Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Porabski dan

10.06.2019, 09:54 Matjaž Merljak

Na Gornjem Seniku v Porabju je to soboto, 8. junija 2019, potekala ena izmed največjih tradicionalnih prireditev tamkajšnji Slovencev - Porabski dan.

Vsakoletno prireditev izmenično organizirata Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Letošnje se je udeležila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec. V pozdravnem nagovoru je izpostavila pomen te prireditve za ohranitev in razvoj slovenstva.

V kulturnem delu programa so nastopili: Folklorna skupina z Gornjega Senika, Julie & Urh in mažoretke iz Radeč.

Na prireditvi so podelili tri priznanja Za Porabje, namenjena tistim, ki so se še posebej izkazali s svojim kulturnim udejstvovanjem med rojaki na Madžarskem. Prejeli so jih: Lacij Nemeš, Stanko Črnko in Gabor Wachter.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...