Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Sveti Duh uči in navdihuje Cerkev

Cerkev po svetu | 26.05.2019, 15:14 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri današnji opoldanski molitvi »Raduj se, Kraljica!« poudaril, da Sveti Duh uči in navdihuje Cerkev. Skupaj z njo vodi tudi nas, da smo lahko priče vstalega Kristusa.

V evangeliju 6. velikonočne nedelje Jezus učencem obljubi, da jim bo poslal Svetega Duha. Ko je bil še z njimi, je pri zadnji večerji med drugim zagotovil: »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu, on vas bo učil vsega in spomnil vsega, kar sem vam povedal.« Jezus je izpolnil poslanstvo, ki mu ga je zaupal Oče. Učenci so začutili njegovo ljubezen in sprejeli to, kar jim je oznanjal. Poslanstvo Svetega Duha je v tem, da jih uči in spomni vsega, kar so prejeli od Jezusa. To kar velja zanje, velja tudi za nas in za Cerkev. Naloga Cerkve in nas pa je, da smo v veri odprti za Gospoda in spolnjevanje njegove Besede, odprti za delovanje Svetega Duha, po katerem je Vstali nenehno navzoč.

Papež Frančišek je še dejal: »Gospod nas danes vabi, naj odpremo srce daru Svetega Duha, da nas bo vodil po poteh zgodovine. Dan za dnem nas vzgaja po logiki evangelija, ki je logika sprejemajoče ljubezni tako, da nas uči vsega in nas spomni vsega, kar nam je Gospod povedal.« Ob koncu je dal za zgled Marijo, ki je v polnosti sodelovala s Svetim Duhom pri učlovečenje Božjega Sina in jo prosil, naj pomaga tudi Cerkvi in nam, da se bomo pustili voditi Duhu Tolažniku, da bomo lahko sprejeli Besedo in jo oznanjali s svojim življenjem.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...