Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
81. romanje v Habsterdick (foto: Boris Patzek)
81. romanje v Habsterdick

Zbrala jih je brezjanska Marija

Slovenci po svetu | 08.05.2019, 12:25 Matjaž Merljak

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.

Na letošnjem romanju so obeležili 90-letnico stalne navzočnosti slovenske misije na tem področju, nam je povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Pridružili so se tudi poljski rojaki. Romanje je vodil novi pomožni škof Jean-Pierre Vuillemin, ki je bil tokrat prvič med kakšno izseljensko skupnostjo v svoji škofiji. Dejal je, da je to preprosta, vesela in živa skupnost. Ob oltarju je bilo sedem duhovnikov, tudi slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj. Romarsko vzdušje je povzdignil slovenski zbor Jadran.

Popoldne so imeli na sedežu misije romarsko kosilo, ki se ga je udeležilo 140 navzočih, sledil je koncert v slovenski kapeli svetega Jožefa in litanije Matere Božje pred Najsvetejšim.

Rojaki so se za obisk in za štiriletno spremljanje zahvalili Andreju Slapničarju, ki zaključuje mandat slovenskega veleposlanika v Parizu v Franciji.

Škof Vuillemin
Škof Vuillemin © Boris Patzek

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju © Boris Patzek

Rojaki v cerkvi
Rojaki v cerkvi © Boris Patzek

Slovenci po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.