Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović

Papež po napadu na cerkve in hotele na Šrilanki pozval obsodbi in pomoči

22.04.2019, 14:08

Papež Frančišek je tudi danes nagovoril romarje, ki so se opoldne zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po opoldanski molitvi velikonočnega časa "Raduj se kraljica nebeška" in blagoslovu, je znova izrazil svojo žalost zaradi včerajšnjih atentatov na Šrilanki in vse povabil tako k skupni molitvi kot tudi k obsodbi tako krutih in nesmiselnih dejanj in h konkretni pomoči številnim prizadetim. Svojo posebno bližino je izrekel tamkajšnjemu kardinalu s sedežem v Kolumbu.

Umrlo najmanj 290 ljudi

Število žrtev napadov na Šrilanki, ki jo je na včerajšnjo veliko noč pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih, je naraslo na najmanj 290, več kot 500 ljudi je ranjenih. Šrilanška vlada je sporočila, da je za napade odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki. Vlada preiskuje, ali ima skupina tudi mednarodno podporo. Policija, ki je v povezavi z napadi aretirala 24 ljudi, je sicer že 11. aprila izdala opozorilo, da tuje obveščevalne agencije navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve na tej otoški državi.

Papež: Vstali Jezus hodi ob nas. Razodene se tistim, ki ga imajo radi in ga kličejo

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek opozoril na zanimivo dejstvo, da so prav ženske ob Jezusovem vstajenju imele posebno vlogo. Prve so bile priče vstajenja in so ga tudi prve oznanjale, medtem ko so bili prestrašeni moški zaprti v dvorani zadnje večerje. Hkrati pa je papež Frančišek spomnil, da so tudi nam vsem namenjene Jezusove besede izrečene ženam: »Ne bojte se; pojdite oznanit...« Tudi mi smo poklicani k osebnemu srečanju z njim, da bi lahko postali njegovi glasniki in pričevalci. V Njem smo namreč tudi mi vstali s prehodom iz smrti v življenje, iz ujetosti v greh v svobodo ljubezni. Ko se pustimo objeti njegovi veličastni svetlobi, izgine tema strahu in žalosti. Zato je treba s polnimi prgišči zajeti mir in vedrino, ki sta darova Vstalega in ju deliti s soljudmi, zlasti s tistimi, ki so najbolj potrebno upanja in tolažbe. "Vstali Jezus hodi ob nas. Razodene se tistim, ki ga imajo radi in ga kličejo in to najprej v molitvi, pa tudi sredi preprostega veselja, ki ga živimo z vero in hvaležnostjo. Njegovo prisotnost lahko čutimo, ko smo z drugimi v prisrčnem gostoljubnem druženju, v prijateljstvu in med občudovanjem narave. Ta dan praznovanja, v katerem navadno uživamo malo brezskrbne sprostitve nam tudi pomaga k doživljanju Jezusove bližine."

Za ta teden, v katerem se ob Jezusovem vstajenju nadaljuje velikonočno veselje, nas papež Frančišek spodbuja, naj bomo pozorni na vsako priložnost za pričevanje veselja in miru vstalega Gospoda.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...