Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Mesto Skopje pričakuje papeža (foto: Martina Šušteršič)
Mesto Skopje pričakuje papeža

Severna Makedonija pričakuje papeža

27.04.2019, 00:10 Marjana Debevec

Severna Makedonija se pripravlja na papežev obisk. Majhna katoliška skupnost bo svetega očeta sprejela 7. maja, potem ko bo Frančišek najprej obiskal Bolgarijo.

22 duhovnikov, redovnikov, redovnic in fokolarin je v zadnjih mesecih pripravljajo papežev obisk te večinsko pravoslavne dežele. Katoličanov je namreč v Makedoniji manj kot odstotek, muslimanov je za tretjino prebivalstva. Med katoličani jih je 20 tisoč bizantinskega obreda in 5 tisoč latinskega obreda, Cerkvena pokrajina je razdeljena v dve škofiji.

»Tukaj v Severni Makedoniji se vsi počutimo kot ena družina, tako verniki bizantinskega, kot tudi latinskega obreda. Zelo dejavno je tudi sodelovanje med duhovniki, redovniki in verniki. V družbi smo znamenje žive Cerkve«, je povedal škof v Skopju Kiro Stojanov.

Papeževa želja je že vse od začetka obiskati države na obrobju in po besedah msgr. Stojanova je Severna Makedonija ena izmed njih.

Program enodnevnega obiska bo sicer zelo natrpan: srečanje s predstavniki oblasti, nagovor pravoslavnim in muslimanom, obisk spominskih krajev Matere Terezije ter srečanje z ubogimi in mladimi.

Osrednji dogodek pa bo sveta maša. »Kot zanimivost naj povem, da bodo somaševali tako duhovniki latinskega kot tudi duhovniki bizantinskega obreda, ki pa so v večini poročeni. Papež se bo zato srečal tudi z njihovimi družinami. Eden med njimi bo pričeval o tem, kako kot poročeni duhovnik živi v družini in se obenem daruje za vernike svoje župnije«, je še povedal škof v Skopju in dodal, da jih v pripravah na papežev obisk podpirajo tudi muslimani in pravoslavni, zato bo še posebej pomenljivo srečanje z njimi.

Duhovniki, redovniki, redovnice in fokolarine s škofom Kirom Stojanovom
Duhovniki, redovniki, redovnice in fokolarine s škofom Kirom Stojanovom © Vatican News

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...