Blaž Lesnik
Marko Zupan
Tanja Dominko
Tone Česen (foto: Rok Mihevc)
Tone Česen

Zapusti udobnost kavča in obuj gojzarje za napore življenja

07.04.2019, 18:36 Rok Mihevc

Mladi predvsem potrebujejo trdne odrasle, ki bi jim stali ob strani, ki bi v njih prebudili najbolj notranja hrepenenja in bi hodili z njimi po poti odkrivanja njihove lastne življenjske poklicanosti. To je ena od ključnih nalog Cerkve, če želi ostati mlada, v današnji misijonski rubriki »Drugi pogled« razmišlja duhovnik Tone Česen.

Cerkev, ki jo danes pretresajo različni škandali, lahko postane verodostojna priča odrešenja, če in ko posluša resničnost mladih. Ko vzame zares njihova vprašanja in njihove dvome. Ko hodi z njimi skozi preizkušnje, skozi negotovosti, ko je tam, kjer so mladi. Takrat se odpre novo obzorje, ki ga še niso videli.

Cerkev je mlada, ko se zaveda, da mladost niso leta, da je stanje srca
Cerkev, ki tako kot mladi, hrepeni po stalni rasti, po stalnem prenavljanju same sebe. Ki se ne oklepa ustaljenih in preverjenih vzorcev, ampak je vedno nova. Ki svoje oznanilo začne tam, kjer se človek nahaja. Za tako držo je potrebna velika mera svobode. Ne prilaganje modi in trenutni všečnosti, temveč iskanje svojega izvora v Božji besedi in prejemanju moči iz zakramentov.

Osrednje sporočilo, ki ga mlada Cerkev oznanja, je, da te Bog ljubi
Takega kot si, ker te je On ustvaril. Ne glede na to, ali si to že začutil. Bog te ljubi. Jezus želi biti tvoj prijatelj. In te vabi, da stopiš na pot skupaj z njim. Da ustvarjaš nov svet, da zapustiš udobnost kavča in obuješ gojzarje za napore življenja, kot je mlade že večkrat nagovoril papež Frančišek.

Mlada Cerkev pa ima še eno pomembno nalogo
...da se mladi učijo od starejših v pristnem in iskrenem dialogu. Še vedno mi odmeva naloga, ki jo je papež enkrat zaupal mladim: »Pojdite k svojim starim staršem in jih povprašajte o tem, kakšne sanje so imeli za svoje življenje, ko so bili mladi in kako so te sanje v življenju uspeli uresničiti.« Tudi danes mladi sanjajo in želijo imeti ob sebi zglede odraslih.

Verjamem v Cerkev, ki zna poslušati in spremljati mlade
... ki jim pomaga razločevati njihovo poslanstvo in hoditi z njimi v uresničevanju najglobljih sanj in hrepenjenj. Ki ne zahteva po kateri poti moraš iti, temveč vzame zares enkratnost in svobodo vsakega posameznika in ga spodbuja in spremlja na poti v pristno svobodo.

Celotnemu razmišljanju prisluhnite v posnetku.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski misijon

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...