Slavi Košir
Marko Zupan
Meta Potočnik
Papež v Makedoniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Makedoniji

Papež v Makedoniji v znamenju Matere Terezije

07.05.2019, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek končuje svoje 29. mednarodno potovanje. Današnji dan v Severni Makedoniji je v znamenju svete Matere Terezije iz Kalkute. Gre za večinsko pravoslavno državo, kjer katoličani predstavljajo le odstotek prebivalstva.

Migranti

Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Severno Makedonijo. Označil jo je za most med vzhodom in zahodom ter stično točko številnih kulturnih tokov, zgled sobivanja. Državo je pohvalil tudi zaradi sprejemanja migrantov in beguncev z Bližnjega vzhoda, potem ko je bila balkanska pot v Evropo marca 2016 zaprta, kar je pomenilo, da je na tisoče migrantov obtičalo v Makedoniji.

»Takojšnja solidarnost, ponujena tistim, ki so se takrat nahajali v največji stiski … vam je v čast in govori o duši tega naroda.«

Mati Terezija

Makedonci so lahko ponosni na Mater Terezijo, je nato dejal papež, ki je po nagovoru oblastem skupaj z verskimi voditelji obiskal spominsko hišo te svetnice. Odprli so jo leta 2009, gre pa za muzej z njenimi fotografijami, predmeti in nekaj relikvijami. Prej je na tem mestu stala cerkev Srca Jezusovega, a je bila uničena v potresu leta 1963. V njej je bila Mati Terezija krščena, vanjo je običajno zahajala molit, tam je slišala Jezusov klic za misijone.

Papež je v kratki molitvi svetnico prosil, naj nam pomaga, da bi bili pozorni na krik revnih in da naša ljubezen ne bo samo v besedah, ampak da bo učinkovita in resnična. Tako bomo lahko dali verodostojno pričevanje Cerkve, ki ima dolžnost oznanjati evangelij ubogim. Sledilo je ganljivo srečanje s stotimi revnimi in brezdomci, za katere skrbijo misijonarke ljubezni, papež pa je blagoslovil tudi temeljni kamen za svetišče Matere Terezije.

Sveta maša

Pri sveti maši na trgu Makedonija v Skopju je papež opozoril na to, da smo se navadili jesti trd kruh dezinformacij, hlastamo po zvezah, izgubili pa smo okus za bratstvo. Zato je vernike pozval, naj pustijo, da Jezus nasiti njihovo lakoto. Za zgled jim je postavil Mater Terezijo, ki je Jezusa srečevala v evharistiji in ubogih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež
Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc) Laris Gaiser (photo: Rok Mihevc)

Vladimir Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je vrsto analitikov prisilil, da podvomijo v svojo strokovnost in znanje. Dan pred invazijo na Ukrajino še vedno ni bilo moč verjeti, da je tako tvegana poteza ...