Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Paul Gosar in Borut Pahor (foto: Danijel Novakovič, STA/PRS)
Paul Gosar in Borut Pahor

Kongresnik Gosar v Sloveniji

15.04.2019, 14:48 Matjaž Merljak

V Sloveniji se mudi ameriški kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar iz Arizone. V Ljubljani ga je v petek predsednik republike odlikoval z zlatim redom za zasluge, v soboto se je v Andražu nad Polzelo udeležil slovesnosti ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, danes se je srečal s predsednikom državnega zbora, zunanjim ministrom in predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa.

Paul Anthony Gosar je bil rojen v Wyomingu, njegovi stari starši po očetovi strani pa izhajajo iz Slovenije. V zvezni kongres je bil prvič izvoljen leta 2010 kot pripadnik gibanja čajanke, v Washingtonu pa je odločen zaveznik predsednika Donalda Trumpa. Kongresnika na obisku v Sloveniji spremlja soproga Maude.

V uradu predsednika republike so obrazložitvi odlikovanja utemelji, da velja Gosar "za enega najbolj delavnih in učinkovitih članov kongresa". Visoko slovensko odlikovanje je prejel "za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov".

Sobotna slovesnost je bila pri plošči v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki je pred 75 leti med drugo svetovno vojno na tem območju strmoglavil. S predsednikom Pahorjem sta položila venec. "Slovenski duh darežljivosti in pogum je tisti, ki je prinesel up in luč ameriškim vojakom, ko so jih sestrelili iz neba. Počaščen sem, da sem tukaj ne le kot Američan, kot član kongresa, temveč tudi kot vnuk priseljencev iz Slovenije. To je redek in poseben primer, da danes lahko tu stojim in se spominjam dolgega in trajnega prijateljstva med Slovenijo in ZDA," je dejal Gosar. Zahvalil se je, da ga je Slovenija skupaj s soprogo zelo lepo sprejela. Povedal je tudi, da je darežljivost Slovenije do ZDA v času druge svetovne vojne stkala vez, ki se še vedno krepi, ko smo skupaj združeni v boju za demokracijo in svobodo po vsem svetu.

Zunanji minister in kongresnik sta danes poudarila pomen krepitve dialoga med Slovenijo in ZDA. Kot je izpostavil Cerar, lahko dobri politični odnosi pripomorejo tudi k boljšemu gospodarskemu sodelovanju. Ob tem je spomnil na nedavno ustanovljeni skupini prijateljstva s Slovenijo v obeh domovih ameriškega kongresa. Gosar sopredseduje skupini v predstavniškemu domu, senatorka Amy Klobuchar pa skupini v senatu. Oba imata slovenske prednike. Kongresnik je poudaril, da so pogovori in komunikacija pomemben del sodelovanja med državama. Tako lahko iščemo rešitve in skupaj zmagujemo, kot se je izrazil. Ob tem je ocenil, da so skupine prijateljstva pomembna priložnost za ohranjanje in krepitev dialoga. Ponovil je tudi svoje navdušenje nad Slovenijo in ocenil, da so "vaši prebivalci vaše bogastvo".

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...