Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Komisija Pravičnost in mir o varnosti državljanov RS

02.07.2019, 14:00 Petra Stopar

Varnost je med temeljnimi vrednotami in pravicami, ki jih vsaka država dolguje svojim državljankam in državljanom, v svoji najnovejši izjavi poudarja Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot piše, država z vojsko skrbi za varnost pred morebitnimi zunanjimi napadalci, s policijo pa za varnost državljanov pred nepridipravi znotraj državne skupnosti.

Današnja izjava, pod katero se podpisuje predsednik Komisije Pravičnost in mir nadškof Anton Stres, navaja, da je migrantska kriza, »ki traja že tretjo leto, varnost državljanov poslabšala,« kar še posebej velja za kraje ob južni slovenski meji. Naloga države je po navedbah komisije poskrbeti, da prebivalke in prebivalci, ki živijo v teh krajih, na področju varnosti ne bodo v slabšem položaju kot ljudje drugod po državi.

»Državni organi morajo ukrepati v skladu z zakonom, ob nezakonitem vstopu v našo državo in ogrožanju varnosti državljanov pa se ne smejo sprenevedati glede kršenja zakonskih predpisov,« so zapisali v komisiji. Ob tem se zavedajo, da je pomoč beguncem in migrantom na eni strani naša moralna dolžnost, a je treba na drugi strani spoštovati zakon, pred katerim smo vsi enaki.

Nezakonit prehod meje je po opozorilih komisije kaznivo dejanje tako za slovenske državljane kot za tujce. »Oblast mora biti ideološko nevtralna, zaradi spogledovanja z ideologijo multikulturnosti pa ne sme teptati sprejetih zakonitosti,« so še zapisali v komisiji, kjer so se odzvali tudi na zadnje dogajanje na področju financiranja zasebnega šolstva. Kot navajajo, več let trajajoči prezir ustavne odločbe kakor tudi neustavna rešitev, ki jo oblast ponuja, opozarjata, da »Slovenija še ni pravna v polnem pomenu besede in da državljani nismo enakopravni, če se pravica deli po ideoloških merilih«.

Komisija Pravičnost in mir v skrbi za varnost in zakonitost prav tako »brezpogojno zavrača spolno zlorabo otrok, tudi v cerkvenih ustanovah«. Zato pozdravlja »vse napore, da se skrbno spoštujejo predpisi, katerih namen je preprečevanje zlorab ali poprava krivic, če je do njih prišlo,« zavrača pa »medijski linč« in posploševanje.

Celotno izjavo komisije si lahko preberete na tej povezavi.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...