Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež podeljuje prvo obhajilo otrokom (foto: Vatican News)
Papež podeljuje prvo obhajilo otrokom

Papež v Bolgariji - 2. dan

Svet | 06.05.2019, 11:21 Marjana Debevec

Papež Frančišek se mudi na dvodnevnem obisku Bolgarije. Danes se je odpravil v najbolj katoliško mesto Rakovsky, kjer je 245 otrokom iz vse države podelil prvo sveto obhajilo. Že zjutraj pa je obiskal begunski center v Sofiji, kjer živi približno 50 Sircev in Iračanov, med njimi veliko otrok. Slednji so svetemu očetu izročili risbe, ki so jih zanj pripravili, papež pa jim je v znamenje Marijine materinske skrbi podaril njeno ikono.

Čudež pomnožitve kruha je Jezus storil zaradi otroka, ki mu je prinesel kruh in ribe. Prvoobhajanci pa po papeževih besedah vse odrasle spominjajo na njihovo prvo srečanje z Jezusom v evharistiji. »Določeni čudeži se lahko zgodijo le, če imamo srce, kot je vaše, srce, ki je sposobno deliti, sanjati, zahvaliti se, zaupati in častiti druge. Prejeti prvo obhajilo pomeni želeti biti vsak dan bolj povezani z Jezusom, rasti v prijateljstvu z Njim in želeti, da bi tudi drugi lahko uživali veselje, ki nam ga želi podariti«, je zbranim otrokom dejal papež.

Naša osebna izkaznica pravi, da je Bog naš Oče, Jezus je naš brat, Cerkev pa je naša družina, katere zakon je ljubezen, je še poudaril in otroke povabil, naj bo prvo obhajilo le začetek mnogih obhajil v njihovem življenju.

Prvoobhajanci iz vse Bolgarije
Prvoobhajanci iz vse Bolgarije © Vatican News

V begunskem centru v Sofiji

Pred tem pa so papeža v Sofiji toplo sprejeli begunci različnih narodnosti in verstev. Prostovoljka Karitas je povedala, da si vsak dan prizadevajo za njihovo integracijo, jih učijo jezika ter so jim blizu.

Sveti oče pa je v pozdravu begunskim otrokom in njihovim staršem izpostavil pot trpljenja, ki jih je zaradi vojne prisilila zapustiti svoje domove in se vključiti v nova okolja. »Svet migrantov in beguncev je danes križ človeštva,« je dejal ter se jim zahvalil za dobro voljo kljub trpljenju, ki ga prestajajo. Center, ki ga je papež obiskal, je sicer eden od treh begunskih centrov v Sofiji.

Papež med begunskimi otroki v Sofiji
Papež med begunskimi otroki v Sofiji © Vatican News

»Ljudem ne smemo dajati nalepk«

Papež Frančišek se je popoldne srečal z maloštevilno katoliško skupnostjo v Bolgariji. Povabil jih je, naj bodo Cerkev – družina, ki vsakega sprejme in ga spremlja na življenjski poti.

Da bi nekoga ljubili, ga ni treba povprašati po njegovem življenjepisu, je katoliški skupnosti v Bolgariji dejal sveti oče. Ljubezen ljubi prva in zastonj. Videti z očmi vere po njegovih besedah ne pomeni živeti tako, da drugim dajemo nalepke in jih razvrščamo po tem, kdo je vreden ljubezni in kdo ne, ampak tako, da poskušamo ustvarjati pogoje, da bi se vsak lahko počutil ljubljenega, še posebej tisti, ki se čuti zapuščen od Boga, ker so ga zapustili bratje. Kdor ljubi, ne izgublja časa z objokovanjem sebe, ampak vedno najde kaj konkretnega, kar lahko stori, je dejal Frančišek.

Župnija mora biti po njegovih besedah dom med številnimi domovi in sposobna prinesti Gospoda tja, kjer si vsaka družina ali posameznik iščeta vsakdanji kruh. Zato naj bi se učili postati Cerkev družina, skupnost, ki sprejme, posluša, spremlja in skrbi za druge z obličjem matere. Pri tem pa ne smemo ponujati vnaprej pripravljenih odgovorov, ampak skupaj z ljudmi iskati poti življenja in sprave.

Dotaknil se je tudi izziva, kako pritegniti mlade, ki se iz Bolgarije na veliko izseljujejo, saj ne vidijo prihodnosti. Povabil jih je, naj se ne bojijo ubirati novih načinov, da bi ljudje našli prijateljstvo z Jezusom.

Papež med katoličani v Bolgariji
Papež med katoličani v Bolgariji © Vatican news

Vsi smo graditelji miru!

Papež Frančišek je svoj dvodnevni obisk Bolgarije sklenil s pomenljivim srečanjem za mir, na katerem so z molitvijo in pesmimi sodelovali predstavniki Katoliške Cerkve, pravoslavne Cerkve, armenske Cerkve, Judovske in muslimanske skupnosti.

Pomenljiv je bil tudi kraj srečanja in sicer Trg neodvisnosti, ki je bil nekoč Leninov trg, kjer je vladala komunistična partija. Tokrat pa so se na njem zbrali verniki različnih cerkva in verstev. Papež jih je povabil, naj vsak postane ustvarjalec miru.

»Naši glasovi se v tem trenutku zlivajo v en sam glas, ki izraža gorečo željo po miru: naj se mir razširi po vsej zemlji! V naših družinah, v vsakem od nas in še posebej v krajih, kjer so bili mnogi glasovi utišani zaradi vojne in brezbrižnosti ter spregledani zaradi sokrivde raznih interesnih skupin.

Za uresničitev te želje naj delajo vsi: predstavniki verstev, politike in kulture. Vsak naj tam, kjer živi, svojo nalogo vrši tako, da bo lahko rekel: ’Gospod, naredi iz mene orodje svojega miru.’«, je zbranim na Trgu neodvisnosti v Sofiji dejal sveti oče. Otroci iz različnih verstev so pred tem prižgali bakle, ki papeževih besedah predstavljajo ogenj ljubezni. Z njim lahko stopimo led vojn, je še prepričan sveti oče.

Medversko in ekumensko srečanje za mir
Medversko in ekumensko srečanje za mir © Vatican News

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...