Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Rok Mihevc
Romanje v Lujan 2019 (foto: Svobodna Slovenija)
Romanje v Lujan 2019

Spomnili so se škofa Gregorija Rožmana

18.05.2019, 13:04 Matjaž Merljak

Rojaki iz Buenos Airesa so preteklo nedeljo tradicionalno poromali k Materi Božji v Lujan. Molitev, prošnje, petje, pa tudi srečanja družin in prijateljev. Vse to zaznamuje to romanje, ki poteka od leta 1934. Letos je bilo še posebej jubilejno.

Prvo romanje je bilo leta 1934, leta 1949 pa so tja poromali člani povojne emigracije, in sicer, da bi se zahvalili Bogu in Mariji, da so se rešili komunizma. Tako so se letos spomnili obletnice prvega romanja nove generacije in hkrati tudi 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana.

V nedeljo, 12. maja 2019, je bilo v Lujanu veliko romarjev, ne le Slovenci. Slednjih je bilo okoli tisoč. Ob 9.30 je bila sveta maša, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode ob somaševanju Igorja Groharja. Nato so pred Najsvetejšim zmolili litanije Matere Božje. Po odmoru za kosilo in srečanje so se znova zbrali v baziliki k molitvi rožnega venca, ki mu je sledila procesija po trgu pred baziliko, ki je velik sto krat sto metrov, sledil je nagovor Tonija Burje.

V procesiji se rojaki zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Marije. Podoba Marije Pomagaj je bila lepo okrašena, nam je povedala Andrejka Selan Vombergar. V procesiji nesejo kopijo podobe, ki jo je naredil Klavdij Selan. Original, ki so jo v Argentino na ladji pripeljali begunci, je v kripti bazilike.

Pomembno je prenašanje vrednote tega romanja in tudi običajev in navad na naslednje rodove, je še v pogovoru za naš radio podčrtala sogovornica.

Romanje v Lujan povezuje več generacij
Romanje v Lujan povezuje več generacij © Svobodna Slovenija

Delegat dr. Jure Rode
Delegat dr. Jure Rode © Svobodna Slovenija

Pevci v cerkvi
Pevci v cerkvi © Svobodna Slovenija

Narodne noše v Lujanu
Narodne noše v Lujanu © Svobodna Slovenija

Procesija z Marijino podobo
Procesija z Marijino podobo © Svobodna Slovenija
Med kosilom
Med kosilom © Svobodna Slovenija

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...