Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Tone Česen (foto: Rok Mihevc)
Tone Česen

Zapusti udobnost kavča in obuj gojzarje za napore življenja

Radijski misijon | 07.04.2019, 18:36 Rok Mihevc

Mladi predvsem potrebujejo trdne odrasle, ki bi jim stali ob strani, ki bi v njih prebudili najbolj notranja hrepenenja in bi hodili z njimi po poti odkrivanja njihove lastne življenjske poklicanosti. To je ena od ključnih nalog Cerkve, če želi ostati mlada, v današnji misijonski rubriki »Drugi pogled« razmišlja duhovnik Tone Česen.

Cerkev, ki jo danes pretresajo različni škandali, lahko postane verodostojna priča odrešenja, če in ko posluša resničnost mladih. Ko vzame zares njihova vprašanja in njihove dvome. Ko hodi z njimi skozi preizkušnje, skozi negotovosti, ko je tam, kjer so mladi. Takrat se odpre novo obzorje, ki ga še niso videli.

Cerkev je mlada, ko se zaveda, da mladost niso leta, da je stanje srca
Cerkev, ki tako kot mladi, hrepeni po stalni rasti, po stalnem prenavljanju same sebe. Ki se ne oklepa ustaljenih in preverjenih vzorcev, ampak je vedno nova. Ki svoje oznanilo začne tam, kjer se človek nahaja. Za tako držo je potrebna velika mera svobode. Ne prilaganje modi in trenutni všečnosti, temveč iskanje svojega izvora v Božji besedi in prejemanju moči iz zakramentov.

Osrednje sporočilo, ki ga mlada Cerkev oznanja, je, da te Bog ljubi
Takega kot si, ker te je On ustvaril. Ne glede na to, ali si to že začutil. Bog te ljubi. Jezus želi biti tvoj prijatelj. In te vabi, da stopiš na pot skupaj z njim. Da ustvarjaš nov svet, da zapustiš udobnost kavča in obuješ gojzarje za napore življenja, kot je mlade že večkrat nagovoril papež Frančišek.

Mlada Cerkev pa ima še eno pomembno nalogo
...da se mladi učijo od starejših v pristnem in iskrenem dialogu. Še vedno mi odmeva naloga, ki jo je papež enkrat zaupal mladim: »Pojdite k svojim starim staršem in jih povprašajte o tem, kakšne sanje so imeli za svoje življenje, ko so bili mladi in kako so te sanje v življenju uspeli uresničiti.« Tudi danes mladi sanjajo in želijo imeti ob sebi zglede odraslih.

Verjamem v Cerkev, ki zna poslušati in spremljati mlade
... ki jim pomaga razločevati njihovo poslanstvo in hoditi z njimi v uresničevanju najglobljih sanj in hrepenjenj. Ki ne zahteva po kateri poti moraš iti, temveč vzame zares enkratnost in svobodo vsakega posameznika in ga spodbuja in spremlja na poti v pristno svobodo.

Celotnemu razmišljanju prisluhnite v posnetku.

Radijski misijon
Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko) Dr. Žiga Turk (photo: Tanja Dominko)

Občutek ima, da jim te funkcije kar nekako godijo …

Zadnje čase je vlada tarča kritik zaradi razsipništva na službenih poteh v tujino. V času, ko se država trudi z zbiranjem sredstev za sanacijo po poplavah, je številčna delegacija res odveč, še ...