Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Komisija Pravičnost in mir o varnosti državljanov RS

02.07.2019, 14:00 Petra Stopar

Varnost je med temeljnimi vrednotami in pravicami, ki jih vsaka država dolguje svojim državljankam in državljanom, v svoji najnovejši izjavi poudarja Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci. Kot piše, država z vojsko skrbi za varnost pred morebitnimi zunanjimi napadalci, s policijo pa za varnost državljanov pred nepridipravi znotraj državne skupnosti.

Današnja izjava, pod katero se podpisuje predsednik Komisije Pravičnost in mir nadškof Anton Stres, navaja, da je migrantska kriza, »ki traja že tretjo leto, varnost državljanov poslabšala,« kar še posebej velja za kraje ob južni slovenski meji. Naloga države je po navedbah komisije poskrbeti, da prebivalke in prebivalci, ki živijo v teh krajih, na področju varnosti ne bodo v slabšem položaju kot ljudje drugod po državi.

»Državni organi morajo ukrepati v skladu z zakonom, ob nezakonitem vstopu v našo državo in ogrožanju varnosti državljanov pa se ne smejo sprenevedati glede kršenja zakonskih predpisov,« so zapisali v komisiji. Ob tem se zavedajo, da je pomoč beguncem in migrantom na eni strani naša moralna dolžnost, a je treba na drugi strani spoštovati zakon, pred katerim smo vsi enaki.

Nezakonit prehod meje je po opozorilih komisije kaznivo dejanje tako za slovenske državljane kot za tujce. »Oblast mora biti ideološko nevtralna, zaradi spogledovanja z ideologijo multikulturnosti pa ne sme teptati sprejetih zakonitosti,« so še zapisali v komisiji, kjer so se odzvali tudi na zadnje dogajanje na področju financiranja zasebnega šolstva. Kot navajajo, več let trajajoči prezir ustavne odločbe kakor tudi neustavna rešitev, ki jo oblast ponuja, opozarjata, da »Slovenija še ni pravna v polnem pomenu besede in da državljani nismo enakopravni, če se pravica deli po ideoloških merilih«.

Komisija Pravičnost in mir v skrbi za varnost in zakonitost prav tako »brezpogojno zavrača spolno zlorabo otrok, tudi v cerkvenih ustanovah«. Zato pozdravlja »vse napore, da se skrbno spoštujejo predpisi, katerih namen je preprečevanje zlorab ali poprava krivic, če je do njih prišlo,« zavrača pa »medijski linč« in posploševanje.

Celotno izjavo komisije si lahko preberete na tej povezavi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...