Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Na nedeljo svetniških kandidatov Škofije Celje tokrat v ospredju Janez Strašek

Cerkev na Slovenskem | 15.05.2019, 10:23 Petra Stopar

V Celju se bodo v nedeljo spomnili svetniških kandidatov celjske škofije. Še posebej bodo letos v ospredje postavili lik duhovnika Janeza Straška, ki je leta 1947 postal žrtev komunističnega režima.

Peto velikonočno nedeljo bodo verniki celjske škofije pridružili redni molitvi za duhovne poklice, ki jo tokrat pripravljajo mladi iz dekanije Kozje. Že lansko leto so v Celju eno nedeljo posvetili misli na svetniške kandidate. Takrat so se posebej spomnili duhovnika Izidorja Završnika, ki je v zaporu prostovoljno šel v smrt namesto mladega sojetnika, zato ga je tudi upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek označil za slovenskega Maksimilijana Kolbeja.

»Dr. Stanislav Lipovšek je zelo zavzet za to, da bi se poživljal spomin na te mučence in da bi se ljudje zavedali, da smo imeli in še imamo svetnike tudi v svoji sredi, da je svetost tudi tukaj in danes ter da so ljudje, ki so pripravljeni tudi dati svoje življenje za vero,« je za naš radio povedal p. dr. Metod Benedik, ki je tudi postulator za beatifikacijo mučencev 20. stoletja.

Osrednja osebnost letošnje nedelje svetniških kandidatov bo lazarist p. Janez Strašek, ki se je rodil v Slakah pri Podčetrtku. Dr. Benedik je spomnil na dan njegove mučeniške smrti: »Na cvetno nedeljo, 30. marca 1947, je najprej maševal zgodnjo sveto mašo v župniji Ozelj, nato pa se je namenil v Svetice na sveto mašo, a ga niso pričakali. Naslednji dan ga je neka žena našla v gozdu, bil je pokrit z listjem, ustreljen. Ljudem je bilo takoj jasno, da je v ozadju sovraštvo do Cerkve in duhovščine« in da je to še ena žrtev komunizma, ki je v celjski škofiji zahteval še življenje bogoslovca Bernarda Štuheca. Žrtve nacizma v škofiji pa so bili po Benedikovih besedah Mihael Grešak, Ferdinand Potokar, p. Kerubin Tušek in že omenjeni Izidor Završnik. Za vse trenutno poteka postopek za beatifikacijo.

V Marijini cerkvi v Celju bo v nedeljo, 19. maja, ob 15.00 molitvena ura, ob 16. uri pa sveta maša, ki jo bo daroval škof Lipovšek. P. Janezu Strašku smo pred leti posvetili tudi našo oddajo Moja zgodba.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...