Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Šrilanko pretresel niz eksplozij, teroristični napadi zahtevali več kot 200 žrtev

21.04.2019, 16:11

Šrilanko je pretreslo krvavo dejanje. Oblasti niz eksplozij po državi obravnavajo kot teroristični napad. Tarča so bili tri katoliške cerkve in več hotelov.

Več kot 200 ljudi je umrlo v nizu eksplozij, več kot 450 je ranjenih, nekateri so v kritičnem stanju. Med žrtvami je po do zdaj znanih podatkih tudi 35 tujcev, Slovencev ni med njimi.

So teroristične napade izvršili člani radikalne muslimanske skupine?

Za zdaj odgovornosti za krvavo dejanje ni prevzel še nihče, čeprav naj bi bile pristojne službe v preteklih dneh seznanjene s takšnimi načrti ene od radikalnih muslimanskih skupin. Policija naj bi priprla sedem ljudi, ki bi bili lahko povezani s terorističnimi napadi. A ne glede na to, kdo stoji za njimi, bodo v državi v prihodnje onemogočili delovanje vseh skrajnih skupin. Oblasti so prav tako uvedle policijsko uro.

Papež Frančišek želi biti v teh trenutkih blizu krščanskim skupnostim na Šrilanki

Vrstijo se odzivi in obsodbe. "Z žalostjo in bolečino sem prejel novico o hudih atentatih, ki so prav danes, na veliko noč, prinesli žalovanje in bolečino v nekatere cerkve in ostale kraje na Šrilanki. Želim izraziti bližino krščanskim skupnostim, ki so bile prizadete, ko so bile zbrane med molitvijo, in vsem žrtvam tako krutega nasilja. Gospodu izročam vse, ki so tako tragično umrli, ter molim za ranjene in vse, ki trpijo zaradi tega dramatičnega dogodka," je sporočil papež Frančišek.

Nadškof Kolomba pozval k darovanju krvi za ranjene

Nadškof šrilanške prestolnice Kolombo, kardinal Malcolm Ranjith, je izrazil sožalje ob žrtvah in povabil k molitvi za državo. Pozval je tudi k darovanju krvi za ranjene, zdravnike pa, naj kljub prazniku odidejo v službo in rešijo vsaj eno življenje.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...