Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Molitev za pobite kristjane (foto: Vatican News)
Molitev za pobite kristjane

Zakaj vlada v Šrilanki kljub opozorilom ni ukrepala?

25.04.2019, 12:36 Marjana Debevec

V Šrilanki so po nedeljskih terorističnih napadih, v katerih je bilo ubitih več kot 350 ljudi, med njimi vsaj 45 otrok, zaprli vse katoliške cerkve. Kristjani pa državne voditelje pozivajo, naj ne izkoristijo napadov za politično kampanjo.

V večinsko budistični državi, kjer je sedem odstotkov kristjanov, veljajo okrepljeni varnostni ukrepi okoli cerkva, pa tudi hotelov in vladnih poslopij. Doslej so prijeli več kot 70 osumljencev za ta najhujši napad na katoliško skupnost v državi in enega najbolj smrtonosnih terorističnih napadov na svetu po napadih na ZDA 11. septembra 2001.

Predsednik države pravi, da o nevarnosti napadov ni bil obveščen, indijske obveščevalne službe pa trdijo, da so političnemu vrhu v Šrilanki že pred nekaj tedni sporočile o možnosti napadov. Za zdaj kaže, da je zatajila šrilanška obveščevalna služba.

Predsednik tamkajšnje škofovske konference nadškof Winston Fernando politike opozarja naj ne zlorabijo te situacije za nabiranje političnih točk pred volitvami, obenem pa je izrazil svoje razočaranje, ker vlada kljub opozorilom ni ukrepala.

Salezijanski vizitator Šrilanke je medtem v pismu zapisal, da so napadi porušili mir, ki je vladal na otoku vse od bridke državljanske vojne pred desetimi leti. Napadalci so po njegovih besedah ciljali množice, ki so vključevale veliko število starejših ljudi, žensk in otrok. Uradne številke zajemajo le tiste, ki so mrtvi ali ranjeni in ne tudi vseh tistih, ki so pogrešani ali tistih, ki so jih eksplozije tako raztrgale, da jih ni mogoče identificirati.

Salezijanski predstojnik v Šrilanki Joseph Almeida se obenem zahvaljuje za vse molitve ter vabi kristjane po vsem svetu, da jih z molitvijo še naprej podpiramo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc) Novomeški škof dr. Andrej Saje (photo: Rok Mihevc)

Pravičnost kot odsev Božje pravičnosti

V ljubljanski stolnici je bila sinoči tako imenovana rdeča maša, ki jo je za člane Akademskega društva pravnik, druge pravnike in študente prava ob začetku sodnega leta daroval novomeški škof dr. ...