Robert Božič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Roman Globokar (foto: Rok Mihevc)
Roman Globokar
11.04.2019, 12:33 Rok Mihevc

Sem kar v redu! Ubil nisem nikogar in redno hodim k maši...

Ob naslovu 5. misijonskega dne »V primerjavi z drugimi sem kar v redu« je duhovnik dr. Roman Globokar spregovoril o zakramentu spovedi. Nanj je potrebno gledati kot na dar človeku, saj mu pomaga naravnati življenje v pravo smer.

Ni splošnega obrazca

Spoved je velika priložnost, da pregledamo sebe in pogledamo znotraj usmiljenega pogleda Očeta. Da se prepoznamo kot Božji otroci, da prepoznamo svojo vrednost, poklicanost, darove in, kje teh darov poklicanosti nismo izpolnili. Kje smo bili premalo zavzeti, kje smo preveč gledali nase in na naše trenutne koristi. Tukaj ne moremo postaviti skupne norme, obrazca za vse ljudi, ker smo si preveč različni.

Saj nisem ubil nikogar...

Tudi naši značaji so preveč različni, vedno lahko najdem nekoga, za katerega se mi zdi, da je slabši oz. boljši od mene. Tisto, s čimer se morem primerjati, je Božja podoba v meni. Tekmujem sam s sabo, s tistim, kar naj bi bil v Božjih očeh. "V primerjavi z drugimi sem kar v redu", je pogost stavek, ki je povezan z mislijo, saj nimam kakšnih grehov, še kar v redu živim. Velikokrat greh razumemo kot prestopek neke zapovedi, oz. da je nismo izpolnili. Pogledamo 10 Božjih zapovedi, ubil nisem nikogar, zlagal se nisem, oz. sem se nekaj malega, kradel nisem, spoštujem druge in starše, ne nečistujem, k maši hodim, torej nimam nobenega greha.

Greh v prvi vrsti ni prestopek zapovedi

...to je le majhen del. Nevarnost je, da ta majhen del spraševanja o sebi ob teh zapovedi razširimo na celoto. Na celotno svoje življenje gledamo samo znotraj tega, ali smo prekršili katero od teh temeljnih zapovedi. Premalo pa, da bi pogledali pred Bogom, kakšni smo, da bi videli, kam gre naše življenje in ali je smer prava.

Zgrešil sem tarčo - grešil sem

Če smer ni prava, pomeni, da grešimo in da smo zgrešili. Greh pomeni, da sem zgrešil cilj. Je kot lokostrelec, ki nameri puščico in jo ustreli v tarčo. Če zadanem v središče, sem izpolnil svoj cilj. Če sem zgrešil, ustrelil mimo, to pomeni greh – zgrešiti. Zadeti v središče pa je težko. Pomeni, da sem usmerjen v tisto, kar je v življenju najbolj pomembno, da izpolnim božji poklic, da prepoznam, zakaj me je Bog poklical v to življenje, kaj lahko iz tega naredim, kje lahko uporabim vse te darove, ki mi jih je dal, kje lahko kaj dobrega iz svojih izkušenj naredim.

Spoved - priložnost za nov korak

Zakrament sprave pa je rešilno zdravilo, ki mi ga Bog daje, da lahko kljub temu da sem zgrešil cilj, naredim nov korak v pravo smer. In naslednjič bom, zato ker sem imel to izkušnjo zgrešitve, naredil korak v pravo smer in se bom spreobrnil. Obrnil pogled k Bogu, ne vase in svoj ego. Ko se bom obrnil k Bogu in bom videl, da sem Božji sin, hči, ko sprejmem pogled na življenje, da smo vsi bratje in sestre, da je Bog naš skupni Oče in imam darove, da uresničim življenje in zgradim pravične odnose v družbi, takrat sem na pravi poti.

Več pa v posnetku oddaje!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Domači pirhi  (photo: Miša Pušenjak) Domači pirhi  (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

Toni Brinjovc (photo: Rok Mihevc) Toni Brinjovc (photo: Rok Mihevc)

VIDEO: Bolezen je rodovitno polje

»Bolniki so del telesa Cerkve ali ko zbolijo mladi« je nosilna tema 6. dne Radijskega misijona, o kateri je v misijonskem nagovoru razmišljal p. Toni Brinjovc, ki je nekaj let ...

Molitev (photo: Rok Mihevc) Molitev (photo: Rok Mihevc)

Če zaslišiš klic, ga razišči …

Tako pravi mati duhovnika, katehistinja in žena Nadja Mehle, ki je skupaj s šolsko sestro Veroniko Verbič za Radio Ognjišče govorila o pomenu molitve za odgovor na Božji klic. Geslo ...