Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Paul Gosar in Borut Pahor (foto: Danijel Novakovič, STA/PRS)
Paul Gosar in Borut Pahor

Kongresnik Gosar v Sloveniji

| 15.04.2019, 14:48 Matjaž Merljak

V Sloveniji se mudi ameriški kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar iz Arizone. V Ljubljani ga je v petek predsednik republike odlikoval z zlatim redom za zasluge, v soboto se je v Andražu nad Polzelo udeležil slovesnosti ob 75. obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17, danes se je srečal s predsednikom državnega zbora, zunanjim ministrom in predsednikom Svetovnega slovenskega kongresa.

Paul Anthony Gosar je bil rojen v Wyomingu, njegovi stari starši po očetovi strani pa izhajajo iz Slovenije. V zvezni kongres je bil prvič izvoljen leta 2010 kot pripadnik gibanja čajanke, v Washingtonu pa je odločen zaveznik predsednika Donalda Trumpa. Kongresnika na obisku v Sloveniji spremlja soproga Maude.

V uradu predsednika republike so obrazložitvi odlikovanja utemelji, da velja Gosar "za enega najbolj delavnih in učinkovitih članov kongresa". Visoko slovensko odlikovanje je prejel "za prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA, za krepitev slovensko-ameriškega prijateljstva in nadaljnjih tesnejših partnerskih odnosov".

Sobotna slovesnost je bila pri plošči v spomin osmim članom posadke ameriškega bombnika, ki je pred 75 leti med drugo svetovno vojno na tem območju strmoglavil. S predsednikom Pahorjem sta položila venec. "Slovenski duh darežljivosti in pogum je tisti, ki je prinesel up in luč ameriškim vojakom, ko so jih sestrelili iz neba. Počaščen sem, da sem tukaj ne le kot Američan, kot član kongresa, temveč tudi kot vnuk priseljencev iz Slovenije. To je redek in poseben primer, da danes lahko tu stojim in se spominjam dolgega in trajnega prijateljstva med Slovenijo in ZDA," je dejal Gosar. Zahvalil se je, da ga je Slovenija skupaj s soprogo zelo lepo sprejela. Povedal je tudi, da je darežljivost Slovenije do ZDA v času druge svetovne vojne stkala vez, ki se še vedno krepi, ko smo skupaj združeni v boju za demokracijo in svobodo po vsem svetu.

Zunanji minister in kongresnik sta danes poudarila pomen krepitve dialoga med Slovenijo in ZDA. Kot je izpostavil Cerar, lahko dobri politični odnosi pripomorejo tudi k boljšemu gospodarskemu sodelovanju. Ob tem je spomnil na nedavno ustanovljeni skupini prijateljstva s Slovenijo v obeh domovih ameriškega kongresa. Gosar sopredseduje skupini v predstavniškemu domu, senatorka Amy Klobuchar pa skupini v senatu. Oba imata slovenske prednike. Kongresnik je poudaril, da so pogovori in komunikacija pomemben del sodelovanja med državama. Tako lahko iščemo rešitve in skupaj zmagujemo, kot se je izrazil. Ob tem je ocenil, da so skupine prijateljstva pomembna priložnost za ohranjanje in krepitev dialoga. Ponovil je tudi svoje navdušenje nad Slovenijo in ocenil, da so "vaši prebivalci vaše bogastvo".

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...