Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko
Papež med mašo v Camerinu (foto: Vatican News)
Papež med mašo v Camerinu

Jezus nam ne odvzame bremen, kot si mi predstavljamo...

16.06.2019, 12:06 Marjana Debevec

Papež Frančišek se danes mudi v mestu Camerino v Italiji, ki ga je leta 2016 močno prizadel potres. Srečal se je s prebivalci krajev, ki še vedno doživljajo posledice te hude naravne nesreče, obiskal pa je tudi porušeno katedralo. Povejmo, da jih je od 500 cerkva v škofiji, še vedno 356 zaradi poškodb neuporabnih.

Sveti oče je prvo uro svojega obiska v kraju Camerino posvetil izključno osebnim pozdravom ljudi, ki so ga nagovorili ob cesti. Z vsakim je izmenjal kakšno besedo. Zahvaljevali so se mu za njegovo bližino, on pa jih je, kot je že običajno, prosil, naj molijo zanj. Zatem je obiskal močno poškodovano katedralo in v zbranosti molil pred napol porušenim kipom Device Marije. »V negotovosti, ki jo doživljamo zunaj in znotraj, nam Gospod daje gotovost: spominja se nas, kar pomeni, da se k nam vrača s srcem, ker smo mu pri srcu«, je zbranim med sveto mašo pred katedralo dejal sveti oče. Vsak od nas je namreč za Boga bolj dragocen kot vse drugo.

Včasih nas preteklost popolnoma ohromi in v nas pušča le občutke zagrenjenosti. »Kaj stori Jezus pred našo krhkostjo? Ne odvzame nam naših bremen tako, kot bi želeli mi, ki vedno iščemo hitre in površinske rešitve. Ne. Gospod nam podeli Svetega Duha. Njega potrebujemo, saj je Tolažnik, ki nas ne pustih samih pod težo življenja«, je pri maši dejal Frančišek.

Zatrdil jim je, da jih je obiskal le zato, da bi jim bil blizu. Vsak lahko naredi nekaj dobrega, ni treba čakati, da bo drugi začel. Vsak lahko nekoga potolaži, je dejal sveti oče.

Pred opoldansko molitvijo pa je povedal, da z zaskrbljenostjo spremlja napetosti v Perzijskem zalivu. Pozval je k uporabi diplomacije, da bi rešili zapletene konflikte na Bližnjem Vzhodu. »Mednarodno skupnost znova odločno pozivam, da naredi vse, kar je v njeni moči za spodbujanje dialoga in miru«, je dejal papež.

Po maši in opoldanski molitvi saj je popeljal po celotnem povsem zapuščenem mestu in se odpravil v močno poškodovano Marijino svetišče. Posebej se je zahvalil gasilcem in članom civilne zaščite.

Sledilo je kosilo z duhovniki, ki so bili v času trpljenja po potresu, ljudem še posebej blizu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...