Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup
Romanje v Lujan 2019 (foto: Svobodna Slovenija)
Romanje v Lujan 2019

Spomnili so se škofa Gregorija Rožmana

18.05.2019, 13:04 Matjaž Merljak

Rojaki iz Buenos Airesa so preteklo nedeljo tradicionalno poromali k Materi Božji v Lujan. Molitev, prošnje, petje, pa tudi srečanja družin in prijateljev. Vse to zaznamuje to romanje, ki poteka od leta 1934. Letos je bilo še posebej jubilejno.

Prvo romanje je bilo leta 1934, leta 1949 pa so tja poromali člani povojne emigracije, in sicer, da bi se zahvalili Bogu in Mariji, da so se rešili komunizma. Tako so se letos spomnili obletnice prvega romanja nove generacije in hkrati tudi 60. obletnice smrti škofa dr. Gregorija Rožmana.

V nedeljo, 12. maja 2019, je bilo v Lujanu veliko romarjev, ne le Slovenci. Slednjih je bilo okoli tisoč. Ob 9.30 je bila sveta maša, ki jo je daroval delegat dr. Jure Rode ob somaševanju Igorja Groharja. Nato so pred Najsvetejšim zmolili litanije Matere Božje. Po odmoru za kosilo in srečanje so se znova zbrali v baziliki k molitvi rožnega venca, ki mu je sledila procesija po trgu pred baziliko, ki je velik sto krat sto metrov, sledil je nagovor Tonija Burje.

V procesiji se rojaki zvrstijo za kipom lujanske in podobo brezjanske Marije ter za banderom Svetogorske Marije. Podoba Marije Pomagaj je bila lepo okrašena, nam je povedala Andrejka Selan Vombergar. V procesiji nesejo kopijo podobe, ki jo je naredil Klavdij Selan. Original, ki so jo v Argentino na ladji pripeljali begunci, je v kripti bazilike.

Pomembno je prenašanje vrednote tega romanja in tudi običajev in navad na naslednje rodove, je še v pogovoru za naš radio podčrtala sogovornica.

Romanje v Lujan povezuje več generacij
Romanje v Lujan povezuje več generacij © Svobodna Slovenija

Delegat dr. Jure Rode
Delegat dr. Jure Rode © Svobodna Slovenija

Pevci v cerkvi
Pevci v cerkvi © Svobodna Slovenija

Narodne noše v Lujanu
Narodne noše v Lujanu © Svobodna Slovenija

Procesija z Marijino podobo
Procesija z Marijino podobo © Svobodna Slovenija
Med kosilom
Med kosilom © Svobodna Slovenija

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...

Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život) Zagreb je preplavilo veselje do življenja (photo: Hod za život)

»Med nami je vladal velik mir«

V Zagrebu je v soboto več kot 15.000 ljudi slavilo življenje. Pripravili so namreč enega od enajstih hrvaških Pohodov za življenje. Udeležili so se ga tudi predstavniki iz Slovenije.