Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Šrilanko pretresel niz eksplozij, teroristični napadi zahtevali več kot 200 žrtev

21.04.2019, 16:11

Šrilanko je pretreslo krvavo dejanje. Oblasti niz eksplozij po državi obravnavajo kot teroristični napad. Tarča so bili tri katoliške cerkve in več hotelov.

Več kot 200 ljudi je umrlo v nizu eksplozij, več kot 450 je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju. Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev, Slovencev ni med njimi.

So teroristične napade izvršili člani radikalne muslimanske skupine?

Za zdaj odgovornosti za krvavo dejanje ni prevzel še nihče, čeprav naj bi bile pristojne službe v preteklih dneh seznanjene s takšnimi načrti ene od radikalnih muslimanskih skupin. Policija naj bi priprla sedem ljudi, ki bi bili lahko povezani s terorističnimi napadi. A ne glede na to, kdo stoji za njimi, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin. Oblasti so prav tako uvedle policijsko uro.

Papež Frančišek želi biti v teh trenutkih blizu krščanskim skupnostim na Šrilanki

Vrstijo se odzivi in obsodbe. "Z žalostjo in bolečino sem prejel novico o hudih atentatih, ki so prav danes, na veliko noč, prinesli žalovanje in bolečino v nekatere cerkve in ostale kraje na Šrilanki. Želim izraziti bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane med molitvijo, in vsem žrtvam tako krutega nasilja. Gospodu izročam vse, ki so tako tragično umrli, ter molim za ranjene in vse, ki trpijo zaradi tega dramatičnega dogodka," je sporočil papež Frančišek.

Nadškof Kolomba pozval k darovanju krvi za ranjene

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je izrazil sožalje ob žrtvah in povabil k molitvi za državo. Pozval je tudi k darovanju krvi za ranjene, zdravnike pa, naj kljub prazniku odidejo v službo in rešijo vsaj eno življenje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...