Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Franci Trstenjak (foto: Izidor Šček)
Franci Trstenjak

Dragi prijatelji Radia Ognjišče!

18.05.2019, 07:00 Rok Mihevc

Leto 2019 je za Radio Ognjišče jubilejno leto, saj bomo 28. novembra praznovali 25. rojstni dan. Ob srebrnem jubileju se mi seveda najprej prebuja hvaležnost dobremu Bogu, ki je navdihnil idejo msgr. Boletu, da se mora tudi v Sloveniji slišati radijski program, v katerem bosta evangelij in življenje Cerkve na prvem mestu.

Bogu pa se tudi zahvaljujem za njegovo spremstvo, varstvo in vse blagoslove, da nam je uspelo krmariti mimo vseh čeri in nevarnosti, ki so se nam pojavljale na poti. Naslednja hvaležnost je namenjena radijski ekipi, v kateri so v večini tisti, ki so se usposabljali za radijsko delo pred samim začetkom in so potem skupaj z Radiem rasli in napredovali. Skozi vsa leta se je potrjevala misel, da je mogoče na domačem zelniku pridelati veliko dobrega in koristnega, zaradi česar so se prihranila finančna sredstva in je bilo gospodarjenje tudi po tej plati zelo skrbno.

In ko je govor o denarju, se seveda takoj z njim poveže velik hvala vsem podpornim članom, dobrotnikom, ki s svojim rednim doniranjem omogočate, da Radio Ognjišče živi in se razvija. S hvaležnostjo za vsak dar pa se seveda povezuje tudi prošnja, da nam ostanete zvesti v prihodnosti. Očitno je Božja volja takšna, da predstavljajo 50% delež prihodkov darovi PRO-jevcev, 50 % pa si "zaslužimo" s prodajo programskega časa: z oddajami, oglasi, glasbenimi voščili in osmrtnicami. Zaporedna številka vpisanih PRO-jevcev je precej visoka, a realno je aktivnih dobrotnikov za dobro tretjino manj, ker je veliko projevcev že prestopilo prag večnosti, nekaj odstotkov pa je takšnih, ki svoje obljube ne izpolnjujejo. Želim si, da bi te slednje prav jubilejno leto spodbudilo k obuditvi zvestobe dani besedi. Želim pa si tudi, da bi nam, dragi prijatelji Radia Ognjišče, pomagali pripeljati v družino dobrotnikov nove člane, ki jim ne bo težko prispevati vsaj trideset evrov na leto.

Franci Trstenjak ob začetkih Radia Ognjišče
Franci Trstenjak ob začetkih Radia Ognjišče © ARO
Jubilejno leto je tudi zame osebni jubilej, čeprav je bil le-ta že v lanskem letu. Na prošnjo msgr. Boleta mi je mariborski škof dr. Franc Kramberger dovolil, da sem s 1. 8. 1993 prevzel nalogo glavnega in odgovornega urednika. Dobro leto pred samim začetkom Radia Ognjišče je bilo leto priprav. Danes se niti ne spominjam vsega, kar je bilo treba narediti, a tega je bilo veliko. Lahko samo rečem Bogu hvala, da me je Bog uporabil kot orodje in da je z njim nekaj oz. veliko ustvaril. Ne štejem si nobenih zaslug. Ne sklicujem se na svoje sposobnosti, ker vem, da so tudi te Božji dar. Sem pa zelo hvaležen, da je Radio Ognjišče dočakal srebrni jubilej in da je prehodil neverjetno pot razvoja in napredka. Zato si lahko samo želim in prosim Boga, naj bo njegov blagoslov nad nami tudi v prihodnjih petindvajsetih letih, da bomo lahko slavili zlati jubilej.

Ker praznuje Radio in z njim radijci ter ustvarjalci radijskega programa, si želimo, da z nami praznujete tudi poslušalke in poslušalci. Vesel bom, če boste svoje spomine na začetke Radia ali na katere izmed radijskih dogodkov obujali v oddaji PRO enkrat na mesec oz. v kakšni drugi oddaji. Lahko pa jih tudi zapišete in nam jih pošljete. S svojimi spomini nam lahko pomagate k obuditvi česa, na kar smo radijci morda nehote že pozabili.

Vrhunec praznovanja srebrnega jubileja bo 25. Gala koncert, ki bo 24. novembra, in zahvalno bogoslužje, ki bo 28. novembra pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Že danes vas vabim na oba dogodka, saj si brez vas ne znamo predstavljati praznovanja.

Želim vam prijetno listanje nove številke revije PRO in naj vas prebiranje zapisanih vrstic ter gledanje fotografij še bolj utrdi v zvestobi in zavesti, da ste tudi vi kamenček v mozaiku Radia Ognjišče. Bog vas živi!

msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...