Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko

SSO čestital novim županom in evroposlancem

30.05.2019, 17:37 Matjaž Merljak

Walter Bandelj, predsednik Sveta slovenskih organizacij SSO, ene od krovnih organizacij naše manjšine v Italiji, je v preteklih dneh pisno čestital vsem novoizvoljenim županom v občinah, kjer se izvaja zaščitni zakon in evroposlancem iz Furlanije-Julijske krajine in Slovenije.

Čestitke in želje za uspešno delo so prejeli županje in župani: Sandy Klun (Dolina), Tanja Kosmina (Repentabor), Monica Hrovatin (Zgonik), Fabio Vizintin (Doberdob), Luca Pisk (Sovodnje ob Soči), Franca Padovan (Števerjan), Mariano Zufferli (Špeter), Luca Paoloni (Bardo), Eliana Fabello (Grmek), Boris Prescheren (Naborjet-Ovčja vas), Camillo Melissa (Podbonesec), Sandro Rocco (Ahten), Antonio Comugnaro (Podtuana/Sv. Lenart), Mariaclara Forti (Prapotno), Anna Micelli (Rezija) in Luca Postregna (Srednje).

Walter Bandelj je izpostavil željo po sodelovanju med občinsko upravo in civilno družbo, ki je pomemben del družbenega tkiva v vsaki občini. Še posebno je to pomembno tam, kjer živi slovenska narodna skupnost, saj je prav občina tista, ki mora v prvi vrsti poskrbeti, da se zaščitna zakonska določila izvajajo. Isto velja tudi za društva, ki si zaslužijo primerne pogoje za njihovo delovanje.

SSO je čestital tudi vsem novim in potrjenim evropskim poslancem iz Furlanije in Slovenije. V voščilu, ki so ga prejeli Marco Zullo (G5Z), Elena Lizzi in Marco Dreosto (Liga), Romana Tomc in Milan Zver (SDS), Franc Bogovič (SLS), Tanja Fajon in Milan Brglez (SD), Ljudmila Novak (NSi), Klemen Grošelj in Irena Joveva (LMŠ) ter v tretje izvoljeni evroposlanec Južnotirolske ljudske stranke Herbert Dorfmann, je podčrtal pomembnost sodelovanja med evropskimi poslanci in organizacijami slovenske narodne skupnosti v Italiji.

Zagovarjanje pravic jezikovnih in narodnih manjšin spada med temelje Evropske unije in bo še bolj poudarjeno v tej mandatni dobi, ko bo nova Evropska komisija obravnavala zahteve evropske državljanske pobude Minority SafePack.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...