Petra StoparPetra Stopar
Papež Frančišek avdienca (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek avdienca

Odrešenja ni mogoče kupiti, je dar

Cerkev po svetu | 29.05.2019, 18:03 Marta Jerebič

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci začel nov niz katehez, v katerih bo razlagal Apostolska dela. V tokratni je poudaril, da odrešenja ni mogoče kupiti, saj je dar.

Kakšna je razlika med Svetim pismom in zgodovinsko knjigo? V tem, da je besede Svetega pisma navdihnil Sveti Duh, ki je Božja dinamika, njegova sila.

Kot je dejal papež, beseda lahko odpre nove poti, lahko postane dinamit. »Ko Duh obišče človeško besedo, ta postane dinamična kakor dinamit, sposoben razvneti srca in 'pognati v zrak' vse sheme, ovire in ločitvene zidove.«

Krst v Svetem Duhu je izkušnja, ki nam omogoča, da smo deležni odrešenja. »Ni se torej treba boriti, da bi si zaslužili ali postali vredni Božjega daru. Vse je dano zastonj in ob svojem času. Gospod vse daje zastonj. Odrešenja se ne kupi, se ga ne plača, je zastonjski dar,« je poudaril papež.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.