Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Molitev za pobite kristjane (foto: Vatican News)
Molitev za pobite kristjane

Zakaj vlada v Šrilanki kljub opozorilom ni ukrepala?

25.04.2019, 12:36 Marjana Debevec

V Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih več kot 350 ljudi, med njimi vsaj 45 otrok, zaprli vse katoliške cerkve. Kristjani pa državne voditelje pozivajo, naj ne izkoristijo napadov za politično kampanjo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij. Doslej so prijeli več kot 70 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Predsednik države pravi, da o nevarnosti napadov ni bil obveščen, indijske obveščevalne službe pa trdijo, da so političnemu vrhu v Šrilanki že pred nekaj tedni sporočile o možnosti napadov. Za zdaj kaže, da je zatajila šrilanška obveščevalna služba.

Predsednik tamkajšnje škofovske konference nadškof Winston Fernando politike opozarja naj ne zlorabijo te situacije za nabiranje političnih točk pred volitvami, obenem pa je izrazil svoje razočaranje, ker vlada kljub opozorilom ni ukrepala.

Salezijanski vizitator Šrilanke je medtem v pismu zapisal, da so napadi porušili mir, ki je vladal na otoku vse od bridke državljanske vojne pred desetimi leti. Napadalci so po njegovih besedah ciljali množice, ki so vključevale veliko število starejših ljudi, žensk in otrok. Uradne številke zajemajo le tiste, ki so mrtvi ali ranjeni in ne tudi vseh tistih, ki so pogrešani ali tistih, ki so jih eksplozije tako raztrgale, da jih ni mogoče identificirati.

Salezijanski predstojnik v Šrilanki Joseph Almeida se obenem zahvaljuje za vse molitve ter vabi kristjane po vsem svetu, da jih z molitvijo še naprej podpiramo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...