Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mesto Skopje pričakuje papeža (foto: Martina Šušteršič)
Mesto Skopje pričakuje papeža

Severna Makedonija pričakuje papeža

Svet | 27.04.2019, 00:10 Marjana Debevec

Severna Makedonija se pripravlja na papežev obisk. Majhna katoliška skupnost bo svetega očeta sprejela 7. maja, potem ko bo Frančišek najprej obiskal Bolgarijo.

22 duhovnikov, redovnikov, redovnic in fokolarin je v zadnjih mesecih pripravljajo papežev obisk te večinsko pravoslavne dežele. Katoličanov je namreč v Makedoniji manj kot odstotek, muslimanov je za tretjino prebivalstva. Med katoličani jih je 20 tisoč bizantinskega obreda in 5 tisoč latinskega obreda, Cerkvena pokrajina je razdeljena v dve škofiji.

»Tukaj v Severni Makedoniji se vsi počutimo kot ena družina, tako verniki bizantinskega, kot tudi latinskega obreda. Zelo dejavno je tudi sodelovanje med duhovniki, redovniki in verniki. V družbi smo znamenje žive Cerkve«, je povedal škof v Skopju Kiro Stojanov.

Papeževa želja je že vse od začetka obiskati države na obrobju in po besedah msgr. Stojanova je Severna Makedonija ena izmed njih.

Program enodnevnega obiska bo sicer zelo natrpan: srečanje s predstavniki oblasti, nagovor pravoslavnim in muslimanom, obisk spominskih krajev Matere Terezije ter srečanje z ubogimi in mladimi.

Osrednji dogodek pa bo sveta maša. »Kot zanimivost naj povem, da bodo somaševali tako duhovniki latinskega kot tudi duhovniki bizantinskega obreda, ki pa so v večini poročeni. Papež se bo zato srečal tudi z njihovimi družinami. Eden med njimi bo pričeval o tem, kako kot poročeni duhovnik živi v družini in se obenem daruje za vernike svoje župnije«, je še povedal škof v Skopju in dodal, da jih v pripravah na papežev obisk podpirajo tudi muslimani in pravoslavni, zato bo še posebej pomenljivo srečanje z njimi.

Duhovniki, redovniki, redovnice in fokolarine s škofom Kirom Stojanovom
Duhovniki, redovniki, redovnice in fokolarine s škofom Kirom Stojanovom © Vatican News

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...