Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
Zakonca Katz, prejemnika Zlatega deželnega lovora (foto: KPD Drava, Žvabek)
Zakonca Katz, prejemnika Zlatega deželnega lovora

Odlikovanje za zakonca Katz

Slovenci po svetu | 11.04.2019, 10:45 Matjaž Merljak

Dežela Koroška je v ponedeljek, 8. aprila 2019, odlikovala 35 zaslužnih osebnosti z deželnimi in zveznimi odličji ter poklicnimi nazivi. Zlati deželni lovor z briljantom sta iz rok deželnega glavarja dr. Petra Kaiserja prejela zakonca Lenart Katz in Rosina Katz-Logar iz KPD Drava v Žvabeku.

Najvišje priznanje dežele Koroške sta prejela za ljubiteljsko delo, saj sta več kot štiri desetletja stebra kulturnega dela v Žvabeku, v občini Suha in daleč preko nje. Brez njihovega angažmaja Žvabek ne bi imel podobo jezikovne raznolikosti, kot jo ima.

Lenart je več kot 45 let predsednik Katoliškega prosvetnega društva Drava v Žvabeku, ki bo naslednjo leto obhajalo svojo 110-letnico. Od vsega začetka, torej 38 let, je pevec in ustanovni član Okteta Suha in dolgoletni občinski odbornik na Suhi. Upokojeni ravnatelj ljudske šole Žvabek je bil več kot 30 let aktivnen odbornik in član zbora narodnih predstavnikov Narodnega sveta koroških Slovencev in ustanovni član žvabeškega nogometnega društva ter je dolgoletni pevec cerkvenega zbora na Suhi.

Rosina je bila ustanovna članica in odbornica mešanega pevskega zbora Podjuna Pliberk in dolgoletna članica predstojništva in gonilna sila Katoliškega prosvetnega društva Drava Žvabek. Deluje tudi kot dopisnica koroškega dnevnika Kleine Zeitung ter drugih časopisov (Nedelja, Novice, Die Woche, Unterkärntner Nachrichten, Völkermarkter, …). Dolgo let že oblikuje El-Novice ter pliberški farni list in je znana in priznana fotografinja. Pred več kot 40 leti je ustanovila in dolgo let sama vodila Pevsko-instrumentalno skupino Žvabek in je še danes gonilna sila zbora.

Odbor KPD Drava Žvabek s svojimi skupinami, Lutke Suha, PIS Žvabek in Oktet Suha, Lista Neuhaus/Suha ter cerkveni zbor Suha nagrajencema prisrčno čestitajo.

Slovenci po svetu
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...