Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Evtanazija (foto: Pixabay)
Evtanazija
14.05.2019, 11:42 Marjana Debevec

Zdravniki bodo Vincenta Lamberta izstradali do smrti

Zdravnik 42-letnega Vincenta Lamberta iz Francije, ki je že 11 let zaradi prometne nesreče v stanju minimalne zavesti, je napovedal, da bodo v ponedeljek prekinili umetno hranjenje in dovajanje tekočine. Univerzitetni klinični center je ob tem uvedel tudi protiteroristične ukrepe, saj se najverjetneje bojijo, da bi jim starši ali kdo drug poskušal preprečiti usmrtitev Vincenta.

Sodniki so že davno odločili, da Vincent Lambert ni na smrt bolan. Njegova usmrtitev bo torej evtanazija invalidne osebe le na osnovi njene nezmožnosti. Starši so v izjavi za javnost zapisali, da ni razlogov, da bi njihovemu sinu vzeli hrano in vodo ter ni opravičila za tako jasno kršenje mednarodnega prava. Opozorili so na nedavno odločitev Komisije Združenih narodov o pravicah invalidnih, ki je Francijo zaprosila, naj ne ukine hrane in vode Lambertu. Po pravico so se starši obrnili tudi na predsednika države.

»Omenjena odločitev, da navkljub zahtevi njegove matere, da zdravniki zaščitijo življenje njenega sina, zagovorniki evtanazije v Franciji namenoma kršijo mednarodno zavezujočo Konvencijo o pravicah oseb invalidov, ki v 25. členu jasno govori, da se človeku nikoli ne sme odvzeti pravica do hrane in vode.

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,« je povedal moralni teolog p. Tadej Strehovec.

Že lani se je za življenje Vincenta Lamberta zavzelo 70 zdravnikov specialistov, ki poudarjajo, da gre v tem primeru za poskus evtanazije. Tudi papež je aprila lani odločno dejal: »Pozornost znova usmerjam na Vincenta Lamberta. Odločno bi rad poudaril, da je edini gospodar življenja, od začetka do naravnega konca, Bog! Naša dolžnost je, naša dolžnost je narediti vse, da bi zavarovali življenje.« Papež je takrat pozval k molitvi, kar pa velja tudi za danes, zato da bi zdravniki spremenili svojo odločitev in bi zmagalo življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Marko Juhant, specialni pedagog (photo: Izidor Šček) Marko Juhant, specialni pedagog (photo: Izidor Šček)

Marko Juhant: Vzgojni recepti, ki delujejo

Obstajajo, pravi Marko Juhant, specialni pedagog. Gostili smo ga v sobotni oddaji "Za življenje, za danes in jutri". Najuporabnejše, in veliko jih je, je združil v knjigo, ki bo ...

Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan (photo: Rok Mihevc) Mateja Feltrin Novljan in p. Karel Gržan (photo: Rok Mihevc)

Pozabite na napake, raje se veselite novih

16 pravil, ki jih nikdar ne počnite, da jih kasneje ne boste obžalovali. To je bilo izhodišče tokratne oddaje Za življenje, v kateri smo s Karlom Gržanom s temi spodbudami nekako povzeli ...

Papež z novinarji na letalu (photo: Vatican News) Papež z novinarji na letalu (photo: Vatican News)

Evropa, kakršno so sanjali...

»Molite za Evropo, da bi ji Gospod dal milost in bi znova postala takšna, kakršno so sanjali njeni ustanovitelji«, je sinoči novinarjem na letalu dejal papež ...