Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Duhovnik Martin Golob in voditelj Matjaž Merljak (foto: Rok Mihevc)
Duhovnik Martin Golob in voditelj Matjaž Merljak

Kristjani nismo klub popolnih

09.04.2019, 13:09 Rok Mihevc

Kako oznanjati, ko pa je toliko škandalov? Kako verovati, ko pa so kristjani taki in taki? Kaj storiti, ko se čutim prizadet? Ali so v Cerkvi, v cerkvenih skupinah in službah popolni ljudje ali svetniki? Kdaj naj obupamo oz. odpademo? Če so nas razočarali duhovniki, ali nas bo razočaral tudi Jezus? Kako je možno, da so vsi ti škandali, pohujšanja in sramote del božje previdnosti?

To so bila le nekatera vprašanja, na katera je v Svetovalnici odgovarjal župnik iz Srednje vasi v Bohinju in znani vloger Martin Golob. Moja edina dolžnost je, da se trudim po svojih močeh, saj na dogajanje okolice ali znotraj Cerkve, nimam vpliva, je uvodoma dejal. "Spomnim se, kako je župnik Pavel Uršič dejal, »ko sem bil mlad duhovnik, sem mislil, da bom spremenil cel svet, zdaj ko sem star, pa vidim, da sem še komaj sebe kaj spremenil..."

Z žalostnim obrazom je nagovarjala "veselite se"...

Prva naša dolžnost je, da gledamo nase z vidika Boga. "Truditi se moramo, da z božjimi očmi gledamo na svoje življenje, da živimo čim bolj zakramentalno in pobožno – po Bogu, kot dober brat svojemu bratu, tako znotraj občestva kot širše v svetu. Oznanjevalec veselega oznanila, kar Evangelij je, ne more oznanjati z zamorjenim, zoprnim, tečnim in naveličanim obrazom. Mladina bo to takoj ugotovila, tako kot so to ugotovili na nekih duhovnih vajah, ko jih je redovnica z žalostnim obrazom nagovarjala »veselite se«. To ni pričevalno."

Pridigati "mrkobnim" kristjanom...

Gotovo je za vsakega župnika prav poseben izziv, kako pri nedeljski pridigi oznanjati »mrkobnim« kristjanom. Golob pravi, da se trudi ljudi začutiti, a gre tu za posebno umetnost. "Treba je vključiti osebno noto, ne da avtomatsko vstopiš med ljudstvo in opraviš svoje. Ampak, da jih zbudiš. Med pridigo izkoristim kakšen trenutek, da spustim iskrico, ki jih malo »pogloda«, da se malo nasmehnejo, da jih dobim na svojo stran. Se mi je že zgodilo, da sem vstopil v cerkev in nisem vedel, ali je vse v redu. Sem jih kar vprašal, če je kaj narobe..."

Klub popolnih

Zmotno je mišljenje, da moramo biti kristjani popolni, je razmišljal Martin Golob. "Mi nismo klub popolnih ljudi. Nismo bogovi, samo Bog je popoln. Povezuje nas skupni krst, oltarno občestvo, vsak se na svoj način bori s svojimi grehi in težavami. Na nek način je to, da moramo biti popolni, tudi krivično do nas, saj ljudje ne morejo od mene pričakovati, da sem svetnik. Lahko pa se trudiš k temu in si prizadevaš, da daš vse od sebe in če ti kaj ne gre, da to tudi priznaš."

Graditi mostove

Tudi on se je kot župnik že opravičeval. "Trudim narediti most. Če zrušiš odnos do nekoga, potem je moj izziv to, da vzpostavim in naredim most nazaj do človeka. Za kakšnega potrebujemo več truda in časa, a večina zna odpuščati in videti širše, te na koncu razumejo, da smo vsi ljudje in se vsak trudi po svoje biti čim bolj Jezusov.« Kot pravi, pozna veliko ljudi, ki so bili »pridni« za obisk nedeljske maše, pa se jim je nekaj obrnilo in zamerilo. »Vera je povezana s čustvi in ljudje smo čustvena bitja. Lahko se nam kaj zameri, zagabi in nas odvrne. Škandali s tega vidika povzročijo škodo."

Škandali – ko Bog poreže človeška krila...

Vsi ti škandali so del božje previdnosti, Bog nas dela s tem ponižnejše, realne in preko njih nam poreže krila. »Želimo se delati popolne, ker smo blizu Boga. Dolžnost nas kristjanov pa je ta, da oznanjamo odrešenje in ga posredujemo svetu. Da govorim o tem, kako me ima rad kot grešnega človeka in da je šel zame na križ.«

V posnetku oddaje prisluhnite še razmišljanju o delovanju duhovnikov, kako pritegniti mlade k veri in sodelovanju, vprašanju poslušalke kaj Martinu Golobu pomaga k duhovni rasti ter še nekaterim zanimivim razmišljanjem naših poslušalcev, ki so sodelovali v Svetovalnici.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje , Radijski misijon , Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...