Marjan Bunič
Miha Močnik
Andrej Šinko

Škof Lipovšek v Celju tudi o novem programu za duhovniške kandidate

20.05.2019, 12:33 Petra Stopar

V Škofiji Celje so v nedeljo posebej molili za to, da bi nekega dne dobili svetnike tudi med slovenskimi žrtvami totalitarnih režimov. Kot je pri sveti maši povedal upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, je preko dvesto slovenskih duhovnikov, redovnikov, redovnic in laikov v dvajsetem stoletju raje šlo v smrt, kakor da bi zatajili Boga. Nato se je navezal na problematiko pomanjkanja duhovnikov.

Po besedah škofa Stanislava Lipovška morajo biti pričevanja svetniških kandidatov, med katerimi je posebej omenil Izidorja Završnika in Janeza Straška, zgled mladini, ko se odloča o duhovnih poklicih v svetu, ki je sekulariziran in v katerem se o Božjem klicu ne govori.

Ob tem je opisal trenutne razmere na Celjskem: »Res je, da imamo v naši škofiji trenutno le dva kandidata za redovniški poklic, za službo škofijskega duhovnika pa nobenega. Imamo pa kar nekaj kandidatov za službo stalnega diakona, celo vrsto animatorjev in bogoslužnih sodelavcev ter veliko molivk in molivcev za duhovne poklice, med njimi pa, Bog daj, tudi take, ki jih Gospod kliče v duhovniški in redovniški poklic. To pa je zaklad, ki naznanja nov dan.«

Škof je spomnil, da Slovenska škofovska konferenca z novim pastoralnim letom pod okriljem ljubljanskega Bogoslovnega semenišča v Župniji Šmarje pri Jelšah vzpostavlja program t. i. propedevtičnega oziroma uvajalnega letnika za duhovniške kandidate vseh škofij: »To je trenutno odgovor Cerkve na položaj, ko je med kandidati za duhovništvo vedno več takih, ki imajo pomanjkljivo stopnjo izobrazbe, pa tudi versko-duhovnih in drugih, zlasti psihološko-fizičnih vprašanj in težav, ki jih je treba pravočasno reševati za nedeljeno zvestobo Jezusu Kristusu in pripravljenost služiti Božjemu ljudstvu.«

Sveča z imeni svetniških kandidatov Škofije Celje
Sveča z imeni svetniških kandidatov Škofije Celje © p. Ivan Rampre

Slovesnost nedelje svetniških kandidatov je bila v Marijini cerkvi v Celju, kjer je škof Lipovšek spomnil, da posebna komisija pod vodstvom postulatorja Metoda Benedika skupaj s Kongregacijo za zadeve svetnikov v Rimu vodi postopek, da bodo ti kandidati dosegli čast oltarja, naša molitev pa je tista notranja moč, ki bo pripomogla k temu, da bo postopek obrodil sadove.

P. dr. Metod Benedik
P. dr. Metod Benedik © p. Ivan Rampre

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc) Evharistija, sveta maša (photo: Rok Mihevc)

Ali Bog bolje razume latinsko?

Papež je nedavno izdal apostolsko pismo Varuhi tradicije - Traditionis Custodes. Gre za motuproprij o rabi rimskega bogoslužja, veljavnega do prenove leta 1970. Že takrat del občestva sprememb, ...