Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Tone Česen (foto: Rok Mihevc)
Tone Česen

Zapusti udobnost kavča in obuj gojzarje za napore življenja

07.04.2019, 18:36 Rok Mihevc

Mladi predvsem potrebujejo trdne odrasle, ki bi jim stali ob strani, ki bi v njih prebudili najbolj notranja hrepenenja in bi hodili z njimi po poti odkrivanja njihove lastne življenjske poklicanosti. To je ena od ključnih nalog Cerkve, če želi ostati mlada, v današnji misijonski rubriki »Drugi pogled« razmišlja duhovnik Tone Česen.

Cerkev, ki jo danes pretresajo različni škandali, lahko postane verodostojna priča odrešenja, če in ko posluša resničnost mladih. Ko vzame zares njihova vprašanja in njihove dvome. Ko hodi z njimi skozi preizkušnje, skozi negotovosti, ko je tam, kjer so mladi. Takrat se odpre novo obzorje, ki ga še niso videli.

Cerkev je mlada, ko se zaveda, da mladost niso leta, da je stanje srca
Cerkev, ki tako kot mladi, hrepeni po stalni rasti, po stalnem prenavljanju same sebe. Ki se ne oklepa ustaljenih in preverjenih vzorcev, ampak je vedno nova. Ki svoje oznanilo začne tam, kjer se človek nahaja. Za tako držo je potrebna velika mera svobode. Ne prilaganje modi in trenutni všečnosti, temveč iskanje svojega izvora v Božji besedi in prejemanju moči iz zakramentov.

Osrednje sporočilo, ki ga mlada Cerkev oznanja, je, da te Bog ljubi
Takega kot si, ker te je On ustvaril. Ne glede na to, ali si to že začutil. Bog te ljubi. Jezus želi biti tvoj prijatelj. In te vabi, da stopiš na pot skupaj z njim. Da ustvarjaš nov svet, da zapustiš udobnost kavča in obuješ gojzarje za napore življenja, kot je mlade že večkrat nagovoril papež Frančišek.

Mlada Cerkev pa ima še eno pomembno nalogo
...da se mladi učijo od starejših v pristnem in iskrenem dialogu. Še vedno mi odmeva naloga, ki jo je papež enkrat zaupal mladim: »Pojdite k svojim starim staršem in jih povprašajte o tem, kakšne sanje so imeli za svoje življenje, ko so bili mladi in kako so te sanje v življenju uspeli uresničiti.« Tudi danes mladi sanjajo in želijo imeti ob sebi zglede odraslih.

Verjamem v Cerkev, ki zna poslušati in spremljati mlade
... ki jim pomaga razločevati njihovo poslanstvo in hoditi z njimi v uresničevanju najglobljih sanj in hrepenjenj. Ki ne zahteva po kateri poti moraš iti, temveč vzame zares enkratnost in svobodo vsakega posameznika in ga spodbuja in spremlja na poti v pristno svobodo.

Celotnemu razmišljanju prisluhnite v posnetku.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...