Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Kitajska: Trgovinska pogajanja z ZDA se bodo nadaljevala v Pekingu

11.05.2019, 16:51 Andrej Šinko

Trgovinska pogajanja med Združenimi državami Amerike in Kitajsko niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu, trdi kitajski podpredsednik vlade Liu He. Ameriška stran medtem grozi z uvedbo dodatnih carin na celoten kitajski izvoz v ZDA.

»Pogajanja niso propadla, prav nasprotno, gre za običajen preobrat v pogajanjih med obema državama,« je za kitajske medije pojasnil Liu. Dodal je, da sta se obe strani strinjali, da se v prihodnosti srečata v Pekingu. Hkrati je opozoril, da glede »pomembnih načel« ne gre pričakovati koncesij.

Dvodnevna trgovinska pogajanja v ZDA, ki so se v petek zaključila brez dogovora, je označil kot »produktivna« in dodal, da razlike ostajajo. Že pred tem je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da so bili pogovori v četrtek in petek »iskreni in konstruktivni« in da zadnja zaostritev trgovinskih odnosov ni prizadela njegovega trdnega odnosa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Tudi on je napovedal nadaljevanje pogovorov, od rezultata teh pa je odvisna tudi usoda dodatnih carin, ki jih je Trumpova administracija uvedla v petek.

Takrat so namreč začele veljati 25-odstotne carine na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, Peking, ki je sicer napovedal »ustrezne protiukrepe«, pa za zdaj podrobnosti še ni sporočil.

Je pa glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer ponoči po srednjeevropskem času sporočil, da jim je Trump naročil začetek postopkov za uvedbo dodatnih carin še na 325 milijard dolarjev vredni preostali kitajski izvoz v ZDA. Podrobnosti o tem novem pritisku ameriške strani na Kitajsko naj bi v Washingtonu objavili v ponedeljek.

ZDA in Kitajska se o celovitem trgovinskem sporazumu pogajata od začetka leta, potem ko sta si lani naprtili dodatne carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Vse to ima tudi precejšen negativen vpliv na svetovno gospodarstvo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.