Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Kamenjanje in prepoved praznovanja božiča - tudi to je Brunej

03.04.2019, 16:36

V Bruneju so uvedli šeriatsko pravo, ki predvideva okrutne kazni. S tem se pridružuje več državam Bližnjega vzhoda, med njimi je tudi Saudova Arabija. Odločitev je v svetu povzročila zgražanje.

Brunej je z nafto bogat sultanat na otoku Borneo. Tega si politično deli še z Indonezijo in Malezijo. Šteje 400 tisoč prebivalcev, muslimanov je skoraj 70 odstotkov. Kristjani z desetimi odstotki predstavljajo tretjo največjo versko skupnost. To majhno državo že dobrega pol stoletja vodi Hasanal Bolkiah, ki je po britanski kraljici Elizabeti II. monarh z drugim najdaljšim stažem. Tam ne poznajo volitev, a se ravnajo po strogih islamskih zakonih. Tako sta prepovedana prodaja alkohola in širjenje ostalih religij. Za zadnje si je mogoče prislužiti tako denarno kot tudi večletno zaporno kazen. Od leta 2015 je v Bruneju prepovedano praznovanje božiča, saj naj bi škodilo islamski skupnosti. Vse ostale verske skupnosti morajo biti registrirane ter morajo zagotoviti ustrezne podatke o svojih članih in dejavnostih. Strožje izvajanje islamskih zakonov po novem predvideva celo kamenjanje do smrti za prešuštnike in homoseksualce, kraja bo kaznovana z rezanjem rok ali nog. Oglasili so se nekateri svetovni zvezdniki in pozvali k bojkotu luksuznih hotelov v tej državi, ki je tako prva v jugovzhodni Aziji s šeriatskim pravom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...