Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marjana Debevec
Medversko in ekumensko srečanje za mir (foto: Vatican News)
Medversko in ekumensko srečanje za mir

Vzgajajmo za mir, ali pa bomo...

26.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

Papeški svet za medverski dialog in Ekumenski svet cerkva sta podpisala izjavo z naslovom: Vzgajati za mir v več verskem svetu: krščanski pogled. Z njo želijo cerkve in krščanske organizacije spodbuditi, da bi razmislile o strukturah, ki so privedle do kršenja miru v svetu. Bližnjevzhodni škofje pa medtem opozarjajo na naraščanje sovraštva in fundamentalizma.

Škofje v Sveti deželi opažajo naraščanje skrajništva in diskriminacije na območju Bližnjega vzhoda in pozivajo kristjane, Jude, muslimane in druze, naj se s skupnimi močmi temu uprejo. »Le mir, ki temelji na dostojanstvu, medsebojnem spoštovanju in enakopravnosti vseh ljudi, nas lahko reši, nam omogoči, da preživimo,« je zapisano v skupni izjavi, ki so jo v Jeruzalemu objavili katoliški škofje.

V zadnjih desetletjih sta bila ljudem na Bližnjem vzhodu obljubljena mir in sprava, namesto tega pa so vedno bolj deležni sovraštva in zatiranja, korupcije in demagogije. Predlog rešitve dveh držav je propadel, vse besede o politični rešitvi trenutno zvenijo prazno, cerkveni voditelji pa se bojijo, da bo zato domovino zapustilo še več ljudi.

Kljub temu pa so škofje mnenja, da enakopravnost in spoštovanje dostojanstva vseh državljanov niso sanje, temveč trdni temelji vizije, ki je navdihnila že preroke.

V Ženevi so medtem ob sklepu konference različnih cerkva na temo vzgoje za mir podpisali pomenljivo izjavo, ki je obenem tudi podpora izjavi papeža Frančiška in velikega imama univerze Al Azhar. Živimo namreč v zelo zapletenem svetu, ki ga poleg politične in gospodarske nestabilnosti pretresa terorizem v imenu vere. Zato si cerkve prizadevajo predvsem za vzgojo za mir, ki mora vključevati ne le kristjane, ampak vse ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik) Z masko v cerkev (photo: Don Bosco Rakovnik)

Kdaj je v cerkvi še vedno potrebna maska?

Medtem ko se povsod v Sloveniji v javnem življenju sproščajo ukrepi, so tudi škofje izdali nova navodila za bogoslužja v cerkvah. Veljajo od danes. Na nekaj vprašanj nam je odgovoril tajnik SŠK, ...

Kolesarji ne določajo moje poti! (photo: Pixabay) Kolesarji ne določajo moje poti! (photo: Pixabay)

Kolesarji ne določajo moje poti!

Marec 2020, mesec, ki si ga bom zelo zapomnil. Pa ne zgolj zato, ker sem v njegovem začetku obrnil nov list v knjigi življenja ampak po 12. in 13. marcu, ki bosta v zgodovini Slovenije tako kot še ...

prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv) prof. dr. Bojana Beović (photo: Osebni arhiv)

Naša gostja: prof. dr. Bojana Beović

Pred mikrofon naše osrednje sobotne popoldanske oddaje smo tokrat povabili gostjo, ki je postala v času epidemije tudi medijsko širše prepoznavna. Infektologinja prof. dr. Bojana Beović je ...