Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Paul Gosar in Borut Pahor (foto: Danijel Novakovič, STA/PRS)
Paul Gosar in Borut Pahor

Kongresnik Gosar v Sloveniji

15.04.2019, 14:48 Matjaž Merljak

V Sloveniji se mudi ameriški kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar iz Arizone. V Ljubljani ga je v petek predsednik republike odlikoval z zlatim redom za zasluge, v soboto se je v Andražu nad Polzelo udeležil slovesnosti ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, danes se je srečal s predsednikom državnega zbora, zunanjim ministrom in predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa.

Paul Anthony Gosar je bil rojen v Wyomingu, njegovi stari starši po očetovi strani pa izhajajo iz Slovenije. V zvezni kongres je bil prvič izvoljen leta 2010 kot pripadnik gibanja čajanke, v Washingtonu pa je odločen zaveznik predsednika Donalda Trumpa. Kongresnika na obisku v Sloveniji spremlja soproga Maude.

V uradu predsednika republike so obrazložitvi odlikovanja utemelji, da velja Gosar "za enega najbolj delavnih in učinkovitih članov kongresa". Visoko slovensko odlikovanje je prejel "za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov".

Sobotna slovesnost je bila pri plošči v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki je pred 75 leti med drugo svetovno vojno na tem območju strmoglavil. S predsednikom Pahorjem sta položila venec. "Slovenski duh darežljivosti in pogum je tisti, ki je prinesel up in luč ameriškim vojakom, ko so jih sestrelili iz neba. Počaščen sem, da sem tukaj ne le kot Američan, kot član kongresa, temveč tudi kot vnuk priseljencev iz Slovenije. To je redek in poseben primer, da danes lahko tu stojim in se spominjam dolgega in trajnega prijateljstva med Slovenijo in ZDA," je dejal Gosar. Zahvalil se je, da ga je Slovenija skupaj s soprogo zelo lepo sprejela. Povedal je tudi, da je darežljivost Slovenije do ZDA v času druge svetovne vojne stkala vez, ki se še vedno krepi, ko smo skupaj združeni v boju za demokracijo in svobodo po vsem svetu.

Zunanji minister in kongresnik sta danes poudarila pomen krepitve dialoga med Slovenijo in ZDA. Kot je izpostavil Cerar, lahko dobri politični odnosi pripomorejo tudi k boljšemu gospodarskemu sodelovanju. Ob tem je spomnil na nedavno ustanovljeni skupini prijateljstva s Slovenijo v obeh domovih ameriškega kongresa. Gosar sopredseduje skupini v predstavniškemu domu, senatorka Amy Klobuchar pa skupini v senatu. Oba imata slovenske prednike. Kongresnik je poudaril, da so pogovori in komunikacija pomemben del sodelovanja med državama. Tako lahko iščemo rešitve in skupaj zmagujemo, kot se je izrazil. Ob tem je ocenil, da so skupine prijateljstva pomembna priložnost za ohranjanje in krepitev dialoga. Ponovil je tudi svoje navdušenje nad Slovenijo in ocenil, da so "vaši prebivalci vaše bogastvo".

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...