Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
81. romanje v Habsterdick (foto: Boris Patzek)
81. romanje v Habsterdick

Zbrala jih je brezjanska Marija

08.05.2019, 12:25 Matjaž Merljak

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.

Na letošnjem romanju so obeležili 90-letnico stalne navzočnosti slovenske misije na tem področju, nam je povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Pridružili so se tudi poljski rojaki. Romanje je vodil novi pomožni škof Jean-Pierre Vuillemin, ki je bil tokrat prvič med kakšno izseljensko skupnostjo v svoji škofiji. Dejal je, da je to preprosta, vesela in živa skupnost. Ob oltarju je bilo sedem duhovnikov, tudi slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj. Romarsko vzdušje je povzdignil slovenski zbor Jadran.

Popoldne so imeli na sedežu misije romarsko kosilo, ki se ga je udeležilo 140 navzočih, sledil je koncert v slovenski kapeli svetega Jožefa in litanije Matere Božje pred Najsvetejšim.

Rojaki so se za obisk in za štiriletno spremljanje zahvalili Andreju Slapničarju, ki zaključuje mandat slovenskega veleposlanika v Parizu v Franciji.

Škof Vuillemin
Škof Vuillemin © Boris Patzek

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju © Boris Patzek

Rojaki v cerkvi
Rojaki v cerkvi © Boris Patzek

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...