Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Župnija Preddvor (foto: Rok Mihevc)
Župnija Preddvor

FOTO: Obrede velikega tridnevja prenašamo iz župnije Preddvor

19.04.2019, 09:06 Rok Mihevc

Smo v velikem tridnjevju, ki tudi letos zaznamuje naš radijski spored. Letos smo povezani z župnijo Preddvor. Vabimo vas, da vsem, ki ne morejo v domačo župnijsko cerkev omogočite, da pri bogoslužju sodelujejo s pomočjo prenosa na naših radijskih valovih.

Župnija Preddvor je župnija dekanije Šenčur nadškofije Ljubljana. Župnijska cerkev se nahaja v središču Preddvora in je posvečena sv. Petru. Ima tudi sedem podružničnih cerkva, in sicer cerkev sv. Egidija, opata, na Srednji Beli, cerkev sv. Jakoba st., apostola, nad Potočami, cerkev sv. Klemena, mučenca in papeža, v Tupaličah, cerkev sv. Lenarta, opata, na Bregu, cerkev sv. Lovrenca, mučenca, nad Bašljem, cerkev sv. Miklavža, škofa, na Možjanci, cerkev sv. Miklavža, škofa, nad Mačami. (vir: wikipedia.si)

Župnija Preddvor
Župnija Preddvor © Rok Mihevc

Branko Setnikar
Župnik župnije Preddvor Branko Setnikar © Rok Mihevc
Iz pridige župnika Branka Setnikarja na veliki četrtek

Danes na poseben način okušamo kaj pomeni večerja. Skozi vso zgodovino so se dogajale večerje, obedi, pri katerih so na različne načine reševali problematiko sveta in medsebojnih odnosov. A edinstvena večerja je zadnja večerja, pri kateri je Jezus pripravil apostole, da so ponotranjili to, kar se bo še zgodilo. Ne samo njih, ampak tudi v spomin. »To delajte v moj spomin.«

Dal nam je tudi zgled ljubezni do bližnjega. Kako se je pomembno skloniti k človeku in mu umiti noge. Peter ni znal prenesti te ljubezni, ni bil sposoben sprejeti te Gospodove ljubezni. Ni bil pripravljen iti do konca. Zakaj sem vam to storil, reče Jezus učencem. »Da bi tudi vi tako delali drug drugemu.« Pomenljiv je ta dogodek, ne samo, da se da v hrano za človeštvo, ampak tudi to, da se je ponižal kot služabnik.

Vsaka hvaležnost rodi veselje in danes je praznik veselja in radosti. Da Gospod po svojih duhovnikih ostaja med nami. Da lahko v moči svete evharistije tudi mi živimo svojo vero, upanje in ljubezen. Da uresničujemo to, za kar smo poslani v ta svet. Smo pričevalci in sveta evharistija nam daje moč, da gremo do konca v svoji ljubezni. Naj nas praznik okrepi v služenju. V tem zavedanju, da smo prav po sveti evharistiji bratje in sestre, lahko uresničimo to, da smo kristjani poslani v svet, da smo Jezusove priče do konca sveta, kakor on ostaja z nami.

Ministrant
Ministrant © Rok Mihevc

Bralka Božje besede
Bralka Božje besede © Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Evangelarij
Evangelarij © Rok Mihevc

Branko Setnikar
Branko Setnikar © Rok Mihevc

Matjaž Merljak
Matjaž Merljak © Rok Mihevc

Umivanje nog, veliki četrtek
Umivanje nog, veliki četrtek © Rok Mihevc

Umivanje nog, veliki četrtek
Umivanje nog, veliki četrtek © Rok Mihevc

Ministrantje
Ministrantje © Rok Mihevc

Ministrantje
Ministrantje © Rok Mihevc

Evharistija, obhajilo
Evharistija, obhajilo © Rok Mihevc

Božji grob
Božji grob © Rok Mihevc

Božji grob, Najsvetejše
Božji grob, Najsvetejše © Rok Mihevc

© Rok Mihevc


Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...