Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Ameriška zastava (foto: Wikimedia Commons)
Ameriška zastava

Kako so na ameriške katoličane vplivale zlorabe?

Svet | 13.06.2019, 10:47 Marta Jerebič

Ameriški škofje danes končujejo zasedanje, na katerem govorijo o boju proti spolnim zlorabam. Med drugim razpravljajo o večji vlogi laičnih strokovnjakov. Sprejeli so tudi odločitev o vzpostavitvi zaupnega mehanizma za prijavo škofov, ki so zlorabljali ali zlorabe prikrivali.

Na podlagi vatikanskega dokumenta morajo vse škofovske konference sistem za prijave zlorab vzpostaviti do junija prihodnje leto. Ameriška škofovska konferenca to obljublja do maja 2020. Žrtve bodo lahko prijave posredovale po telefonu ali prek spleta. O vseh podrobnostih tega sistema, ki bo stal 50 tisoč dolarjev letno, bodo škofje glasovali na novembrskem zasedanju. Škofije po ZDA imajo sicer lastne telefonske linije za prijave zlorab duhovnikov, nov sistem pa bo samo za prijave proti škofom.

Raziskava centra Pew medtem kaže, da Američani ne verjamejo, da je zlorab več v verskih kot neverskih ustanovah. Kljub temu pa spolne zlorabe vplivajo na udeležbo vernikov pri maši. Kar četrtina katoličanov je zaradi tega začela opuščati mašo in zmanjšala finančni prispevek svoji župniji.

A kot je že v letošnjem misijonskem nagovoru dejal p. Branko Cestnik, je potrebno očiščenje, čemur ne sledi propad škofije. Navedel je primer bostonske nadškofije, kjer je škandal izbruhnil že leta 2002. »Bostonska nadškofija bi se po logiki tega sveta morala sesuti sama vase. Slabih 15 let po tistih dogodkih pa je slika v Bostonu naslednja: ljudje hodijo normalno k maši; župnije živijo; bostonsko semenišče je dokaj polno bogoslovcev.«

Boston je okreval. Upanje torej ne umre, je poudaril p. Branko Cestnik in ob primerih v Cerkvi v Sloveniji dejal: »Kar nekam vase bi se potegnili in ne več dvigovali glav k svetlejšim obzorjem. Ta odziv je razumljiv, a napačen. Ljudje upanja ne klonejo, ko škandal počrni nebo. Ljudje upanja so vedno sposobni korak naprej. Bodimo ljudje upanja! Zadnje besede ne bo imel greh, temveč zmaga nad grehom.« P. Cestnik je poudaril prav rešilno moč Božjega ljudstva.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...