Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Ameriška zastava (foto: Wikimedia Commons)
Ameriška zastava

Kako so na ameriške katoličane vplivale zlorabe?

13.06.2019, 10:47 Marta Jerebič

Ameriški škofje danes končujejo zasedanje, na katerem govorijo o boju proti spolnim zlorabam. Med drugim razpravljajo o večji vlogi laičnih strokovnjakov. Sprejeli so tudi odločitev o vzpostavitvi zaupnega mehanizma za prijavo škofov, ki so zlorabljali ali zlorabe prikrivali.

Na podlagi vatikanskega dokumenta morajo vse škofovske konference sistem za prijave zlorab vzpostaviti do junija prihodnje leto. Ameriška škofovska konferenca to obljublja do maja 2020. Žrtve bodo lahko prijave posredovale po telefonu ali prek spleta. O vseh podrobnostih tega sistema, ki bo stal 50 tisoč dolarjev letno, bodo škofje glasovali na novembrskem zasedanju. Škofije po ZDA imajo sicer lastne telefonske linije za prijave zlorab duhovnikov, nov sistem pa bo samo za prijave proti škofom.

Raziskava centra Pew medtem kaže, da Američani ne verjamejo, da je zlorab več v verskih kot neverskih ustanovah. Kljub temu pa spolne zlorabe vplivajo na udeležbo vernikov pri maši. Kar četrtina katoličanov je zaradi tega začela opuščati mašo in zmanjšala finančni prispevek svoji župniji.

A kot je že v letošnjem misijonskem nagovoru dejal p. Branko Cestnik, je potrebno očiščenje, čemur ne sledi propad škofije. Navedel je primer bostonske nadškofije, kjer je škandal izbruhnil že leta 2002. »Bostonska nadškofija bi se po logiki tega sveta morala sesuti sama vase. Slabih 15 let po tistih dogodkih pa je slika v Bostonu naslednja: ljudje hodijo normalno k maši; župnije živijo; bostonsko semenišče je dokaj polno bogoslovcev.«

Boston je okreval. Upanje torej ne umre, je poudaril p. Branko Cestnik in ob primerih v Cerkvi v Sloveniji dejal: »Kar nekam vase bi se potegnili in ne več dvigovali glav k svetlejšim obzorjem. Ta odziv je razumljiv, a napačen. Ljudje upanja ne klonejo, ko škandal počrni nebo. Ljudje upanja so vedno sposobni korak naprej. Bodimo ljudje upanja! Zadnje besede ne bo imel greh, temveč zmaga nad grehom.« P. Cestnik je poudaril prav rešilno moč Božjega ljudstva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...