Matjaž Merljak
Marko Zupan
Marta Jerebič

SSO od junija članica FUEN

15.05.2019, 09:20 Matjaž Merljak

Pred junijsko redno skupščino FUEN, Federativne zveze evropskih narodnosti, sta se sestala NSKS, Narodni svet koroških Slovencev, kot dolgoletni član zveze in nova članica SSO, Svet slovenskih organizacij. Govorili so tudi o državljanski pobudi Minority Safepack in nogometnem prvenstvu narodnih manjšin Europeada 2020.

NSKS in SSO, gre za dve krovni organizaciji naše manjšine v Avstriji in Italiji, sta v skupni izjavi sporočili, da je sodelovanje narodnih manjšin v Evropi ključnega pomena, sploh v sedanjem obdobju, ko se v EU pojavljajo težnje po večanju suverenosti posameznih držav.

Na skupščini FUEN (Federal Union of European Nationalities) v Bratislavi od 12. do 16. junija bodo manjšine ocenile stanje po volitvah v Evropski parlament in od tega bo tudi odvisno nadaljevanje evropske državljanske pobude Minority Safepack. Spomnino, da je ta zbrala 1,2 milijona veljavnih podpisov, ki od Evropske komisije zahtevajo, da obravnava vprašanje zaščite narodnih manjšin na ravni EU. Po novem bo v federaciji tudi SSO in s tem se bo povečajo število slovanskih članic. Minority Safepack je bila pomembno znamenje, v smeri katerega je potrebno nadaljevati, so še ugotovili na sestanku NSKS in SSO, ki je potekal na Gorenjskem in so se ga udeležili: Walter Bandelj, Ivo Corva in Julijan Čavdek za SSO ter Valentin Inzko, Nanti Olip in Marko Oraže za NSKS.

ImUdeleženci srečanja NSKS in SSO na Zgornjem Brniku
ImUdeleženci srečanja NSKS in SSO na Zgornjem Brniku © SSO

NSKS bo prihodnje leto na avstrijskem Koroškem gosti nogometno prvenstvo narodnih manjšin EUROPEADA 2020. S svojima ekipama bosta sodelovali tako avstrijska kot italijanska manjšina. Ekipi bosta nastopali pod okriljem Slovenske športne zveze iz Celovca in Združenja slovenskih športnih društev v Italiji.

V nadaljevanju so se predstavniki NSKS in SSO dotaknili še drugih vprašanj slovenske narodne skupnosti v obeh državah. Še vedno ostaja odprto vprašanje predstavništva v izvoljenih telesih državne in krajevne javne uprave, le delno je rešeno vprašanje vidnosti slovenščine v javnem prostoru in na krajevnih napisih.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...