Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
81. romanje v Habsterdick (foto: Boris Patzek)
81. romanje v Habsterdick

Zbrala jih je brezjanska Marija

08.05.2019, 12:25 Matjaž Merljak

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.

Na letošnjem romanju so obeležili 90-letnico stalne navzočnosti slovenske misije na tem področju, nam je povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Pridružili so se tudi poljski rojaki. Romanje je vodil novi pomožni škof Jean-Pierre Vuillemin, ki je bil tokrat prvič med kakšno izseljensko skupnostjo v svoji škofiji. Dejal je, da je to preprosta, vesela in živa skupnost. Ob oltarju je bilo sedem duhovnikov, tudi slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj. Romarsko vzdušje je povzdignil slovenski zbor Jadran.

Popoldne so imeli na sedežu misije romarsko kosilo, ki se ga je udeležilo 140 navzočih, sledil je koncert v slovenski kapeli svetega Jožefa in litanije Matere Božje pred Najsvetejšim.

Rojaki so se za obisk in za štiriletno spremljanje zahvalili Andreju Slapničarju, ki zaključuje mandat slovenskega veleposlanika v Parizu v Franciji.

Škof Vuillemin
Škof Vuillemin © Boris Patzek

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju © Boris Patzek

Rojaki v cerkvi
Rojaki v cerkvi © Boris Patzek

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...