Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Marta Jerebič
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Šrilanko pretresel niz eksplozij, teroristični napadi zahtevali več kot 200 žrtev

21.04.2019, 16:11

Šrilanko je pretreslo krvavo dejanje. Oblasti niz eksplozij po državi obravnavajo kot teroristični napad. Tarča so bili tri katoliške cerkve in več hotelov.

Več kot 200 ljudi je umrlo v nizu eksplozij, več kot 450 je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju. Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev, Slovencev ni med njimi.

So teroristične napade izvršili člani radikalne muslimanske skupine?

Za zdaj odgovornosti za krvavo dejanje ni prevzel še nihče, čeprav naj bi bile pristojne službe v preteklih dneh seznanjene s takšnimi načrti ene od radikalnih muslimanskih skupin. Policija naj bi priprla sedem ljudi, ki bi bili lahko povezani s terorističnimi napadi. A ne glede na to, kdo stoji za njimi, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin. Oblasti so prav tako uvedle policijsko uro.

Papež Frančišek želi biti v teh trenutkih blizu krščanskim skupnostim na Šrilanki

Vrstijo se odzivi in obsodbe. "Z žalostjo in bolečino sem prejel novico o hudih atentatih, ki so prav danes, na veliko noč, prinesli žalovanje in bolečino v nekatere cerkve in ostale kraje na Šrilanki. Želim izraziti bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane med molitvijo, in vsem žrtvam tako krutega nasilja. Gospodu izročam vse, ki so tako tragično umrli, ter molim za ranjene in vse, ki trpijo zaradi tega dramatičnega dogodka," je sporočil papež Frančišek.

Nadškof Kolomba pozval k darovanju krvi za ranjene

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je izrazil sožalje ob žrtvah in povabil k molitvi za državo. Pozval je tudi k darovanju krvi za ranjene, zdravnike pa, naj kljub prazniku odidejo v službo in rešijo vsaj eno življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik) Janez Poklukar (photo: Državni zbor/Matija Sušnik)

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje

Poslanke in poslanci so s 50 glasovi za in 31 proti podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...