Mateja Subotičanec
Andrej Jerman
Alen Salihović
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Kamenjanje in prepoved praznovanja božiča - tudi to je Brunej

03.04.2019, 16:36

V Bruneju so uvedli šeriatsko pravo, ki predvideva okrutne kazni. S tem se pridružuje več državam Bližnjega vzhoda, med njimi je tudi Saudova Arabija. Odločitev je v svetu povzročila zgražanje.

Brunej je z nafto bogat sultanat na otoku Borneo. Tega si politično deli še z Indonezijo in Malezijo. Šteje 400 tisoč prebivalcev, muslimanov je skoraj 70 odstotkov. Kristjani z desetimi odstotki predstavljajo tretjo največjo versko skupnost. To majhno državo že dobrega pol stoletja vodi Hasanal Bolkiah, ki je po britanski kraljici Elizabeti II. monarh z drugim najdaljšim stažem. Tam ne poznajo volitev, a se ravnajo po strogih islamskih zakonih. Tako sta prepovedana prodaja alkohola in širjenje ostalih religij. Za zadnje si je mogoče prislužiti tako denarno kot tudi večletno zaporno kazen. Od leta 2015 je v Bruneju prepovedano praznovanje božiča, saj naj bi škodilo islamski skupnosti. Vse ostale verske skupnosti morajo biti registrirane ter morajo zagotoviti ustrezne podatke o svojih članih in dejavnostih. Strožje izvajanje islamskih zakonov po novem predvideva celo kamenjanje do smrti za prešuštnike in homoseksualce, kraja bo kaznovana z rezanjem rok ali nog. Oglasili so se nekateri svetovni zvezdniki in pozvali k bojkotu luksuznih hotelov v tej državi, ki je tako prva v jugovzhodni Aziji s šeriatskim pravom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...