Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Ni kriv, kriv, ni kriv … V primeru Klopčiča novo presenečenje

30.05.2019, 09:45 Marta Jerebič

V primeru sodnega postopka zoper duhovnika Franca Klopčiča je prišlo do novega presenečenja. Zadeva, v kateri je obtožen spolne zlorabe osemletne deklice, ki je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah, se bo znova začela razčiščevati od začetka.

Spomnimo: Prijava je bila vložena pred sedmimi leti, za dogodek, ki naj bi se domnevno zgodil enkrat med septembrom 2004 in marcem 2005, ni povsem jasno kje, priče pa so to opisovale drugače kot domnevna oškodovanka. Proti Klopčiču ni bilo vloženih drugih prijav. Opravil je poligrafski test, ki je pokazal z najvišjo stopnjo verjetnosti, da tega, kar mu očitajo, ni storil. Sodišče poligrafa sicer ni upoštevalo.

Okrožno sodišče v Ljubljani ga je leta 2017 v celoti oprostilo obtožb, saj ni bilo niti enega materialnega dokaza za očitano dejanje. Višje sodišče mu je nato brez ene same obravnave, kar je v nasprotju z zakonom, lani prisodilo 4-letno zaporno kazen, vrhovno sodišče pa je februarja letos to razveljavilo in vrnilo višjemu sodišču. Spremenjen senat tega sodišča je zdaj razveljavil oprostilno sodbo iz leta 2017 in zadevo vrnil sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Če povzamemo: ni kriv, kriv, ni kriv, zdaj pa vse od začetka. Ali ne gre za neke vrste institucionalno nasilje nad posameznikom?

To in druga vprašanja smo naslovili na varuha človekovih pravic. Zanima nas tudi, zakaj se sodišče tako opira na izvedensko mnenje Aleša Friedla, ki se že v primeru zdravnika Radana ni izkazal za zaupanja vrednega?

Kakšno je tudi stališče varuha do dejstva, da so duhovniki brez domneve nedolžnosti, vedno od prvega hipa v medijih objavljeni s polnim imenom in slikami ter drugimi osebnimi podatki, ko pa gre za kogar koli drugega, na primer vzgojitelja, ni niti inicialk? Ali je varuh medije doslej kdaj opozoril na to?

Predvidoma prihodnji teden bomo dobili komentar tudi Klopčičevih dveh odvetnikov. Eden od njiju, Jože Hribernik, je že lani dejal: »Zdi se, kot da imamo v tem trenutku, ko se govori o pedofiliji v Cerkvi, potrebo po nekom, da kažemo s prstom nanj. To je nedopustno.«

Več o tem na naslednjih povezavah:

Zgodba Klopčiča, pogovor z odvetnikom, Pogovor o, september 2018

Klopčič: Kot nedolžen za medije nisem zanimiv, februar 2019

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...