Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ozvezdje (foto: Unsplash)
Ozvezdje

Priveži svoj voz na kakšno zvezdo

Oddaje | 25.04.2019, 07:01 Rok Mihevc

Dr. Elisabeth Lukas je najbolj znana učenka utemeljitelja logoterapije dr. Viktorja E. Frankla. Kot klinična psihologinja in psihoterapevtka se je specializirala za praktično uporabo logoterapije.

Napisala je več knjig in je tudi priljubljena predavateljica. Njena dela so prevedena v kar 17 jezikov. Tudi založba Novi svet je izdala njeno knjigo z naslovom »Priveži svoj voz na kakšno zvezdo«. V njej pravi: "Življenjski smisel je vedno tukaj, zato moramo v vsakem trenutku živeti zavestno, to pa od nas zahteva odgovornost."

»Stojite na vrhu gore in gledate v dolino,« sem začela, »toda pogled v dolino vas potare, vam jemlje voljo, saj ste bili vedno vajeni stremeti navzgor. Drugi ljudje pa se drenjajo ob vznožju gore in ne najdejo poti navzgor. Ali bi bili pripravljeni še enkrat iti tja dol, da bi jim pokazali pot? Zavest, da lahko odločilno pomagate drugim, bi vas napolnila z veseljem in tudi vaš pogled bi se ponovno usmeril navzgor.«

Ostalim odlomkom iz knjige prisluhnite v posnetku oddaje.

Oddaje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.