Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Papež, redovnice (foto: vaticannews.va)
Papež, redovnice

Ženski diakonat: ni mogoče iti onkraj razodetja

Svet | 10.05.2019, 15:07 Marta Jerebič

Papež Frančišek je danes nagovoril 850 vrhovnih predstojnic ženskih redov. Dotaknil se je problema spolnih zlorab, ženskega diakonata in vloge žensk v Cerkvi.

Spolne zlorabe redovnic s strani klerikov so resen problem, zavedam se ga, je dejal papež in dodal, da če bi na trgu sv. Petra obesili 100 pedofilskih duhovnikov, bi bili vsi zadovoljni, a problem ne bi bil rešen. Gre za proces po korakih, je poudaril.

Opozoril je tudi na širši problem zlorabe moči in ob tem poudaril, da je poslanstvo redovnic služenje, ne suženjstvo. Ženska ne izbere redovnega oblačila, da bi postala služkinja nekemu kleriku, je dejal.

V zvezi z ženskim diakonatom je ponovil, da se je komisija, ki jo je ustanovil pred tremi leti, strinjala le v nekaj točkah. Kot je pojasnil, ne more izdati odloka o ženskem diakonatu kot zakramentu, če za to ni teološko-zgodovinske osnove. Ni mogoče iti onkraj razodetja in dogmatike. Če Gospod ni želel ustanoviti zakramentalnega duhovništva žensk, pač to ne gre. Poudaril pa je, da je Cerkev ženska.

Na vprašanje redovnice iz Južnega Sudana je dejal, da bo morda konec leta možnost za obisk te države. To ni obljuba. Po njegovih besedah se bo morda možnost uresničila v sklopu potovanja v Mozambik, na Madagaskar in Mavricij.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...