in skrb za nas zadnjih 14 let bivanja med nami. Obljubimo mu, da mu bomo pomagali in vselej stali ob strani. Zato, dragi pater Darko, en veliki hvala Vam za vse kar ste in kar boste še z “besedo in zgledom naredili pri gradnji te hiše - te naše Božje Cerkve”. Bog daj zdravja in dobrega počutja med nami še mnogo, mnogo let!

Ob srebrni maši p. Darka
Ob srebrni maši p. Darka © Stičišče avstralskih Slovencev

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...