Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež Frančišek: Brezpogojna ljubezen svoj vrhunec doseže na križu

19.05.2019, 14:57 Rok Mihevc

Včeraj je bila v Španiji, v Madridu, prišteta med blažene članica katoliškega združenja Opus Dei, Maria Guadalupe Ortiz de Landázuri. Ljudem je z veseljem pomagala tako na pedagoškem področju kot z oznanjevanjem evangelija. Njeno pričevanje je spodbuda za krščanske ženske, ki so dejavne tako v socialnih kot v znanstvenih ustanovah.

Z omenjeno beatifikacijo je papež Frančišek danes opoldne seznanil vse, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra pod oknom apostolske palače v Vatikanu. Ob tem je vse povabil, naj novi blaženi prisrčno zaploskajo. Pred tem pa je sveti oče spregovoril o osrednji vsebini današnjega evangeljskega odlomka, ki govori o naši poklicanosti k medsebojni ljubezni.

»Novo zapoved vam dam, da se ljubite med seboj! Kakor sem vas jaz ljubil, tako se tudi vi ljubite med seboj!« (Jn 13,34) je Jezus rekel apostolom v svojem poslovilnem govoru v dvorani zadnje večerje, potem ko jim je umil noge. Papež Frančišek je v opoldanskem nagovoru spomnil, da je novost te zapovedi, ki so jo poznali že v stari zavezi, v tem, da je Jezus naročil, naj ravnajo tako, kakor je on ravnal. »Ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil.«

Novost je vsa v ljubezni Jezusa Kristusa

...v Božji vseobsegajoči in brezpogojni ljubezni, ki doseže svoj vrhunec na križu. V skrajnem ponižanju in izročitvi Očetu, je Božji Sin pokazal in daroval svetu polnost ljubezni. Ko so njegovi učenci to doživeli, so tudi dojeli pomeni njegovih besed: »Kakor sem jaz ljubil vas, tako se tudi vi ljubite med seboj.«

Papež Frančišek je v nadaljevanju nagovora dejal, da Jezus »s tem, ko nam je dal novo zapoved, od nas pričakuje, da se med seboj ljubimo ne le in samo s svojo ljubeznijo, temveč z njegovo, s katero Sveti Duh napolnjuje naša srca, če ga z vero za to prosimo. Na ta način – in samo tako – se mi lahko med seboj ljubimo ne le kot sami sebe, temveč tako, kot nas je On ljubil, kar pomeni, da neskončno bolj. Bog nas namreč ljubi mnogo bolj, kot mi ljubimo sami sebe.« je zagotovil.

Ljubezen iz nas ustvarja nove ljudi

Tako lahko povsod širimo seme ljubezni, ki prenavlja odnose med ljudmi in odpira obzorja upanja. Ta ljubezen iz nas ustvarja nove ljudi, Jezusove brate in sestre in novo Božje ljudstvo, ki je Cerkev. Potem, ko je papež Frančišek povabil, naj si vsakdo v svojem srcu odgovori, kako dejansko uresničuje to Gospodovo naročilo, je vse spodbudil, naj se obrnemo na Marijo z željo, da nam od Svetega Duha izprosi moč, da bi v svojem vsakdanu živeli dar Jezusove zapovedi ljubezni.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...