Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Porabski dan

10.06.2019, 09:54 Matjaž Merljak

Na Gornjem Seniku v Porabju je to soboto, 8. junija 2019, potekala ena izmed največjih tradicionalnih prireditev tamkajšnji Slovencev - Porabski dan.

Vsakoletno prireditev izmenično organizirata Zveza Slovencev na Madžarskem in Državna slovenska samouprava. Letošnje se je udeležila državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec. V pozdravnem nagovoru je izpostavila pomen te prireditve za ohranitev in razvoj slovenstva.

V kulturnem delu programa so nastopili: Folklorna skupina z Gornjega Senika, Julie & Urh in mažoretke iz Radeč.

Na prireditvi so podelili tri priznanja Za Porabje, namenjena tistim, ki so se še posebej izkazali s svojim kulturnim udejstvovanjem med rojaki na Madžarskem. Prejeli so jih: Lacij Nemeš, Stanko Črnko in Gabor Wachter.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...