Robert Božič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Papež po napadu na cerkve in hotele na Šrilanki pozval obsodbi in pomoči

22.04.2019, 14:08

Papež Frančišek je tudi danes nagovoril romarje, ki so se opoldne zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po opoldanski molitvi velikonočnega časa "Raduj se kraljica nebeška" in blagoslovu, je znova izrazil svojo žalost zaradi včerajšnjih atentatov na Šrilanki in vse povabil tako k skupni molitvi kot tudi k obsodbi tako krutih in nesmiselnih dejanj in h konkretni pomoči številnim prizadetim. Svojo posebno bližino je izrekel tamkajšnjemu kardinalu s sedežem v Kolumbu.

Umrlo najmanj 290 ljudi

Število žrtev napadov na Šrilanki, ki jo je na včerajšnjo veliko noč pretresla serija eksplozij v cerkvah in hotelih, je naraslo na najmanj 290, več kot 500 ljudi je ranjenih. Šrilanška vlada je sporočila, da je za napade odgovorna radikalna islamistična skupina NTJ, ki je povezana z lanskim uničevanjem budističnih kipov na Šrilanki. Vlada preiskuje, ali ima skupina tudi mednarodno podporo. Policija, ki je v povezavi z napadi aretirala 24 ljudi, je sicer že 11. aprila izdala opozorilo, da tuje obveščevalne agencije navajajo, da NTJ načrtuje napade na cerkve na tej otoški državi.

Papež: Vstali Jezus hodi ob nas. Razodene se tistim, ki ga imajo radi in ga kličejo

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek opozoril na zanimivo dejstvo, da so prav ženske ob Jezusovem vstajenju imele posebno vlogo. Prve so bile priče vstajenja in so ga tudi prve oznanjale, medtem ko so bili prestrašeni moški zaprti v dvorani zadnje večerje. Hkrati pa je papež Frančišek spomnil, da so tudi nam vsem namenjene Jezusove besede izrečene ženam: »Ne bojte se; pojdite oznanit...« Tudi mi smo poklicani k osebnemu srečanju z njim, da bi lahko postali njegovi glasniki in pričevalci. V Njem smo namreč tudi mi vstali s prehodom iz smrti v življenje, iz ujetosti v greh v svobodo ljubezni. Ko se pustimo objeti njegovi veličastni svetlobi, izgine tema strahu in žalosti. Zato je treba s polnimi prgišči zajeti mir in vedrino, ki sta darova Vstalega in ju deliti s soljudmi, zlasti s tistimi, ki so najbolj potrebno upanja in tolažbe. "Vstali Jezus hodi ob nas. Razodene se tistim, ki ga imajo radi in ga kličejo in to najprej v molitvi, pa tudi sredi preprostega veselja, ki ga živimo z vero in hvaležnostjo. Njegovo prisotnost lahko čutimo, ko smo z drugimi v prisrčnem gostoljubnem druženju, v prijateljstvu in med občudovanjem narave. Ta dan praznovanja, v katerem navadno uživamo malo brezskrbne sprostitve nam tudi pomaga k doživljanju Jezusove bližine."

Za ta teden, v katerem se ob Jezusovem vstajenju nadaljuje velikonočno veselje, nas papež Frančišek spodbuja, naj bomo pozorni na vsako priložnost za pričevanje veselja in miru vstalega Gospoda.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...