Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Šrilanko pretresel niz eksplozij, teroristični napadi zahtevali več kot 200 žrtev

Svet | 21.04.2019, 16:11

Šrilanko je pretreslo krvavo dejanje. Oblasti niz eksplozij po državi obravnavajo kot teroristični napad. Tarča so bili tri katoliške cerkve in več hotelov.

Več kot 200 ljudi je umrlo v nizu eksplozij, več kot 450 je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju. Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev, Slovencev ni med njimi.

So teroristične napade izvršili člani radikalne muslimanske skupine?

Za zdaj odgovornosti za krvavo dejanje ni prevzel še nihče, čeprav naj bi bile pristojne službe v preteklih dneh seznanjene s takšnimi načrti ene od radikalnih muslimanskih skupin. Policija naj bi priprla sedem ljudi, ki bi bili lahko povezani s terorističnimi napadi. A ne glede na to, kdo stoji za njimi, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin. Oblasti so prav tako uvedle policijsko uro.

Papež Frančišek želi biti v teh trenutkih blizu krščanskim skupnostim na Šrilanki

Vrstijo se odzivi in obsodbe. "Z žalostjo in bolečino sem prejel novico o hudih atentatih, ki so prav danes, na veliko noč, prinesli žalovanje in bolečino v nekatere cerkve in ostale kraje na Šrilanki. Želim izraziti bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane med molitvijo, in vsem žrtvam tako krutega nasilja. Gospodu izročam vse, ki so tako tragično umrli, ter molim za ranjene in vse, ki trpijo zaradi tega dramatičnega dogodka," je sporočil papež Frančišek.

Nadškof Kolomba pozval k darovanju krvi za ranjene

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je izrazil sožalje ob žrtvah in povabil k molitvi za državo. Pozval je tudi k darovanju krvi za ranjene, zdravnike pa, naj kljub prazniku odidejo v službo in rešijo vsaj eno življenje.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.