Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Mark GazvodaMark Gazvoda
Alen SalihovićAlen Salihović

SSO čestital novim županom in evroposlancem

| 30.05.2019, 17:37 Matjaž Merljak

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO, ene od krovnih organizacij naše manjšine v Italiji, je v preteklih dneh pisno čestital vsem novoizvoljenim županom v občinah, kjer se izvaja zaščitni zakon in evroposlancem iz Furlanije-Julijske krajine in Slovenije.

Čestitke in želje za uspešno delo so prejeli županje in župani: Sandy Klun (Dolina), Tanja Kosmina (Repentabor), Monica Hrovatin (Zgonik), Fabio Vizintin (Doberdob), Luca Pisk (Sovodnje ob Soči), Franca Padovan (Števerjan), Mariano Zufferli (Špeter), Luca Paoloni (Bardo), Eliana Fabello (Grmek), Boris Prescheren (Naborjet-Ovčja vas), Camillo Melissa (Podbonesec), Sandro Rocco (Ahten), Antonio Comugnaro (Podtuana/Sv. Lenart), Mariaclara Forti (Prapotno), Anna Micelli (Rezija) in Luca Postregna (Srednje).

Walter Bandelj je izpostavil željo po sodelovanju med občinsko upravo in civilno družbo, ki je pomemben del družbenega tkiva v vsaki občini. Še posebno je to pomembno tam, kjer živi slovenska narodna skupnost, saj je prav občina tista, ki mora v prvi vrsti poskrbeti, da se zaščitna zakonska določila izvajajo. Isto velja tudi za društva, ki si zaslužijo primerne pogoje za njihovo delovanje.

SSO je čestital tudi vsem novim in potrjenim evropskim poslancem iz Furlanije in Slovenije. V voščilu, ki so ga prejeli Marco Zullo (G5Z), Elena Lizzi in Marco Dreosto (Liga), Romana Tomc in Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon in Milan Brglez (SD), Ljudmila Novak (NSi), Klemen Grošelj in Irena Joveva (LMŠ) ter v tretje izvoljeni evroposlanec Južnotirolske ljudske stranke Herbert Dorfmann, je podčrtal pomembnost sodelovanja med evropskimi poslanci in organizacijami slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Zagovarjanje pravic jezikovnih in narodnih manjšin spada med temelje Evropske unije in bo še bolj poudarjeno v tej mandatni dobi, ko bo nova Evropska komisija obravnavala zahteve evropske državljanske pobude Minority SafePack.

Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih) Borut Pahor na Stični mladih (photo: Stična mladih)

Kakšno popotnico Stični mladih daje Borut Pahor?

Le še nekaj ur nas loči do največjega dogodka za katoliško mladino pri nas, Stične mladih. Da gre za zelo pomemben dogodek, priča tudi dejstvo, da se dogodka zadnja leta udeležujejo tudi ...

Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede) Veselje do življenja je preplavilo ulice Kopra (photo: Robert Hlede)

Urša Cankar Soares: Tega nismo pričakovali... #foto

Število udeležencev prvega Pohoda za življenje v Kopru je preseglo vsa pričakovanja. Na slavljenju življenja se je namreč zbralo kar tisoč ljudi vseh starosti, veliko mladih, starih staršev in ...

Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv) Ana in Andrej Mrak ter s. Meta Potočnik (photo: osebni arhiv)

Peter in Ana: Sva malce drugačna od drugih

Ob začetku novega šolskega leta so v pritličju Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani postavili na ogled razstavo fotografij lesenih izdelkov Andreja Mraka »Delo in srce za dušo in dom«. Andrej ...

Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL) Br. Luka Modic, kapucin je duhovni vodja vsebin Stične (photo: NL)

Ta zemlja ni konec, na njej le kampiramo.

Vera je predaja, pravi Luka Modic, začne se, ko prepustimo Bogu, da deluje v nas in vodi naše življenje. "Ko rečemo: "Zgodi se", Bog položi v nas seme, ki se počasi razvija. Tudi vera se mora ...