Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Marta Jerebič

Cerkev: Novi predpisi v boju proti spolnim zlorabam

09.05.2019, 12:10 Marta Jerebič

Papež Frančišek je objavil nove predpise v boju proti spolnim zlorabam, ki veljajo za celotno Cerkev. Duhovniki in redovniki so cerkvenim oblastem dolžni poročati o zlorabah. Škofje in redovni predstojniki bodo odgovarjali za svoje delovanje. Vsaka škofija pa mora poskrbeti za neke vrste okence za prijave. Dokument z naslovom Vi ste luč sveta je sad srečanja o zaščiti mladoletnih, ki je potekalo februarja v Vatikanu. Slovenska škofovska konferenca je navodila o ničelni stopnji tolerance do spolnih zlorab sprejela prejšnji mesec.

Vse škofije po svetu morajo do junija prihodnje leto poskrbeti za sistem, prek katerega bodo ljudje lahko prijavili zlorabe, njihovo prikrivanje in uporabo pedopornografskega gradiva. Predpis ne določa podrobno, kakšni naj bodo ti »sistemi«, to je prepuščeno škofijam. Namen novosti pa je, da se žrtve, ki so utrpele zlorabe, lahko zatečejo h krajevni Cerkvi v prepričanju, da bodo dobro sprejete, zaščitene pred povračilnimi ukrepi in da bodo njihova opozorila obravnavana skrajno resno.

Druga novost zadeva vse klerike, redovnike in redovnice, da cerkvenim oblastem poročajo o vseh novicah o zlorabah in morebitnem prikrivanju. K temu so spodbujeni tudi laiki. Ta obveznost vključuje tudi kakršen koli primer nasilja nad redovnicami s strani klerikov in nadlegovanje polnoletnih bogoslovcev ali novincev.

Dokument ob preteklih prikrivanjih posebno pozornost namenja odgovornosti cerkvenih oblasti. V preiskavah škofov bo imel posebno vlogo nadškof metropolit, ki bo moral preiskavo predvidoma končati v mesecu in pol, pri tem so mu lahko v pomoč laiki. Nato je za ukrepanje na vrsti pristojni vatikanski dikasterij.

Predpisi govorijo tudi o zaščiti prijavitelja in žrtev. Predvidevajo, da jim „ne more biti naložena nobena obveznost molka v zvezi z vsebino“ poročanja. Jasno pa je tudi, da spovedna molčečnost ostaja absolutna in nedotakljiva. Žrtve in njihove družine morajo dobiti primerno duhovno, zdravniško in psihološko pomoč.

S tem novim pravnim dokumentom na pobudo papeža Frančiška Katoliška Cerkev dela nov in jasen korak v preprečevanju zlorab in boja proti njim, ki poudarja konkretna dejanja. Papež pa poudarja tudi, da je potrebno stalno in globoko spreobrnjenje src vseh.

Več na tej povezavi

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...