Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko

Cerkev: Novi predpisi v boju proti spolnim zlorabam

09.05.2019, 12:10 Marta Jerebič

Papež Frančišek je objavil nove predpise v boju proti spolnim zlorabam, ki veljajo za celotno Cerkev. Duhovniki in redovniki so cerkvenim oblastem dolžni poročati o zlorabah. Škofje in redovni predstojniki bodo odgovarjali za svoje delovanje. Vsaka škofija pa mora poskrbeti za neke vrste okence za prijave. Dokument z naslovom Vi ste luč sveta je sad srečanja o zaščiti mladoletnih, ki je potekalo februarja v Vatikanu. Slovenska škofovska konferenca je navodila o ničelni stopnji tolerance do spolnih zlorab sprejela prejšnji mesec.

Vse škofije po svetu morajo do junija prihodnje leto poskrbeti za sistem, prek katerega bodo ljudje lahko prijavili zlorabe, njihovo prikrivanje in uporabo pedopornografskega gradiva. Predpis ne določa podrobno, kakšni naj bodo ti »sistemi«, to je prepuščeno škofijam. Namen novosti pa je, da se žrtve, ki so utrpele zlorabe, lahko zatečejo h krajevni Cerkvi v prepričanju, da bodo dobro sprejete, zaščitene pred povračilnimi ukrepi in da bodo njihova opozorila obravnavana skrajno resno.

Druga novost zadeva vse klerike, redovnike in redovnice, da cerkvenim oblastem poročajo o vseh novicah o zlorabah in morebitnem prikrivanju. K temu so spodbujeni tudi laiki. Ta obveznost vključuje tudi kakršen koli primer nasilja nad redovnicami s strani klerikov in nadlegovanje polnoletnih bogoslovcev ali novincev.

Dokument ob preteklih prikrivanjih posebno pozornost namenja odgovornosti cerkvenih oblasti. V preiskavah škofov bo imel posebno vlogo nadškof metropolit, ki bo moral preiskavo predvidoma končati v mesecu in pol, pri tem so mu lahko v pomoč laiki. Nato je za ukrepanje na vrsti pristojni vatikanski dikasterij.

Predpisi govorijo tudi o zaščiti prijavitelja in žrtev. Predvidevajo, da jim „ne more biti naložena nobena obveznost molka v zvezi z vsebino“ poročanja. Jasno pa je tudi, da spovedna molčečnost ostaja absolutna in nedotakljiva. Žrtve in njihove družine morajo dobiti primerno duhovno, zdravniško in psihološko pomoč.

S tem novim pravnim dokumentom na pobudo papeža Frančiška Katoliška Cerkev dela nov in jasen korak v preprečevanju zlorab in boja proti njim, ki poudarja konkretna dejanja. Papež pa poudarja tudi, da je potrebno stalno in globoko spreobrnjenje src vseh.

Več na tej povezavi

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...