Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Papež v Makedoniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Makedoniji

Papež v Makedoniji v znamenju Matere Terezije

07.05.2019, 13:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek končuje svoje 29. mednarodno potovanje. Današnji dan v Severni Makedoniji je v znamenju svete Matere Terezije iz Kalkute. Gre za večinsko pravoslavno državo, kjer katoličani predstavljajo le odstotek prebivalstva.

Migranti

Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Severno Makedonijo. Označil jo je za most med vzhodom in zahodom ter stično točko številnih kulturnih tokov, zgled sobivanja. Državo je pohvalil tudi zaradi sprejemanja migrantov in beguncev z Bližnjega vzhoda, potem ko je bila balkanska pot v Evropo marca 2016 zaprta, kar je pomenilo, da je na tisoče migrantov obtičalo v Makedoniji.

»Takojšnja solidarnost, ponujena tistim, ki so se takrat nahajali v največji stiski … vam je v čast in govori o duši tega naroda.«

Mati Terezija

Makedonci so lahko ponosni na Mater Terezijo, je nato dejal papež, ki je po nagovoru oblastem skupaj z verskimi voditelji obiskal spominsko hišo te svetnice. Odprli so jo leta 2009, gre pa za muzej z njenimi fotografijami, predmeti in nekaj relikvijami. Prej je na tem mestu stala cerkev Srca Jezusovega, a je bila uničena v potresu leta 1963. V njej je bila Mati Terezija krščena, vanjo je običajno zahajala molit, tam je slišala Jezusov klic za misijone.

Papež je v kratki molitvi svetnico prosil, naj nam pomaga, da bi bili pozorni na krik revnih in da naša ljubezen ne bo samo v besedah, ampak da bo učinkovita in resnična. Tako bomo lahko dali verodostojno pričevanje Cerkve, ki ima dolžnost oznanjati evangelij ubogim. Sledilo je ganljivo srečanje s stotimi revnimi in brezdomci, za katere skrbijo misijonarke ljubezni, papež pa je blagoslovil tudi temeljni kamen za svetišče Matere Terezije.

Sveta maša

Pri sveti maši na trgu Makedonija v Skopju je papež opozoril na to, da smo se navadili jesti trd kruh dezinformacij, hlastamo po zvezah, izgubili pa smo okus za bratstvo. Zato je vernike pozval, naj pustijo, da Jezus nasiti njihovo lakoto. Za zgled jim je postavil Mater Terezijo, ki je Jezusa srečevala v evharistiji in ubogih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...