Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež v Makedoniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Makedoniji

Papež v Makedoniji v znamenju Matere Terezije

Cerkev po svetu | 07.05.2019, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek končuje svoje 29. mednarodno potovanje. Današnji dan v Severni Makedoniji je v znamenju svete Matere Terezije iz Kalkute. Gre za večinsko pravoslavno državo, kjer katoličani predstavljajo le odstotek prebivalstva.

Migranti

Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Severno Makedonijo. Označil jo je za most med vzhodom in zahodom ter stično točko številnih kulturnih tokov, zgled sobivanja. Državo je pohvalil tudi zaradi sprejemanja migrantov in beguncev z Bližnjega vzhoda, potem ko je bila balkanska pot v Evropo marca 2016 zaprta, kar je pomenilo, da je na tisoče migrantov obtičalo v Makedoniji.

»Takojšnja solidarnost, ponujena tistim, ki so se takrat nahajali v največji stiski … vam je v čast in govori o duši tega naroda.«

Mati Terezija

Makedonci so lahko ponosni na Mater Terezijo, je nato dejal papež, ki je po nagovoru oblastem skupaj z verskimi voditelji obiskal spominsko hišo te svetnice. Odprli so jo leta 2009, gre pa za muzej z njenimi fotografijami, predmeti in nekaj relikvijami. Prej je na tem mestu stala cerkev Srca Jezusovega, a je bila uničena v potresu leta 1963. V njej je bila Mati Terezija krščena, vanjo je običajno zahajala molit, tam je slišala Jezusov klic za misijone.

Papež je v kratki molitvi svetnico prosil, naj nam pomaga, da bi bili pozorni na krik revnih in da naša ljubezen ne bo samo v besedah, ampak da bo učinkovita in resnična. Tako bomo lahko dali verodostojno pričevanje Cerkve, ki ima dolžnost oznanjati evangelij ubogim. Sledilo je ganljivo srečanje s stotimi revnimi in brezdomci, za katere skrbijo misijonarke ljubezni, papež pa je blagoslovil tudi temeljni kamen za svetišče Matere Terezije.

Sveta maša

Pri sveti maši na trgu Makedonija v Skopju je papež opozoril na to, da smo se navadili jesti trd kruh dezinformacij, hlastamo po zvezah, izgubili pa smo okus za bratstvo. Zato je vernike pozval, naj pustijo, da Jezus nasiti njihovo lakoto. Za zgled jim je postavil Mater Terezijo, ki je Jezusa srečevala v evharistiji in ubogih.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.