Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra (foto: Vatican News)
Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra

»Kjer je treba zajeziti zlo, mora nekdo ljubiti preko meja«

24.04.2019, 10:20 Marjana Debevec

Naša identiteta se oblikuje s tem, kar smo prejeli od drugih, je pri današnji avdienci dejal papež Frančišek. Razlagal je namreč vrstico iz molitve Oče naš, ki pravi: ’Kakor mi odpuščamo svojim dolžnikom’.

Kdor moli, se nauči reči hvala, na kar danes večkrat pozabljamo, je dejal sveti oče. Nikoli se namreč ne bomo Bogu dovolj zahvalili, saj nas On ljubi neskončno bolj kot mi Njega.

Obenem pa nam vedno ostaja tudi kaj, za kar moramo prositi odpuščanja. »Pomislimo na dneve, ki smo jih preživeli v lenobi, ali pa na trenutke, ko je naše srce prevzela zamera,« je dejal papež.

Da bi nam bilo odpuščeno, moramo najprej mi sami odpuščati drugim. Jezus namreč v človeške odnose vnaša moč odpuščanja, je poudaril sveti oče in dodal. »Vsega v življenju ne moremo rešiti s pravičnostjo. Še posebej tam, kjer je treba zajeziti zlo, mora nekdo ljubiti preko meja, da bi tako znova začel zgodbo milosti. Zlo pozna svoje maščevanje in če ga ne prekinemo, se lahko tako razširi, da zaduši ves svet. Zakon povračila, ki pravi: kar si mi storil, ti bom povrnil, Jezus zamenja z zakonom ljubezni: to, kar je Bog storil meni, bom jaz vrnil tebi!« je med katehezo še dejal papež Frančišek.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...