Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko
81. romanje v Habsterdick (foto: Boris Patzek)
81. romanje v Habsterdick

Zbrala jih je brezjanska Marija

08.05.2019, 12:25 Matjaž Merljak

V Habsterdicku na vzhodu Francije, blizu meje z Nemčijo, je 1. maja potekalo tradicionalno romanje rojakov. Letošnje je bilo že 81. K njimi je prišel novi krajevni pomožni škof, poslovili pa so se od slovenskega veleposlanika.

Na letošnjem romanju so obeležili 90-letnico stalne navzočnosti slovenske misije na tem področju, nam je povedal slovenski župnik v Freyming-Merlebachu in delegat za Francijo Jože Kamin. Pridružili so se tudi poljski rojaki. Romanje je vodil novi pomožni škof Jean-Pierre Vuillemin, ki je bil tokrat prvič med kakšno izseljensko skupnostjo v svoji škofiji. Dejal je, da je to preprosta, vesela in živa skupnost. Ob oltarju je bilo sedem duhovnikov, tudi slovenski duhovnik v Belgiji Zvone Štrubelj. Romarsko vzdušje je povzdignil slovenski zbor Jadran.

Popoldne so imeli na sedežu misije romarsko kosilo, ki se ga je udeležilo 140 navzočih, sledil je koncert v slovenski kapeli svetega Jožefa in litanije Matere Božje pred Najsvetejšim.

Rojaki so se za obisk in za štiriletno spremljanje zahvalili Andreju Slapničarju, ki zaključuje mandat slovenskega veleposlanika v Parizu v Franciji.

Škof Vuillemin
Škof Vuillemin © Boris Patzek

Duhovniki ob oltarju
Duhovniki ob oltarju © Boris Patzek

Rojaki v cerkvi
Rojaki v cerkvi © Boris Patzek

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...