Slavi Košir
Jakob Čuk
Helena Križnik

Pozabite na napake, raje se veselite novih

27.05.2019, 13:13 Rok Mihevc

16 pravil, ki jih nikdar ne počnite, da jih kasneje ne boste obžalovali. To je bilo izhodišče tokratne oddaje Za življenje, v kateri smo s Karlom Gržanom s temi spodbudami nekako povzeli vso 10-letno dogajanje sobotnih oddaj. Nekaj pravil izpostavljamo tukaj.

1. Nehajte zapravljati časa z napačnimi ljudmi

Najprej je treba narediti prostor zase, potem za tiste, ki nam veliko pomenijo. Pogosto mislimo, da je krščansko dovoliti, da te bližnji popolnoma izpije, da si shramba, iz katere lahko vzamejo karkoli hočejo, ne da bi karkoli dali. Ko to postane samoumevno, se ti ljudje izpraznijo in zlomijo.

Jezus je rekel, »ljubi Boga« in ne bodi odvisen samo od ljubezni bližnjega. Ko doživiš duhovno potešenost, objetost, ravnovesje, umirjenost, mnogo lažje sprejemaš bližnje v realnosti njihovega življenja. Duhovno ravnovesje je predpogoj za čustveno ravnovesje. Vsak izmed nas mora najprej dobro poskrbeti zase, da je lahko dobro v sočutju s popotniki življenja. Iz shrambe ne bomo samo jemali, ampak tudi dajali.

2. Nehajte se skrivati pred težavami

Ne mečite si pesek v oči. Šele ko gremo skozi faze padca, takrat se lahko začnemo dvigovati. Ne se skrivati pred težavami in v težavah, v njih se ne smeš osamiti. Ko pridejo, je potreben proces, ki zahteva osebo sočutja, osebo, ob kateri se izjočeš in izrečeš karkoli. Osama te v stiski zvrtinči v grozljive globine tesnobnosti. In ko zaznaš nekoga v stiski, se je ne ustraši, ampak samo pristopi, potem se zgodi prebujenje.

3. Nehajte si lagati

Koliko neumnosti sem že naredil v življenju. Največja pa bi bila, če ne bi vedel, da imam pravico, da se zmotim, da naredim zelo hude napake. Ko bom sebi dopustil realnost, bom postal učenec življenja in bom lažje dopuščal, da bo tudi ob meni ljudje, ki se zmotijo in jih bo življenje po zakonu setve in setve izučilo.

4. Ne zanemarjajmo družine in prijateljev

V medsebojni bližini doživimo okrepitev, da smo v sebi srčno okrepljeni, umirjeni, da dobimo moči in nismo sami. Domači in izbrani prijatelji so vidna prisotnost nevidnih milosti, ki se pretaka za moč srca, da postanemo bolj notranje odporni na mnoge viruse – težave in zbadljivke. Sreča je v srečanju.

5. Ne postavljajte svojih potreb na zadnje mesto

Moraš imeti čas zase, da se lahko dvigneš. Ne da se goljufati. Vprašaj se kaj tebe umiri, mene na primer hlev in vrt. Drugače se boš obesil na svoje bližnje in jim proiciral svojo nesrečo. Poišči kaj tebe umiri.

6. Ne poskušaj biti nekdo drug

Ostani zvest sebi, spoznaj samega sebe. Ko si v osebni pristnosti, lažje dopuščaš ljudem osebno pristnost in se te drugačnosti veseliš in te bogati. Bog ne ustvarja fotokopij.

7. Ne oklepajte se preteklosti, ne krivite se za stare napake, ne bojte se napak

Pozabite na napake in neumnosti, raje se veselite novih. Napake so neizbežne, moramo biti veseli. Ko si upaš priznati, da si vsekal mimo, je življenje najbolj zanimivo v preraščanju, ne v dovršenosti. Boga na čaka resnične. Sprejeti življenje kot priložnost. V dani priložnosti si naredil največ, kar si mogel in znal. Nikoli pa delati potuhe. Če naredim napako, moram izkusiti posledico.


Oddajo je pripravila in vodila Mateja Feltrin Novljan.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...