Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Roman Globokar (foto: Rok Mihevc)
Roman Globokar

Sem kar v redu! Ubil nisem nikogar in redno hodim k maši...

Oddaje | 11.04.2019, 12:33 Rok Mihevc

Ob naslovu 5. misijonskega dne »V primerjavi z drugimi sem kar v redu« je duhovnik dr. Roman Globokar spregovoril o zakramentu spovedi. Nanj je potrebno gledati kot na dar človeku, saj mu pomaga naravnati življenje v pravo smer.

Ni splošnega obrazca

Spoved je velika priložnost, da pregledamo sebe in pogledamo znotraj usmiljenega pogleda Očeta. Da se prepoznamo kot Božji otroci, da prepoznamo svojo vrednost, poklicanost, darove in, kje teh darov poklicanosti nismo izpolnili. Kje smo bili premalo zavzeti, kje smo preveč gledali nase in na naše trenutne koristi. Tukaj ne moremo postaviti skupne norme, obrazca za vse ljudi, ker smo si preveč različni.

Saj nisem ubil nikogar...

Tudi naši značaji so preveč različni, vedno lahko najdem nekoga, za katerega se mi zdi, da je slabši oz. boljši od mene. Tisto, s čimer se morem primerjati, je Božja podoba v meni. Tekmujem sam s sabo, s tistim, kar naj bi bil v Božjih očeh. "V primerjavi z drugimi sem kar v redu", je pogost stavek, ki je povezan z mislijo, saj nimam kakšnih grehov, še kar v redu živim. Velikokrat greh razumemo kot prestopek neke zapovedi, oz. da je nismo izpolnili. Pogledamo 10 Božjih zapovedi, ubil nisem nikogar, zlagal se nisem, oz. sem se nekaj malega, kradel nisem, spoštujem druge in starše, ne nečistujem, k maši hodim, torej nimam nobenega greha.

Greh v prvi vrsti ni prestopek zapovedi

...to je le majhen del. Nevarnost je, da ta majhen del spraševanja o sebi ob teh zapovedi razširimo na celoto. Na celotno svoje življenje gledamo samo znotraj tega, ali smo prekršili katero od teh temeljnih zapovedi. Premalo pa, da bi pogledali pred Bogom, kakšni smo, da bi videli, kam gre naše življenje in ali je smer prava.

Zgrešil sem tarčo - grešil sem

Če smer ni prava, pomeni, da grešimo in da smo zgrešili. Greh pomeni, da sem zgrešil cilj. Je kot lokostrelec, ki nameri puščico in jo ustreli v tarčo. Če zadanem v središče, sem izpolnil svoj cilj. Če sem zgrešil, ustrelil mimo, to pomeni greh – zgrešiti. Zadeti v središče pa je težko. Pomeni, da sem usmerjen v tisto, kar je v življenju najbolj pomembno, da izpolnim božji poklic, da prepoznam, zakaj me je Bog poklical v to življenje, kaj lahko iz tega naredim, kje lahko uporabim vse te darove, ki mi jih je dal, kje lahko kaj dobrega iz svojih izkušenj naredim.

Spoved - priložnost za nov korak

Zakrament sprave pa je rešilno zdravilo, ki mi ga Bog daje, da lahko kljub temu da sem zgrešil cilj, naredim nov korak v pravo smer. In naslednjič bom, zato ker sem imel to izkušnjo zgrešitve, naredil korak v pravo smer in se bom spreobrnil. Obrnil pogled k Bogu, ne vase in svoj ego. Ko se bom obrnil k Bogu in bom videl, da sem Božji sin, hči, ko sprejmem pogled na življenje, da smo vsi bratje in sestre, da je Bog naš skupni Oče in imam darove, da uresničim življenje in zgradim pravične odnose v družbi, takrat sem na pravi poti.

Več pa v posnetku oddaje!

Oddaje, Radijski misijon
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...