Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Branko Cestnik (foto: Jože Bartolj)
Branko Cestnik

VIDEO: Cestnik o škandalih: Odreči se lepi fasadi in več postoriti za notranjo snago

Oddaje | 09.04.2019, 18:05 Rok Mihevc

P. Branka Cestnika ni potrebno posebej predstavljati, saj je naš reden gost. V današnjem misijonskem nagovoru 3. dne je spregovoril tudi o zmagovitem upanju, kot je naslovil enega od poglavij nagovora. Naslova razmišljanja je »Kako naj oznanjam veselje, »ko pa je toliko škandalov?«

V naslovu torej povem, da bi rad kaj veselega povedal svetu, rad bi podal veselo oznanilo o Bogu. Za to sem tu, to je moja naloga, hočem širiti veselje. Istočasno pa vidim veliko temno gmoto pred seboj. Rad bi povedal nekaj veselega o Bogu, pa ne morem, ker ta temna gmota duši moj krščanski glas. Zdi se mi, da, četudi bi zelo na glas izrazil veselje, bi se zaradi tolike teme in zmede ta glas ne slišal.

Kaj je ta dušeča stvar, to temno razpoloženje? To je greh, to je pohujšanje – škandal.

Pa ne pohujšanje iz obrobja sveta, temveč pohujšanje iz srca Cerkve. Pa ne pohujšanje, ki nam ga umetno vsiljujejo zunanji mediji ali vedno isti sovražniki Cerkve, temveč pohujšanje, ki je resnično in zaradi katerega je papež pred dvema mesecema sklical poseben posvet s predsedniki škofovskih konferenc. Pohujšanje je tako veliko, da se vrh Cerkve in vse božje ljudstvo, ki vendarle imata tisočletno izkustvo in modrost, z njim s težavo spopadata.

Škandal, o katerem je govora, so spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov. In - kot da že to ni dovolj grozno - se v zadnjem času pojavljajo še informacije o prav tako s strani duhovnikov spolno zlorabljenih redovnicah. Pozor! Govorimo o duhovnikih, ki so v sijaju svoje liturgične službe nič manj kot alter Christus – drugi Kristus! O duhovniki, katerih imenitni znak posvečenosti je celibat.

Beseda škandal prihaja iz grške besede skàndalon, kar pomeni past, spotika, zalezovanje, zaseda. Škandal je torej nekaj, kar te ustavi na poti; nekaj, kar ti preprečuje, da bi šel naprej. Škandal je ovira, ki ti jo je na pot postavil nekdo drug, zanjo ti osebno nisi kriv, ima pa ta ovira vseeno moč, da te ustavi. Povedano drugače: škandal, četudi nimaš krivde zanj, lahko zelo škodi tvojemu duhovnemu življenju. Zaradi škandala lahko obstaneš v duhovni rasti, lahko zaideš s prave poti, lahko celo izgubiš vero. Skratka, škandal je za našo vero bolj nevaren, kot mislimo. Zlasti seveda tisti škandal, ki je porojen v osrčju Cerkve zaradi grešnosti duhovnikov.

Zato je prav, da se v okviru radijskega misijona soočimo s škandalom na najbolj radikalen način, ki je tudi najbolj pravilen način. To je, da škandal spremenimo v priložnost za dobro; se pravi, da škandal z molitvijo in pokoro odpravimo ter da veselo zaživimo svojo vero.

Razmišljali bomo po korakih.

Kot prvo: Najprej se bomo soočili z najbolj temno platjo škandala duhovniških zlorab; s platjo, ki je nič manj kot demonska.
Kot drugo: Obudili bomo preroški pogum, ki ga je v zadnjih letih vsekakor bilo premalo.
Kot tretje: Opozorili bomo na farizejsko skušnjavo in vzdušje »lova na čarovnice«; oboje, namesto da bi jo ozdravila, lahko Cerkev dodatno poškoduje.
Kot četrto: Zavezali se bomo za očiščenje in ohranitev celibata ter za boj zoper duha nečistosti, saj so se duhovniške zlorabe zgodile v širšem okolju spolne razpuščenosti.
Kot peto: Spomnili se bomo zmagovitega upanja, saj po vsakem dežju posije sonce.
Kot šesto: Spomnili se bomo božjega ljudstva, ki je kljub grešnosti njenih članov izvoljeno in sveto ljudstvo.
Kot sedmo: Zavezali se bomo k molitvi, prvemu izmed sredstev ozdravljenja.
Kot osmo: Na koncu bomo spodbudili k veselemu oznanjevanju, ter tudi povedali, kakšne vrste oznanjevanje ima vedno uspeh – tudi v časih, »ko je toliko škandalov«.

1. SATANOV DIM V BOŽJEM TEMPLJU

Blaženi papež Pavel VI. je svoj čas dejal: »Skozi neko špranjo je satanov dim vstopil v Božji tempelj.« Ob vsem tem, kar odkrivamo v zadnjem obdobju, se sprašujemo, če je Pavel VI. s prispodobo »satanovega dima« v Cerkvi, prerokoval predvsem to, pred čemer smo se znašli danes.

Znameniti stavek je Pavel VI. izrekel v pridigi na Petrovo leta 1972. Izrekel ga je in ga tudi obrazložil. Ni govoril o spolnih zlorabah in škandalih, pač pa je govoril o dvomu v verske in moralne resnice, ki ga spremlja nekakšna nerazumna želja po uničenju naravnega in duhovnega reda. Tega dvoma je kakopak veliko v sodobni družbi in miselnosti. To nas ne preseneča. Toda papež Pavel VI. je zaznal, da se je dvom skupaj s prikritim nihilizmom - kot dim skozi špranjo - zavlekel v notranjost Cerkve. To je ta »satanov dim v Božjem templju«.

Spolne zlorabe s strani duhovnikov imajo več vzrokov, toda eden izmed poglavitnih je gotovo dogmatična in moralna razpuščenost, ki se je ugnezdila v dno nekaterih duš. Kot da Bog ni Bog in kot da greh ni greh; kot da nič ni res; kot da je vse privid; kot da nam je vse dovoljeno; kot da je edini komandant naše duše poželenje, pa če je slednje še tako zlohotno in sprevrženo; kot da je v imenu poželenja in volje po moči treba razbiti podobo tega sveta, začenši s skrunitvijo najbolj nedolžnega bitja, ki ga ta svet ima – s skrunitvijo otroka.

Na to demonsko dno duhovniške pedofilije je svoj čas opozoril že sveti papež Janez Pavel II., enako nanj opozarja sedanji papež Frančišek. Slednji v Sklepnem govoru za zaščito mladoletnih oseb v Cerkvi, ki ga je imel letošnjega februarja, takole pravi: »V teh bolečih primerih vidim roko zla, ki ne prizanaša niti nedolžnosti malih. In pri tem mi prihaja na misel Herod, ki je v strahu, da bo izgubil oblast, ukazal pomoriti vse betlehemske otroke. Tu zadaj je satan.«*

Znanstvene in kriminalistične razlage o pojavu duhovniških zlorab so potrebne, niso pa dovolj. Skupaj s papeži moramo tudi mi spregovoriti o satanu. Le tako se bomo zares ovedli, kako globok in strašen je škandal, s katerim imamo opravka. Kajti poleg disciplinske bitke ter kazensko-pravnih in terapevtskih vidikov je potrebna tudi pravcata duhovna bitka, da odpravimo škandal, premagamo zlo, rešimo duše nedolžnih in nemočnih. Tozadevno disciplinsko bitko, kazensko-pravne postopke in terapijo izvajajo za to pristojni in usposobljeni ljudje, v duhovno bitko pa vstopamo vsi. S svojo molitvijo, pokoro in oznanjevanjem lahko vsi prispevamo, da satanova nakana pade.

2. PREROŠKI POGUM

Zdaj je ura za preroški pogum. To je tisti pogum, ki so ga imeli starozavezni preroki v odnosu do malikovalskega ljudstva, Janez Krstnik v odnosu do Heroda in Jezus v odnosu do dvoličnih duhovnih elit njegovega časa, pa tudi apostol Pavel v odnosu do zmot v prvi Cerkvi. Preroški pogum bo zagotovil, da ne bomo bežali od trde stvarnosti. To je pogum priznati si resnico in jo povedati na glas. Po domače: treba je reči bobu bob.

Kako se nam je lahko kaj takega zgodilo? Kako so nekateri duhovniki lahko tako zelo zašli? Odgovori na ta vprašanje še niso vsi dani, v prihodnjem času bomo vedeli več. Za zdaj bodimo pripravljeni, da jih slišimo in da se z njimi soočimo. Ne bo nam lahko. Zlasti ko bomo ugotovili, da smo lahko s svojim napačnim razumevanjem duhovništva tudi sami prispevali k okolju, ki je omogočilo te duhovniške deviacije.

Preroški pogum bo potreben vsej Cerkvi. Četudi o epidemiji spolnih zlorab mladoletnikov ne moremo govoriti, so tudi tiste zlorabe, ki so se zgodile, dovolj, da sprožimo alarm.

Temeljno moramo premisliti o naši podobi Cerkve. Odreči se bo potrebno negovanju lepe fasade ter več postorili za notranjo snago. Ravno potreba, da kot Cerkev lepo izgledamo navzven oziroma da ne izgubimo moralnega prestiža v družbi, je botrovala prikrivanju spolnih zlorab.

Papež Frančišek pravi: »Obtožiti samega sebe je razumen začetek povezan s strahom Božjim. Naučiti se torej obtožiti samega sebe. Kot osebe, kot institucije, kot družba. Ne smemo se ujeti v past, da bi obsojali druge, kajti to je korak v smeri alibija, ki nas ločuje od resničnosti.«

Prevečkrat se namreč sliši, da javnost in mediji hočejo škoditi Cerkvi in zato zlonamerno govorijo in pišejo o duhovniški pedofiliji. Prevečkrat dobimo občutek, da je risanje javnosti kot zlonamerne do Cerkve, v službi alibija, da pri sebi ne storimo prepotrebnih korakov za očiščenje.

Res je, javnost in mediji znajo vztrajati v zmotah in delati veliko napak, celo krivic. A res je tudi, da javnost in mediji Cerkvi pomagajo. Papež celo zapiše: »V upravičeni jezi ljudi vidi Cerkev odsev jeze Boga, ki je izdan in oklofutan s strani posvečenih oseb.« Lahko rečemo, da nas papež vabi, da v srdu javnosti in medijev prepoznamo zdravilna znamenja časa, pomoč za soočenje z resnico, spodbudo za dobro.

Preroški uvid moramo torej obrniti tudi vase – osebno vase. Vprašati se bomo najprej morali, koliko smo mi sami s pristajanjem na moralno in spolno razpuščenost prispevali k občemu slabemu stanju na tem področju. Vprašati se bomo morali glede našega nezrelega odnosa do duhovnika. Kolikokrat sem na duhovnika gledal, kot da sem hipnotiziran od njegove pojave in vloge? Je zame duhovnik nekakšen pol-magičen lik, vse obdan z sakralnostjo in imuniteto? Si upam duhovnika preveriti, ko je sumljiv? Kdaj podvomiti v njegovo moralno podobo? Si ga upam bratsko opomniti?

Kajti duhovnik, ki ima zle namene z otroci, ponavadi računa na našo zadržanost v odnosu do njega; na naš stoletni strah, da bi kaj rekli čez duhovništvo; na naše slepo zaupanje. Duhovnik, ki ima zle namene z otroci, ponavadi manipulira z nami kot posamezniki in z nami kot občestvom. Vse z namenom, da bi lažje prišel do svojih žrtev ter da bi njegova dejanja ostala čim dlje časa nekaznovana. Skratka, ne podcenjujmo duhovnika, ki ima zle namene z otroci. »Tak duhovnik se ne boji Boga. Boji se le biti razkrit,« je pred kratkim dejal nek poznavalec problematike.

Naj torej preroški pogum preseka našo ukočenost ter nas pripravi do jasnih besed in plemenitih dejanj. Naj bo ta pogum v znamenju sedmerih darov Svetega Duha, zlasti daru modrosti in daru moči.

3. NE FARIZEJSTVU IN NE NOVIM KRIVICAM V IMENU PRAVICE

Preroški pogum imenovati stvari s pravim imenom ter sprožiti korake k očiščenju pa nas ne smeta voditi v zaletavost, v jurišno stihijo, v razbijanje oreha z macolo. Nenazadnje je v tem času na preizkušnji tudi edinost Cerkve. Vsaka taka situacija je namreč priložnost, da se razdelimo v frakcije in stranke, v interesne skupine in lobije. Razdeljenost Cerkve ne bo pripomogla k njenemu ozdravljenju. Duhovnik, ki ima zle namene z otroci, bo to razdeljenost izkoristil sebi v prid.

Resnično moramo prositi Duha za dar modrosti. Kajti po eni strani ne bo šlo brez dramatičnih potez, brez ostrih besed, brez spopada različnih pogledov in pristopov; po drugi strani moramo varovati edinost Cerkve.

Paziti se moramo trojega: farizejskega napuha, stihijskega lova na čarovnice, nezdravega mehanizma grešnega kozla.

Ne farizejskemu napuhu! Farizejski napuh je tista drža, ko nekdo malodane potrebuje in išče čim več slabih in grešnih ljudi okrog sebe, samo da bi on sam zablestel kot najbolj pravičen in najbolj svet. Tudi v primeru razkrivanja pedofilskih škandalov se v nas lahko zasidra pravičniški občutek, češ »neskončno boljši smo od onih, ki zlorabljajo otroke«. No, po svoje je prav, da se veselimo lastne pravičnosti. Toda hitro je tu naslednji korak: ta je, češ »zdaj pa prav mi lahko izrekamo sodbe o hudih grešnikih«. In potihoma še zadnji korak: češ »saj ni potrebno Božjih sodb, ko smo že mi dovolj sveti, da lahko sodimo druge«. In že smo se postavili na mesto Boga.

Sv. Avguštin uči, da napuh angele spremeni v demone, aforist Žarko Petan pa je bistroumno zapisal, da je nadutost prva ovira do uspeha. Z drugimi besedami, lahko imamo dobre namene in se trudimo biti pravični, a ker smo naduti, se bo naše delovanje spridilo. Še več: namesto da bi Cerkvi koristilo, ji bo škodilo.

Kdor se torej z veliko vnemo ukvarja z velikimi grešniki, naj se s še večjo vnemo uri v ponižnosti!

Ne »lovu na čarovnice«! Izraz »lov na čarovnice« nam prikliče tiste čase izpred 300 let, ko je bilo dovolj, da je na robu vasi živela kakšna samska ženska, po možnosti z rdečimi lasmi, po možnosti s kakšno psihološko ali vedenjsko težavo, in že se je med ljudstvom sprožilo sumničenje o njenem »čarovništvu«. Hitro se je sprožila obtožba: »Glejte, čarovnica je!« In že se je sprožil uradni pregon in proces zoper to žensko. Če je tovrstno sumničenje spodbujala sodna in cerkvena oblast, je bila stihija toliko večja. Vemo, več tisoč nedolžnih žensk in tudi moških je zaradi tovrstne protičarovniške stihije šlo smrt; na Slovenskem v dveh stoletjih nekaj sto.

Podobno se nam more primeriti v teh dneh, ko v družbi vlogo »rdečelasih čarovnic« dobivajo – kot kdo reče - »duhovniki, ki so vsi isti«. Na Slovenskem imamo določene mnenjske voditelje in antiklerikalne politične tokove, ki v primeru duhovniških zlorab usmerjajo javno mnenje v smeri stihije oz. »lova na čarovnice«. Radi bi ustvarili vzdušje, ko je potrebno zalezovati duhovnike, jih nadzirati in ovajati, jih kolektivno kriviti. Takšna drža lahko privede do težko popravljive škode v družbi in v Cerkvi. Zelo lahko prizadene to, čemur pravimo pravna država.

Ni potrebno poudarjati, da v vzdušju »lova na čarovnice« hitro pride do krivih obtožb in ovadb. Duhovnike, ki zlorabljajo otroke, moramo razkrinkati in kaznovati, ne smemo pa v imenu vzpostavljanje ene pravice, ustvariti dveh ali treh novih krivic.

Ne mehanizmu grešnega kozla! Zakaj ne? Zato, ker je v naši družbi veliko greha, ki ga niso zakrivili duhovniki. Naštejmo: takšnih ali drugačnih spolnih napadov na mladoletne zna biti v Sloveniji po policijskih statistikah več kot sto na leto; med nami poteka trgovina z ljudmi, tudi z namenom prisilne mladoletne prostitucije; so Slovenci, ki hodijo na seksualni turizem v eksotične dežele; ne vemo, koliko tega turizma je pedofilske narave; ... Skratka, zla povezanega s spolno zlorabo otrok je ogromno.

Če bomo pristali, da so duhovniki »grešni kozli« za vse grehe ljudstva, ne bomo rešili naših problemov in ne bomo zaščitili mladoletnih, ki so žrtve po družinah, v soseščinah, v institucijah, v bordelih. Ne dopustiti, da je duhovščina tepena tudi za 99% grehov, ki jih ni storila – tudi to je preroški pogum.

Branko Cestnik
Branko Cestnik © Jože Bartolj
4. CELIBAT IN BOJ ZOPER DUHA NEČISTOSTI

Mnogi so danes mnenja, da je duhovniški celibat nenaraven oz. da je spolna zdržnost nemogoča. V zvezi z duhovniškimi spolnimi zlorabami so nekateri prepričani, da bi z ukinitvijo celibata v duhovniku padel tudi nekak nevrotični center, zaradi katerega se zlorabe dogajajo. Ni redko slišati, kako bi necelibatni duhovniki živeli normalno spolnost s svojimi ženami, pedofilske skušnjave pa ne bi bilo.

Podatki o vseh spolnih zlorabah otrok govorijo drugače. Mnogi zločinci so poročeni ali v stalnem partnerskem razmerju. Celibat ni odločilen.

Kakor koli, mnenje o celibatu in spolni vzdržnosti, kot nečem nemogočem, ni novo. Celo sv. Avguštin ga je imel v svojih mladih letih, kot razberemo iz njegovih Izpovedi. Po spreobrnjenju pa je isti Avguštin spisal lepe in globoke misli o spolni zdržnosti. Med drugim: »Potrebujemo /spolno/ zdržnost in v njej prepoznamo Božji dar, po katerem naše srce ne dopušča hudobnih besed, ki bi opravičile grehe.«

Celibat kot gola oblika spolne zdržnosti je lahko komu mučilnica. Toda posvečeni celibat, kar duhovniški celibat je, ni mučilnica, temveč je Božji dar. To pomeni, da je duhovniški celibat točka, na kateri Bog pokaže svojo milost in bližino. Če bomo podlegli glasovom sveta, ki pravijo, da je duhovniški celibat krivec za spolne zlorabe, se bomo vedli kot neverniki, ki ne priznavajo Božjega delovanja v človeški duši.

Pri celibatu je v igri več kot zgolj spolna zdržnost, več kot nekakšna aseksualna atletika. V igri je vera v Božjo milost.

Je pa pri celibatu vendarle treba paziti. Ni vsak, ki se mu zahoče duhovniškega celibata, poklican vanj in zrel zanj. Že Pavel VI. je leta 1967 v okrožnici O duhovniškem celibatu opozoril: »Življenje, ki je tako popolnoma in delikatno angažirano (...), kakor je to duhovniški celibat, izključuje nezadostno fizično, psihično in moralno uravnovešene osebe. Prav tako se ne sme domišljati, da bo milost v tem dopolnila naravo.«

Skratka, celibat ni za vsakega, posebno pa ne za tistega, ki bi v celibatu iskal zatočišče pred svetom, zasilni odgovor na svojo psihično krizo, odgovor na strah pred življenjem z žensko in na strah pred ustanovitvijo družine, parkirišče za svoje homoseksualno nagnjenje.

Včasih je slišati mnenje: »Ta je res čuden in nezrel za celibat, a saj ga bo milost Božja urihtala.« Ker ni duhovniških poklicev, začnemo namreč popuščati pri zahtevah za duhovniške kandidate. Tolažimo se, češ, »saj nihče ni popoln« in »z njim bo že kako«. Toda če je v zvezi s celibatom naše zaupanje v Božjo milost drzno ali manipulativno, smo tlakovali pot prihodnji duhovniški nesreči, morda hudemu škandalu.

Gonja proti celibatu, ki jo zasledimo v posvetnih okoljih pa tudi med nekaterimi verujočimi, ima lahko nek prikrit namen, ki se ga kritiki celibata morda niti ne zavedajo. Kajti v krizi je kaj več kot le celibat. V krizi je obča spolna morala. Čas je, da se vsa družba vpraša, kaj je zares prinesla in povzročila spolna revolucija. Spomnimo samo, da se je otroška pornografija še do sredine osemdesetih v kakšni evropski deželi legalno prodajala v kioskih; spomnimo, da so še v sredini osemdesetih v Evropi obstajale leve politične frakcije, ki so hotele legalizirati pedofilijo; spomnimo, da spolna revolucija pomeni tudi neverjeten razcvet pornografije v zadnjega pol stoletja, pa prostitucijo, pa trgovino z ljudmi, pa množico razpadlih družin, pa kulturo smrti in splav.

Pred nami ni zgolj bitka za odpravo spolnih zlorab v duhovniških vrstah, pred nami je velika bitka zoper duha nečistosti, za katerega se zdi, da je zapopadel vso zahodno civilizacijo. To je duhovna bitka, v katero smo poklicani vsi. Bojišče le delno poteka na ulicah (npr. manifestacija v prid družine) ali v parlamentih (zavzemanje za ustrezno zakonodajo), bojišče zoper duha nečistosti prvenstveno poteka po sredini naših duš.

5. DA UPANJU

Sprašujemo o obnovitvi veselja kljub škandalom, zato povejmo, da je osnova za veselje teologalna krepost upanja.

Upanje je notranji motor, ki ga nas žene naprej in ki ne dopusti, da bi se ujeli v zanko sprotnih žalosti. Francoski mislec in pesnik Charles Péguy je v zapisal: »Bog pravi: vera, ki jo imam najrajši, je upanje.«

Nekaterim je vera zatočišče, drugim mistični vzgib, tretjim je vera povod za aktivizem. Vse to je na mestu. Toda po Péguyu je Bogu najbolj všeč tista vera, ki je polna upanja.

Je možno upati na sonce, ko se zdi, da so povsod razvlečeni nevihtni oblaki? Je možno upati na ozdravljenje cerkvenega občestva, potem ko smo razkrili zločine nekaterih duhovnikov zoper mladoletne? Če rečemo, da ni možno upati na sonce oziroma na ozdravitev, nismo resnično verni, nismo Kristusovi.

Poglejmo konkreten primer, kako deluje upanje.

Bostonska nadškofija je na prelomu tisočletja doživela verjetno najhujši udarec v svoji zgodovini. Policija je razkrila številne duhovnike pedofile ter dolgoletno spolno zlorabljanje otrok znotraj cerkvenih inštitucij; mediji so razkrili sistem prikrivanja zlorab. Pozor! Tu ni šlo za zdrs zdaj tega zdaj onega duhovnika v spolni zločin. Tu je šlo malodane za nekakšno mrežo, ki je štela 70 članov. Pozor! Mreža je mogla delovati, ker je cerkvena oblast prikrivala zločine duhovnikov. Kazni so bile mile, ponavadi le premestitev v drugo župnijo. Vse v imenu ugleda sakralne institucije.

Papež Janez Pavel II. je na Veliki četrtek leta 2002 v pismu duhovnikom v zvezi z bostonskim škandalom spregovoril o duhovnikih, »ki so izdali pri posvečenju prejeto milost, ko so padli v najhujše oblike ‘skrivnosti zla’, ki deluje v svetu«. Pomnimo, da izraz »skrivnost zla - mysterium iniquitatis« uporabljamo tudi za označevanje satanovega delovanja.

Kaj se je zgodilo z bostonsko nadškofijo potem? Po pravilih sociologije, socialne psihologije in politike, pa tudi ekonomije, saj so sledile milijonske odškodninske tožbe, bi nadškofija morala zapreti svoje duri. Bostonska nadškofija bi se po logiki tega sveta morala sesuti sama vase.

Slabih 15 let po tistih dogodkih pa je slika v Bostonu naslednja: ljudje hodijo normalno k maši; župnije živijo; bostonsko semenišče je dokaj polno bogoslovcev. Bostonski nadškof je od leta 2003 kapucin Sean Patrick O'Malley. Njegov ugled je tolikšen, da so ga na zadnjem konklavu mediji šteli med papabile.

Imamo premalo novic, da bi natančno poizvedeli, kako je potekalo bostonsko okrevanje po škandalu. Vemo pa, da je ena izmed temeljnih postavk bila nadškofov »neusmiljen« protokol ničelne tolerance do spolnih prestopnikov med klerom. To je bil njegov in njegove ekipe preroški pogum.

Boston je torej sorazmerno hitro okreval. Kajti upanje ne umre. Ne umre pa zato, ker se Cerkev le delno da primerjati s posvetnimi ustanovami. Cerkev je zakladnica upanja, ki je velikonočno, vstajenjsko, Kristusovo.

Slovenska Cerkev, hvala Bogu, nima minule bostonske bolezni. Pri nas imamo primere spolnih zlorab mladoletnih s strani duhovnikov, nimamo pa epidemije. Kljub tem nas tudi ti primeri s svojo šokantnostjo, zapletenostjo, izjemno zmedejo in ujezijo. Kar nekam vase bi se potegnili in ne več dvigovali glave k svetlejšim obzorjem. Ta odziv je razumljiv, a napačen.

Ljudje upanja ne klonejo, ko škandal počrni nebo. Ljudje upanja so vedno sposobni korak naprej. Bodimo ljudje upanja! Zadnje besede ne bo imel greh, temveč zmaga nad grehom.

6. VIDNA NEVIDNA MOČ BOŽJEGA LJUDSTVA

Bostonski primer okrevanja po škandalu je pokazal na še eno veliko dejstvo, na katerega v svojih razmišljanjih in komentarji kar pozabljamo. To pozitivno dejstvo, ta rešilna danost, je moč božjega ljudstva. Bostonski kardinal O'Malley je ob neki priložnosti dejal: »Reforma Cerkve brez laikov ni mogoča.« To je dejal, ker je okusil, koliko moči so zmogli laiki, potem ko se je bostonska škofijska vrhnja struktura moralno in finančno podrla.

Tudi programski dokument slovenske Cerkve Pridite in poglejte iz leta 2012 opozarja na – kot piše - »najpomembnejšo silo, ki vedno deluje in veže celotno cerkveno zgradbo. To je skrita vsakdanja molitev mnogih mož in žena, njihovo trdno zaupanje v Boga ter njihova zvesta medsebojna ljubezen. Živo jedro Cerkve na Slovenskem sestavljajo Kristusu predana srca preprostih ljudi« (PIP 30).

Teh preprostih katoličanov in katoličank često nimamo v vizirju, ker smo zazrti le v škandal, zazrti le v duhovniški stan, ki ga viharji premetavajo sem ter tja. Toda škandali in druge duhovniške šibkosti so le del slike. Na celi sliki niso samo duhovniki, na celi sliki niso samo grešniki. Cela slika nam kaže božje ljudstvo, ki veruje; ljudstvo, v katerem so kakor biseri posuti sveti možje in žene. Na vsakega gnusnega grešnika imamo deset ljudi, ki verujejo, delajo prav in pravično, molijo, zadoščajo.

S tem v zvezi papež Frančišek v svojem Sklepnem govoru na srečanju za zaščito mladoletnih v Cerkvi citira sv. Edith Stein, mučenko v Auschwitzu, ki je zapisala: »V najbolj temni noči se pojavijo največji preroki in svetniki.« In dodala: »Kljub temu pa poživljajoči tok mističnega življenja ostane neviden. Prav gotovo so na odločilne dogodke svetovne zgodovine vplivale osebe, katerih zgodovinske knjige niti ne omenjajo. In kdo so te duše, ki se jim moramo zahvaliti za odločilne trenutke našega osebnega življenja, je nekaj, kar bomo zvedeli na dan, ko bo vse, kar je skrito, razkrito.«

Zavedajmo se torej vere našega ljudstva, krenimo na pot okrevanja od učiteljev vere in upanja, ki jih v preprostem ljudstvu ni tako malo, kot se zdi. Četudi so nevidni, so vidni po blagodejnem učinku njihove zvestobe, molitve in žrtve.

7. NAŠ ODGOVOR: MOLITEV IN POKORA

Temna gmota je velika in gosta - drži. Škandal, ki je ovira, prepreka, sovražna zaseda na naši poti, ni majhen. Drži pa tudi, da Jezusova zapoved, da ponesemo veselo oznanilo do konca sveta, ni preklicana.

Kako naj oznanjam veselje, »ko pa je toliko škandalov?« To je vprašanje, ki nas muči; vprašanje, v katerem je zaznati tako skušnjavo malodušja kot željo po novem zagonu.

Naš prvi odgovor na škandal bodi vztrajanje v molitvi in osvežena volja po oznanjevanju. Pravzaprav bosta ravno naša molitev in oznanjevanje ozdravila Cerkev teh hudih ran.

Prva molitev nam bodi molitev za očiščenje in spravo.

Ta molitev bodi tudi eksorcizem, izgon »satanovega dima« iz Božje hiše.

Potem spokornost. Četudi nismo sodelovali pri takih grehih, četudi ne poznam nobenega duhovnika, ki je take grehe delal, naj bo naša molitev spokorna. Vsak izmed nas, naj si reče: »Prišel je dan, ko se jaz, moje občestvo in vsa Cerkev moramo okopati v solzni kopeli.«

V času preizkušenj in škandalov, je za vsakega izmed nas napočil čas Psalma 50. V njem prosimo za odpuščanje grehov, ko pravimo:

Usmili se me, Bog, po svoji milosrčnosti,

v svojem velikem usmiljenju izbriši mojo pregreho.

Popolnoma izmij mojo krivdo,

mojega greha me očisti.

V Psalmu 50 ne bežimo pred odgovornostjo za greh. Soočamo se z grehom in ga priznavamo:

Svojo pregreho priznavam,

moj greh mi je živo v spominu.

Grešil sem zoper tebe samega,

kar je zlo v tvojih očeh, sem storil.

Obenem pa istem Psalmu 50 prosimo za veselje, ko molimo:

Odpusti mi grehe, da bom očiščen,

bolj kot sneg bom bel, ko me umiješ.

Naj spet občutim radost in veselje,

moje potrto srce naj se vzraduje.

8. IN METODA OZNANJEVANJA?

Radi bi se izvili iz zanke škandalov in veselo oznanjali. Videli smo, česa se moramo paziti, kje moramo biti pogumni, kje smo šibki in kje močni. Ostane še vprašanje metode. Ostane še ta »kako?«, ki je postavljen na začetek naslova našega razmišljanja. »Kako« oznanjati v času škandalov? »Kako« oznanjati, da bo veselo oznanilo res veselo in da bo imelo učinek? Nam lahko kdo pove za metodo?

Ugledni nemški teolog Medard Kehl je pred 20 leti v okviru svoje razprave o hrepenenju sodobnega človeka po Bogu podal tri makro-metode, če hočete, tri »zanesljive recepte« za uspešno oznanjevanje Boga. Po Kehlu bo željo po Bogu vzbujal oznanjevalni slog, ki ga lahko povzamemo v geslo: zastonj - z ubogimi - praznujoč.

Zastonj. Najprej zastonjskost našega oznanila in dela. Sodobni človek bo kljub škandalom bolj verjel nam in naši Cerkvi, če bomo oznanjevali in delali brez prikritih namenov, brez računice, brez želje po obvladovanju ljudi, brez hlastanja po dobičku, brez šopirjenja s številkami,... popolnoma gratis.

Sodobni človek nas ravno zaradi škandalov in naše minule politike prikrivanja zločinskih duhovnikov toliko bolj sumi, da z oznanjevanjem nimamo čistih namenov. V zameno poudarimo in pokažimo, da oznanjamo evangelij iz spoštovanja do njega in iz ljubezni. To je to. Nobenih vzporednih ciljev ne zasledujemo, ničesar ne pričakujemo v zameno.

Z ubogimi. Nadalje z našim oznanilom ne bomo zgrešili, če bo naša Cerkev uboga in za uboge. Sodobni človek bo verjel Cerkvi, če jo bo začutil ob sebi, ko mu bo najtežje. Sporočilo Božjega sočutja vstopi v vsakega človeka in omehča najbolj trda srca.

Papež Frančišek v spodbudi Veselje evangelija uči: »Danes in vedno velja: 'ubogi so prvi naslovljenci evangelija'. Brezplačno oznanjevanje evangelija ubogim je znamenje Božjega kraljestva, ki ga je prinesel Jezus. Naravnost je treba povedati, da obstaja neločljiva povezanost med našo vero in ubogimi. Ubogih nikdar ne pustimo samih« (VE 48).

Ta zadnji vzklik je v okolju greha in pohujšanja, o katerem premišljujemo, potrebno prevesti: »S strani duhovnikov zlorabljenih žrtev nikoli ne pustimo samih!« Te so v dani situaciji naši prvi ubogi. Resničnost veselega oznanila se bo preverjala, kako jim bomo pomagali in kako jih bomo v bodoče zaščitili.

Še enkrat: »S strani duhovnikov zlorabljenih žrtev nikoli ne pustimo samih!«

Praznovanje. Tretji nasvet Medarda Kehla je nasvet o praznovanju. Sodobnega človeka bo Cerkev tudi po vsem tem nagovorila z lepimi prazniki in običaji, z druženjem in sproščenim praznovanjem človeškega in božjega, z lepim in pristnim bogoslužjem,... Praznik je vabljiva in vesela govorica presežnega in resničnega.

Kardinalu O'Malleyu je ljub ameriški rek: »Zgradi stadion in ljudje bodo prišli.« V smislu, veselo in pristno praznuj ter pripravi prostor za praznovanje, ta prostor se bo prej ali slej napolnil.

Ne zapadimo torej v malodušje! Ne dopustimo, da nas hudi duh zaradi škandala udari dvakrat: najprej s hudobijo samega greha in škandala, nato s strupenim obupom in jalovo žalostjo. Ne odrekajmo se praznovanju! Ne pustimo satanu, da nam odvzame prazničnega duha!

Zaključimo z vizijo praznovanja in veselja, h kateri nas razpre isti Psalm 50, ki nas sprva kliče k pokori:

Gospod, odpri moje ustnice,

da bom oznanjal tvojo hvalo.

Nad zunanjimi daritvami nimaš veselja,

klavnih in žgalnih daritev ne maraš.

Skesan duh, o Bog, naj bo moja daritev,

skesanega in ponižnega srca ne zametuješ.

Gospod, usmili se grešnika kakor nekdaj Siona;

kar je greh porušil, pozidaj kot svoje sveto mesto.

Tedaj ti bomo spet opravljali prave daritve

in na tvoj oltar bomo prinašali žrtve.

* Ti in drugi citati papeža Frančiška, razen posebej navedenih, so vzeti iz dokumenta Sklepni govor na srečanju za zaščito mladoletnih v Cerkvi. Ta govor je bil izrečen 24. februarja 2019. Slovenski prevod je bil predstavljen 8. aprila 2019, izšel pa je pri založbi Družina v zbirki Cerkveni dokumenti – nova serija.

Oddaje, Radijski misijon
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.