Nataša Ličen
Miha Močnik
Tanja Dominko
Molitev za pobite kristjane (foto: Vatican News)
Molitev za pobite kristjane

Zakaj vlada v Šrilanki kljub opozorilom ni ukrepala?

25.04.2019, 12:36 Marjana Debevec

V Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih več kot 350 ljudi, med njimi vsaj 45 otrok, zaprli vse katoliške cerkve. Kristjani pa državne voditelje pozivajo, naj ne izkoristijo napadov za politično kampanjo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij. Doslej so prijeli več kot 70 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Predsednik države pravi, da o nevarnosti napadov ni bil obveščen, indijske obveščevalne službe pa trdijo, da so političnemu vrhu v Šrilanki že pred nekaj tedni sporočile o možnosti napadov. Za zdaj kaže, da je zatajila šrilanška obveščevalna služba.

Predsednik tamkajšnje škofovske konference nadškof Winston Fernando politike opozarja naj ne zlorabijo te situacije za nabiranje političnih točk pred volitvami, obenem pa je izrazil svoje razočaranje, ker vlada kljub opozorilom ni ukrepala.

Salezijanski vizitator Šrilanke je medtem v pismu zapisal, da so napadi porušili mir, ki je vladal na otoku vse od bridke državljanske vojne pred desetimi leti. Napadalci so po njegovih besedah ciljali množice, ki so vključevale veliko število starejših ljudi, žensk in otrok. Uradne številke zajemajo le tiste, ki so mrtvi ali ranjeni in ne tudi vseh tistih, ki so pogrešani ali tistih, ki so jih eksplozije tako raztrgale, da jih ni mogoče identificirati.

Salezijanski predstojnik v Šrilanki Joseph Almeida se obenem zahvaljuje za vse molitve ter vabi kristjane po vsem svetu, da jih z molitvijo še naprej podpiramo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Koalicija Za otroke gre (photo: STA) Koalicija Za otroke gre (photo: STA)

Ali bo potreben še četrti referendum?

Slovenci smo na treh referendumih v letih 2001, 2012 in 2015 potrdili temeljno pravico otroka do mame in očeta. Soustanovitelja Koalicije »Za otroke gre« sta 6.maja 2021 pred Ustavnim sodiščem ...

Čistila Nana (photo: ) Čistila Nana (photo: )

Učinkovito in ekološko iz Slovenije

Na poti ustvarjanja odličnega izdelka za nego doma in perila s kakovostjo na najvišji ravni, je slovenska ekipa strokovnjakov iskala navdih v naravi, od koder se je rodilo tudi ime novih ekoloških ...

Alenka Puhar (photo: STA) Alenka Puhar (photo: STA)

Poklon Francu Jezi

Tale maj je kot naročen za komentarje, ki stojijo na križišču aktualnega in zgodovinskega. Vse mogoče se mi utrinja, ampak zmagal je Franc Jeza. Za tem nenavadnim imenom – krstno je najbolj ...