Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež med revnimi, za katere skrbijo sestre Matere Terezije (foto: Vatican News)
Papež med revnimi, za katere skrbijo sestre Matere Terezije

Brezdomka v Makedoniji: Papež mi je dal življenjsko moč

Svet | 11.05.2019, 07:10 Marjana Debevec

V medijih še vedno odmeva papežev obisk Bolgarije in Makedonije. V slednji se je papež srečal z majhno katoliško skupnostjo, nagovoril pa je tudi predstavnike drugih verstev in spodbudil k dialogu v družbi.

Fokolarina Martina Šušteršič, ki deluje v Skopju, nam je povedala, kako močan vtis je papež naredil na muslimansko dekle, ki mu je na srečanju z mladimi postavilo vprašanje. Vsa družina je bila presenečena, koliko prostora je papež namenil prav medverskemu dialoga. »Bili so presrečni, ker je papež prav temu vprašanju in njihovemu prizadevanju za iskrene odnose s kristjani namenil toliko prostora.« O srečanju je veliko poročala tudi albanska televizija. »To se nam zdi pomemben korak v tem dialogu. Čeprav so to semena tega dialoga, ampak če jih gojimo lahko iz njih tudi nekaj zraste

Papežev obisk Makedonije je potekal v znamenju Matere Terezije. V domu, kjer delujejo njene sestre, se je papež srečal z ubogimi, za katere skrbijo. Ko so jih fokolarine nekaj dni kasneje obiskale, je na njihovih obrazih še vedno žarelo veselje zaradi tega srečanja, »saj je papež želel pozdraviti prav vsakega osebno. Ko se je srečal z revnimi, je želel, da gredo vsi ostali iz tega prostora, saj so bili z njimi tudi tisti, ki jim pomagajo, ampak je želel srečati samo revne. In s. Tekla je papežu o vsakem revnem nekaj povedala, nekaj o njegovi zgodovini. Papež se je za vsakega osebno zanimal. Ena od teh revnih mi je rekla: ’Papež mi je dal življenjsko moč. Papež te obnovi, ne glede na to, kakšni so tvoji problemi’«, je za naš radio še povedala Martina Šušteršič. Pogovoru z njo in tudi drugim odmevom iz 29. papeževega mednarodnega potovanja boste lahko prisluhnili v jutrišnji oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.