Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

»Kjer je treba zajeziti zlo, mora nekdo ljubiti preko meja«

24.04.2019, 10:20 Marjana Debevec

Naša identiteta se oblikuje s tem, kar smo prejeli od drugih, je pri današnji avdienci dejal papež Frančišek. Razlagal je namreč vrstico iz molitve Oče naš, ki pravi: ’Kakor mi odpuščamo svojim dolžnikom’.

Kdor moli, se nauči reči hvala, na kar danes večkrat pozabljamo, je dejal sveti oče. Nikoli se namreč ne bomo Bogu dovolj zahvalili, saj nas On ljubi neskončno bolj kot mi Njega.

Obenem pa nam vedno ostaja tudi kaj, za kar moramo prositi odpuščanja. »Pomislimo na dneve, ki smo jih preživeli v lenobi, ali pa na trenutke, ko je naše srce prevzela zamera,« je dejal papež.

Da bi nam bilo odpuščeno, moramo najprej mi sami odpuščati drugim. Jezus namreč v človeške odnose vnaša moč odpuščanja, je poudaril sveti oče in dodal. »Vsega v življenju ne moremo rešiti s pravičnostjo. Še posebej tam, kjer je treba zajeziti zlo, mora nekdo ljubiti preko meja, da bi tako znova začel zgodbo milosti. Zlo pozna svoje maščevanje in če ga ne prekinemo, se lahko tako razširi, da zaduši ves svet. Zakon povračila, ki pravi: kar si mi storil, ti bom povrnil, Jezus zamenja z zakonom ljubezni: to, kar je Bog storil meni, bom jaz vrnil tebi!« je med katehezo še dejal papež Frančišek.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...